Vineri, 22 Iulie 2005 - 08:34 AM Aleg.RO: PSD vrea sa puna monopol pe ascultarea telefoanelor

Publicat de: ---

Averea PSD este, cu siguranta, partidul care se pricepe cel mai bine la problema interceptarii convorbirilor. Parlamentarii acestei formatiuni au transformat cunostintele acumulate pe parcursul mai multor mandate de guvernare intr-un proiect de lege. PSD incearca sa promoveze infiintarea unui organism - Centrul Tehnic pentru Securitate Nationala - care ar urma sa monopolizeze operatiunile de interceptare a convorbirilor si a corespondentei. Punandu-se, strategic, in slujba luptei impotriva interceptarilor ilegale, fostul partid de guvernamant incearca, de fapt, sa se puna la adapost de "pericolele" care nu l-au deranjat cat timp a fost la putere.

Patru parlamentari PSD au depus o initiativa legislativa prin care propun constituirea unui Centru Tehnic pentru Securitate Nationala cu sarcina de a preveni si descoperi interceptarile ilegale de convorbiri, precum si certificarea acestui tip de operatiuni de catre un judecator si despagubirea persoanelor prejudiciate.

Initiatorii propunerii legislative privind autorizarea interceptarii comunicatiilor sunt deputatii Ion Stan, Eugen Bejinariu, Gabriel Oprea, si senatorul George Cristian Maior.

Potrivit expunerii lor, citate de Mediafax, in Romania exista sapte situatii in care legile prevad posibilitatea interceptarii comunicatiilor si restrangerea drepturilor si libertatilor cetatenilor si nici un act normativ care sa reuneasca toate aceste prevederi.

Initiativa legislativa a parlamentarilor PSD este structurata pe sapte capitole, printre care autorizarea culegerii de informatii, transcrierea si distrugerea interceptarilor, infiintarea Centrului Tehnic pentru Securitatea Nationala si drepturile persoanelor ale caror convorbiri sunt interceptate. Potrivit aprecierilor parlamentarilor social-democrati, „absenta acestor proceduri constituie un viciu esential, deoarece, in practica, volumul informational fara legatura cu scopul interceptarii este mult mai semnificativ decat cel pentru care este obtinuta autorizarea, deoarece interceptarile implica si persoanele care apeleaza sau sunt apelate de la postul interceptat“.

Situatiile care pot justifica solicitarea autorizarii sunt amenintarile sau starile de pericol de tipul crime contra umanitatii sau privind criminalitatea organizata, a libertatii persoanei, contra securitatii nationale, delicte contra exercitarii drepturilor politice si cetatenesti, propaganda nationalist-sovina sau crime si delicte privitoare la regimul armelor si munitiilor.


Inregistrarea convorbirilor dintre client si medic, avocat, notar, psiholog etc. va fi interzisa


Initiativa social-democratilor permite accesul serviciilor de informatii la coresponenta sau comunicatiile prin a caror interceptare se pot contracara amenintari la adresa securitatii nationale sau la adresa aliatilor Romaniei. Autorizatiile pentru receptarea convorbirilor sunt eliberate de autoritatile judecatoresti, administrative sau de securitate, dar nu au o valabilitate mai mare de 90 de zile pentru interceptarea comunicatiilor si 24 de ore pentru accesarea unui loc privat. Initiativa legislativa prevede prelungirea acestor termene numai in cazuri „temeinic justificate“.

Potrivit actului normativ, interceptari, ascultari, inregistrari sau transcrieri fara autorizatie se fac doar in situatiile care impun inlaturarea unor pericole iminente pentru securitatea nationala, dar nu mai tarziu de 48 de ore de la sesizarea amenintarii.

Centrul Tehnic pentru Securitate Nationala ar putea fi, potrivit initiativei PSD, autoritatea desemnata in materie de protectie fata de interceptarile ilegale. Centrul Tehnic pune in aplicare actele judecatoresti de autorizare a interceptarii comunicatiilor. Institutia este condusa de un secretar de stat numit de Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, cu avizul comisiei parlamentare din domeniu.

Din interceptarea corespondentei sau a convorbirilor, proiectul de lege prevede transcrierea exclusiv a acelor parti care au lagatura cu motivul sau cu scopul solicitarii autorizatiei. Aceste transcripturi vor fi distruse imediat ce pastrarea lor nu mai este indispensabila realizarii scopului prevazut de lege. Initiativa legislativa prevede ca persoanele prejudiciate ca urmare a folo-sirii ilegale a informatiilor rezultate din operatiunile autorizate au dreptul de a solicita autoritatilor reparatiile cuvenite ca urmare a pagubelor produse. Interceptarea ilegala a comunicatiilor este declarata ilegala. Pentru detectivul particular sau agentul de paza care savarseste aceasta actiune este prevazuta suspendarea licentei de functionare pe o perioada de la unu la cinci ani. Necesitatea adoptarii unui act normativ in materia interceptarii convorbirilor este motivata de cei patru parlamentari PSD de faptul ca, in momentul de fata, „Romania nu are reglementate prin lege procedurile de restrangere a drepturilor si libertatilor fundamentale in interesul securitatii, apararii sigurantei nationale sau a ordinii publice“. Initiativa reprezentantilor social-democrati a fost inregistrata la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor si va fi luata in discutie in urmatoarea sesiune parlamentara. (C.R.)

Campion la interceptari

Toate scandalurilor izbucnite, de-a lungul timpului, privind interceptarea ilegala a convorbirilor au fost legate, intr-un fel sau altul, de PSD. Dupa predarea mandatului de la Cotroceni, Emil Constantinescu a reclamat faptul ca ii sunt ascultate telefoanele. De asemenea, analistul politic Stelian Tanase a facut o plangere in acest sens in timpul mandatului PSD. La vremea respectiva, actualul partid de Opozitie nu s-a aratat interesat nici sa lamureasca acuzatiile, nici sa previna din punct de vedere legal posibilitatea comiterii unor astfel de abuzuri. Nici macar atunci cand fostul sef al SRI, Virgil Magureanu, a confirmat ca au existat cazuri de oameni politici carora le-au fost interceptate convorbirile.


(723 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

PSD vrea sa puna monopol pe ascultarea telefoanelor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.56863903999329 seconds.