Vineri, 22 Iulie 2005 - 08:18 AM Aleg.RO: S-au intors sondajele de la popor

Publicat de: ---

Cotidianul Dupa cum era de asteptat, data fiind criza din interiorul coalitiei de guvernamint, cercetarile sociologice indica o depreciere a Aliantei D.A. in ochii opiniei publice. Dupa cum era de asteptat, data fiind criza din interiorul coalitiei de guvernamint, cercetarile sociologice indica o depreciere a Aliantei D.A. in ochii opiniei publice.

Atit un sondaj CURS (realizat in perioada 10-17 iulie), cit si unul IMAS (7-15 iulie) indica un trend descendent al actualei puteri, mai ales ca PNL-PD se pregatea, pina marti, de alegeri anticipate. CURS constata ca Alianta PNL-PD a pierdut, fata de luna iunie, 2%, ajungind la 48%. In schimb, PSD cistiga doua procente, ajungind la 30%. La fel si PRM, care a ajuns la 10%. Cu exceptia UDMR, care urca de la 5% la 6%, partidele minuscule stationeaza, cel mai relevant fiind PC, cotat tot cu marja de eroare de 3%.

Paradoxul IMAS

Spre deosebire de sondajul CURS, cel efectuat de IMAS este si mai drastic in ceea ce priveste deprecierea Aliantei D.A. Fata de luna iunie, aceasta a pierdut 7 procente, ajungind la 47%. In schimb, PSD duduie. Pentru ca fata de luna iunie are 8 procente in plus, ajungind la 32%. Revirimentul PSD este cu atit mai ciudat cu cit increderea in presedintele partidului, Mircea Geoana, este in scadere de trei procente, ajungind la 38%, in timp ce Adrian Nastase cistiga 4 procente, ajungind iar la 30%. Inutil sa mai precizam ca in sondajul IMAS, Tariceanu pierde 8 procente de incredere fata de luna trecuta, ajungind la 34%, adica la jumatate din cit avea in ianuarie. Nici Basescu nu sta mai bine. Si el pierde 8 procente, situindu-se in acest moment la o cota de 50%.

La aceasta se adauga si opinia, sustinuta de 61% dintre respondenti, ca lucrurile merg in acest moment intr-o directie gresita.

Mai mult, numarul celor care cred ca actualul guvern conduce tara mai rau decit guvernul anterior creste de la 24%, la 37%.

Romanii nu par convinsi de teoria anticipatelor

Datele CURS sint recoltate in conditiile in care 43% dintre cei sondati au raspuns ca sint nehotariti sau ca nu ar vota. Mai mult, cercetarea arata ca doar 29% se pronunta pentru anticipate, in timp ce procentajul celor care considera ca e rau sa avem alegeri la toamna este de 59%, iar 12% nu stiu sau nu raspund la aceas-ta intrebare.

In plus, doar 6% considera ca toti romanii vor beneficia de anticipate, in timp ce 22% considera ca avantajul ar fi pentru Alianta PNL-PD, iar 4 pentru presedintele Basescu. 9% cred ca anticipatele ar fi in avantajul PSD, iar 14% sint de parere ca aceste alegeri ar fi spre bucuria politicienilor in general.


(589 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

S-au intors sondajele de la popor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.