Vineri, 22 Iulie 2005 - 08:12 AM Aleg.RO: Stolojan reincarcat
Publicat de: ---
Premierului Calin Popescu Tariceanu i se pregateste ceva. Fostul presedinte liberal, Theodor Stolojan, in prezent consilier prezidential, a vorbit ieri pentru prima data de la declansarea nemultumirilor in PNL, legate de joaca lui Tariceanu cu cuvantul "irevocabil", si a anuntat ca este pregatit sa se implice intr-un eventual proces de schimbare in formatiunea liberala. Stolojan a lovit, aproape insesizabil, inspre Tariceanu, in momentul in care a remarcat ca PNL se confrunta cu o pierdere a credibilitatii.
Iar la aceasta stare de fapt, fostul lider PNL a spus ca nu poate ramane rece. Acesta nu a fost singurul tun indreptat ieri impotriva premierului Tariceanu. Combatantilor lui Tariceanu i s-a alaturat, pe langa fostul lider PNL, Valeriu Stoica, si deputatul Cristian Boureanu, care a cerut o dezbatere in partid, pe marginea sondajului CURS. Potrivit unui sondaj de opinie, recunoscut de directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, dar nerevendicat de nimeni, Stolojan este mai potrivit pentru functia de premier, decat Calin Popescu Tariceanu. La randul sau, presedintele Traian Basescu i-a mai scos ieri o data ochii premierului pe problema ratarii momentului oportun pentru alegerile anticipate. Seful statului nu s-a putut abtine sa nu spuna ca actuala guvernare s-a "agatat" de momentul emotional si dramatic al inundatiilor, "justificand sacrificarea sanselor unei guvernari extrem de puternice care sa isi asume obiectivele". In disperare de cauza premierul se intalneste astazi cu liderii de filiale pentru a vedea cum sta cu sustinerea din partid. In acelasi timp, insa, preocupat fiind sa ia ochii sinastratilor vorbindu-le despre beneficiile capriorilor, este posibil ca premierul sa se trezeasca luat de val, chiar la el acasa, la Palatul Victoria. (Carmen EPURAN)
Telenovela sondajelor
Foto: Mediafax
Razboiul din interiorul formatiunii liberale a inceput sa capete accente hilare. Sustinatorii si combatantii premierului Calin Popescu Tariceanu au inceput sa se bata in sondaje. In urma cu doua zile, deputatul Cristian Boureanu a vorbit, in premiera despre un sondaj CURS care il da ca favorit pentru functia de premier pe actualul consilier prezidential, Theodor Stolojan. Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, a recunoscut ulterior existenta sondajului, dar a adaugat ca intrebarea si raspunsurile aferente privind preferintele romanilor pentru functia de prim-ministru nu era "una pentru uzul public". Intrebarea care a framantat ieri a fost cine a comandat sondajul CURS, in conditiile in care nu a fost revendicat de nimeni, iar Lazaroiu a refuzat sa spuna cine l-a cerut. Purtatorul de cuvant al Presedintiei, Adrian Saftoiu, a negat, in urma cu doua zile, ca sondajul ar fi fost comandat de la Cotroceni si, in plus, a sustinut ca Administratia Prezidentiala nici macar nu se afla in posesia lui.
Replica aripii Tariceanu: un sondaj mai vechi, dar mai bun
In conditiile in care sondajul CURS nu ii este deloc favorabil premierului aflat si asa intr-o postura delicata in cadrul propriului partid, oamenii din jurul sau au venit cu contra-sondajul. Surse din cadrul PNL au declarat ieri pentru ZIUA ca apropiatii premierului au impartit miercuri, prin Parlament, un sondaj despre care sustineau ca este unul care contine datele reale ale problemei. In fapt, sondajul pe care parlamentarii liberali l-au primit, prin comisii, nu este altceva decat o copie a unui sondaj realizat de Grupul pentru Studii Sociale, in perioada 7-12 iulie. Sustinatorii premierului au taiat, pentru mai multa operativitate, partea care nu are nici o legatura cu Alianta PNL-PD si au pastrat doar intrebarile si raspunsurile favorabile liderului PNL. Astfel, partea cea mai interesanta, pe care apropiatii lui Tariceanu au fluturat-o pe sub nas combatantilor acestuia, arata ca Tariceanu este considerat de repondenti ca fiind cel mai potrivit pentru functia de lider al PNL. Astfel, Tariceanu este creditat cu 39.07% ca fiind cea mai potrivita personalitate pntru functia de prim-ministru, in timp ce Theodor Stolojan se afla d-abia pe locul sase, cu 3.79%, in urma Monei Musca, a lui Gheorghe Flutur si chiar in urma purtatorului de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu.
Premierul se intoarce cu fata la partid
Nemultumirile evidente din cadrul PNL i-au atras atentia, in cele din urma, si premierului. El se va intalni astazi, la ora 17.00, la Casa Dante, cu liderii organizatiilor judetene. Surse din cadrul PNL ne-au declarat ieri ca liderul liberal vrea sa vada care este starea de spirit in organizatii si, mai mult, va incerca sa vada in ce masura se mai poate sprijini pe liderii de filiale, avand in vedere tensiunile existente. Mai multi lideri de filiale ai PNL au declarat ieri, pentru ZIUA, ca ii vor cere premierului sa convoace un nou congres extraordinar al partidului, pentru o eventuala schimbare a conducerii. Sirul intalnirilor continua. Luni se vor reuni membrii Comitetului Executiv, unde este posibil ca Tariceanu sa anunte inlocuirea unor ministri. Marti, este programata o intalnire a premierului cu parlamentarii partidului, pentru a le explica ultimele sale decizii si unde se va discuta si despre remanierea Guvernului. La sfarsitul saptamanii viitoare ar putea fi organizata o sedinta a Delegatiei Permanente a PNL. (Carmen EPURAN)
Un sondaj cenzurat
Centrul de Sociologie Urbana si Regionala (CURS) a realizat un sondaj de opinie Omnibus reprezentativ la nivel national, conform caruia Theodor Stolojan este preferat ca premier de 57% dintre romani, in timp ce Calin Popescu Tariceanu este preferat de numai 20%. Directorul CURS Sebastian Lazaroiu a confirmat realizarea acestui sondaj, din care au fost date publicitatii rezultatele la doar patru intrebari, intre care nu se regaseste insa si cea privind premierul preferat de romani. El a mentionat ca beneficiarul la comanda caruia s-a realizat sondajul a cerut ca restul datelor sa ramana confidentiale. Lazaroiu a precizat ca si beneficiarul cercetarii sociologice ramane confidential.
59% impotriva anticipatelor
Cei mai multi cetateni (59%) nu cred ca este bine pentru Romania sa se organizeze alageri parlamentare anticipate, in timp ce 29% sunt convinsi de contrariu, iar 12% n-au stiut sau nu au vrut sa raspunda. Alianta este in fruntea preferintelor electorale, 45% dintre romani votand PNL-PD daca duminica viitoare ar avea loc alegeri anticipate. PSD este cotat cu 30% din optiuni, PRM cu 10%, UDMR cu 6%, PC cu trei procente, iar PNG, PIN, PPCD fiecare cu cate un procent. Intrebarea "Cine credeti ca va beneficia cel mai mult de alegerile anticipate" i-a bulversat pe romani: 23% au spus ca nimeni, in timp ce 22% au raspuns ca Alianta PNL-PD, 18% nu au stiut ce sa raspunda , 14% i-au numit pe politicieni, iar 9% au mentionat PSD. Doar 6% au raspuns "toti romanii".
Sondajul CURS mai prezinta rezultatele privind eficienta unor ministri. Romanii se declara multumiti si foarte multumiti de activitatea urmatorilor ministri: Mona Musca (56%); Monica Macovei (39%); Mihai Razvan Ungureanu (37%); Gheorghe Flutur (29%). Nemultumiti si foarte nemultumiti sunt romanii de: Mircea Cinteza (49%); Marko Bela (47%); Codrut Seres (44%), Sulfina Barbu (42%). (Anca HRIBAN)
Tariceanu ii arata usa lui Stoica
Premierul Calin Popescu Tariceanu l-a atacat ieri, la postul national de televiziune, pe fostul lider liberal, Valeriu Stoica, acuzandu-l ca s-a distins intotdeauna prin jocuri politice de culise. Potrivit lui Tariceanu, Stoica are tot felul de preocupari, care nu includ agenda populatiei si a PNL. Mai mult, premierul si liderul PNL crede ca problemele pe care le ridica Soticanu sunt reprezentative pentru PNL. Potrivit lui Tariceanu, toti membrii partidului isi pot da cu parerea in mod democratic, dar, in acelasi timp, Stoica reprezinta o singura voce care sustine anumite masuri. "Valeriu Stoica avut si are in continuare tot felul de preocupari care sunt dincolo de agenda populatiei si a PNL. O prima preocupare este constituirea formatiunii populare, care pe noi nu ne intereseaza", a spus premierul. Dupa care i-a aratat aluziv fostului lider liberal usa PNL: "Cred ca o sa-i spuna mai multi colegi si ii spun si eu ca este liber sa o faca (n.r.-o formatiune populara), dar in afara PNL", a adaugat premierul. El a spus, in cadrul aceleiasi emisiuni, ca PNL exclude orice colaborare cu PSD. Mai mult, premierul a sustinut ca orice speculatii pe tema apropierii PNL de PSD sunt aberante. "Nu am putea sa ne aliem cu un partid marcat de acte grave de coruptie. Nu avem cum sa colaboram cu PSD", a adaugat liderul liberal. (C. EPURAN)
Stolojan e pregatit sa se implice
Consilierul prezidential Theodor Stolojan a declarat ieri, pentru Mediafax, ca este pregatit sa se implice intr-un eventual proces de schimbare in PNL, daca organizatiile judetene ale partidului considera ca el ar putea juca un rol intr-o asemenea actiune.
"Daca organizatiile judetene ajung la concluzia ca ceva trebuie schimbat in politica si structura PNL, atunci au posibilitatea si sunt indreptatite sa o faca. Daca organizatiile judetene ale PNL considera ca eu trebuie sa joc un rol in aceasta schimbare atunci sunt pregatit si este de datoria mea sa raspund la aceasta chemare", a spus Stolojan. El a insistat asupra faptului ca nu vrea sa incurajeze "nici o initiativa a unui grup sau a altuia de la centru care sa accentueze tensiunile interne din partid si sa diminueze si mai mult credibilitatea PNL". Fostul lider al PNL a marturisit ca nu poate asista impasibil la pierderea de credibilitate a PNL, intrucat a "muncit mult impreuna cu majoritatea membrilor PNL pentru a face din acest partid o forta politica puternica si credibila in Romania". Stolojan a admis ca, in acest moment, PNL are o problema generata de pierderea credibilitatii care, din pacate, are un impact si asupra credibilitatii Aliantei DA. Fostul presedinte al PNL s-a declarat, insa, increzator in faptul ca partidul isi poate rezolva problemele printr-un mecanism democratic si statutar, care, nu o data, s-a dovedit eficient in trecut si anume "pozitia organizatiilor judetene ale PNL". "Toti liderii de la centru ar trebui sa asculte vocea acestor reprezentanti ai partidului in teritoriu", a remarcat Stolojan. (A.H.)
Aripa Tariceanu neaga criza
Puiu Hasoti: "In politica greselile se repara si nu se razbuna"
"PNL nu se afla in criza, dar s-ar putea afla din pricina fie a unor actiuni iresponsabile, fie deliberat daunatoare. In politica greselile se repara si nu se razbuna. Exista la ora aceasta o actiune - ma indoiesc de faptul ca ar avea o sustinere larga - a domnului Valeriu Stoica, care doreste sa se razbune. As aminti ca pentru un gest politic cu adevarat grav - semnarea unui pact de neagresiune cu PSD in februarie 2001 - domnul Valeriu Stoica a ramas in continuare presedinte al PNL si si-a reparat greseala, dar printr-un gest melodramatic la televiziune", ne-a declarat ieri vicepresedintele PNL Puiu Hasoti. El a adaugat ca, in opinia sa, "orice dezbatere in partid este utila cu conditia ca aceasta sa fie facuta cu buna credinta", subliniind: "Nu cred ca PNL este in criza". In privinta rezultatelor unui sondaj de opinie, conform caruia Theodor Stolojan este preferat ca premier de 57% dintre romani, in timp ce Calin Popescu Tariceanu este preferat de numai 20%, vicepresedinte liberal a tinut sa aminteasca un citat din Winston Churchill: "Eu cred doar in sondajele pe care le-am modificat eu". Puiu Hasoti a mai apreciat ca in partid trebuie sa se tina seama de sondaje, dar partidul nu trebuie sa devina sclavul acestora. Referitor la Theodor Stolojan, liderul liberal a admis ca toata lumea il invoca pe actualul consilier prezidential, dar acesta nu s-a pronuntat. Mai mult, in privinta lui Stolojan, PNL este cel care ar putea lua vreo decizie, in conditiile in care se respecta Protocolul DA. (A.H.)
Valeriu Stoica comenteaza criza din Alianta
PNL se rupe de lider
In ultimele zile a existat un schimb dur de replici intre dvs. si liderul PNL, Calin Popescu Tariceanu. Cum comentati?
In ultimul timp s-au facut speculatii in legatura cu intentiile ce stau la baza actiunilor mele politice din ultima vreme. Afirm raspicat ca aceste actiuni au la baza acelasi proiect politic pe care il urmaresc de cincisprezece ani: crearea polului de centru dreapta prin unificarea tuturor formatiunilor politice din aceasta zona. Voi merge pana la capat pentru realizarea acestui proiect. Nu voi avea nici o ezitare si nu voi fi impiedicat de nici un obstacol. Am precizat ca nu doresc nici o functie in actualul sau viitorul guvern. Precizez totdata ca nu doresc sa candidez pentru functia de presedinte al PNL. Tot ce imi doresc este sa depasim actuala criza ce ameninta nu numai PNL, ci si Alianta in ansamblul ei. In acest moment exista doua mari probleme pentru dreapta romaneasca si anume: poate dreapta sa fie unita, poate sa guverneze Romania?
Raspunsul afirmativ la aceste chestiuni este impiedicat de premierul Tariceanu si de cei cativa fideli ce i-au ramas. Pentru a depasi acest obstacol este nevoie ca premierul sa demisioneze din functie si sa permita astfel realizarea proiectului de unificare a dreptei, lasand sansa unui guvern care sa probeze ca dreapta este capabila sa guverneze eficient in Romania. Sunt dezamagit ca in locul unei dezbateri reale se formuleaza acuzatii. Nu voi raspunde nici unei acuzatii si nu voi intra in polemici.
Doar Bogdan Olteanu si Cristian David
Cel putin la nivelul declaratiilor conducerea partidului este aproape de liderul sau. Cat de mare este corespondenta cu realitatea?
Eu cred ca dintre cei pe care premierul se poate baza pana la capat sunt Bogdan Olteanu si Cristian David. Ceilalti vor observa ca a ajuns la capat de drum, cum se spune. Omenii nu se sacrifica odata cu liderul, poate numai cei ce stiu ca nu mai au alta sansa politica. De altfel opinia mea este impartasita de mare parte din conducerea partidului printre care Mona Musca si Varujan Vosganian.
Filialele PNL vor accepta schimbarea liderului?
Un nou Guvern cu un nou premier nu ar duce la o redistribuire a puterii in teritoriu. Distributia puterii in teritoriu tine de liderii locali si mai putin de cei de la centru. Important este sa se schimbe puterea de la centru pentru a putea iesi din criza.
57 % la 20%
La ce procent credeti ca se situeaza credibilitatea presedintelui PNL? Aveti sustinatori ai proiectului dvs?
In demersul meu ma bazez pe sustinerea oamenilor simpli. Sondajele arata ca, in preferintele electoratului, Stolojan il surclaseaza pe Tariceanu, scorul fiind de 57% la 20%. Tot sandajele indica faptul ca cei ce au votat Alianta doresc unificarea celor doua partide pe directia populara. In acest moment pot spune ca nu exista doua tabere in PNL ci ca PNL se rupe de Tariceanu si de cei cativa apropiati ai sai. Sustinerea sa politica in partid este foarte mica. Congresul Extraordinar se impune. Pana atunci, urgenta urgentelor este demisia premierului Tariceanu pentru a se putea relansa Alianta si pentru adoptarea unei alte strategii. (Mihai TOADER)
Traian Basescu, impotriva oricarei colaborari cu PSD
"Cat timp voi fi om politic care va avea responsabilitati, niciodata nu voi accepta o alianta cu PRM sau cu PSD, pana cand PSD nu se curata. Intre mine si PSD distanta este mult prea mare. Si modul cum vedem Romania... Eu nu pot sa o vad prin sintagma draga unui fost presedinte de stat: acum ne este greu; sa facem un partid unic; sa trecem peste ea coruptie, sa trecem peste ea minciuna politica, si hai sa ne unim toti... In ce sa ne unim? Poporul asta a dat un vot in speranta ca va veni cineva sa curete administratia, sa curete comunitatea de afaceri de oamenii corupti. Un guvern de uniune nationala inchide subiectul, iar eu nu voi fi de acord sa fie inchis in timpul mandatului meu. Sa se inchida dupa mine. De aceea ma si deranjeaza, chiar daca nu strig, orice fel de colaborare cu PSD", a declarat ieri presedintele Traian Basescu.
Justificam "si cu prima ploaie" sacrificarea anticipatelor
Seful statului a recunoscut ca a fost nemultumit de modul in care s-a renuntat la ideea alegerilor anticipate. "Am fost un sustinator al alegerilor anticipate. Inca sunt convins ca sunt necesare. Nu vom putea sa negociem la nesfarsit cu PSD legile, pentru ca exact in aceasta zona este nevoie de interventie eficienta. Nu o sa dezvolt mai mult subiectul. Va pot spune ca tara este stabila si ca ar fi ramas stabila, in acceptiunea europeana, si daca se declansa procedura alegerilor anticipate", a subliniat presedintele, adaugand: "Sigur, ne-am agatat de momentul emotional al inundatiilor, justificand sacrificarea sanselor unei guvernari extrem de puterncie care sa-si atinga obiectivele. Este si asta o viziune de om politic si nu poate fi refuzata. Este o alternativa. Cred ca anul viitor, anticipatele vor fi inutile, ca obiectiv. Nu se vor mai putea justifica. Anul aceste erau justificate pentru o guvernare fara compromisuri. Eu inca mai vreau o guvernare fara compromisuri. Si o sa o vreau tot mandatul", a mai spus Basescu, adaugand ca este posibil ca, in viitor, sa justificam "si cu prima ploaie" sacrificarea anticipatelor.
"Cifra Aliantei din sondaje nu va mai fi 50%" in 2006
"Simpatia pentru Alianta, dupa castigarea alegerilor, nu este ceva vesnic. Cel mult un an de zile poti valorifica succesul alegerilor pentru a fi eficient in eventualele anticipate. Dupa un an, simpatia initiala scade", a atras atentia Basescu, insistand ca momentul optim pentru anticipate ar fi anul acesta. "Daca se pierde acest moment si se pare ca sunt toate premisele, ne mai intalnim in 2008", a adaugat el. Seful statului a explicat ca, in opinia sa, nici un om politic nu poate gandi despre anticipate decat in termenii eficientei. "Pentru mine, eficienta inseamna ca Alianta putea obtine, anul acesta, 42, 45, 46 de procente, in loc de 34 la suta, cum a fost in 2004, iar prin redistribuire, putea guverna fara compromisuri", a mai spus presedintele. "In aprilie anul viitor va fi raportul CE in care se va spune daca se va aplica clauza de salvgardare, iar apoi pot fi declansate anticipate, dar va dau scris ca cifra Aliantei din sondaje nu prea va mai fi 50% cum este acum", a estimat Basescu, mentionand ca PNL si PD sunt "condamnate" sa ajunga pana la alegerile viitoare, din 2008, impreuna.
"Dati-mi un Parlament cu care sa fiu sigur ca imi trec propunerile"
Intrebat daca are in acest moment o evaluare a institutiilor statului dupa sase luni de guvernare, asa cum a anuntat la instalarea sa la Palatul Cotroceni, Traian Basescu a spus: "Dati-mi un Parlament cu care sa fiu sigur ca imi trec propunerile", lasand clar sa se inteleaga ca nu poate conta pe o majoritate parlamentare. Astfel, seful statului a explicat de ce schimbarea sefilor serviciilor secrete si a altor institutii nu au fost schimbati. (A. HRIBAN)
Nicolaescu neaga tensiunile din partid
Deputatul Eugen Nicolaescu, purtatorul de cuvant al PNL, a declarat ieri ca este prematur sa se vorbeasca despre convocarea unui Congres extraordinar al PNL. Nicolaescu nu a confirmat nici existenta unor tensiuni in partid, punandu-le mai mult pe seama presei si a opiniei unor liberali care considera ca nu au fost suficient consultati in procesul de luare a unor decizii. "Este cert ca mai ales presa vorbeste de vreo doua-trei zile despre diverse tensiuni in PNL, dar la fel de cert este ca sunt anumite mici nemultumiri ale unor colegi de-ai nostri, in sensul in care au avut impresia si au probabil impresia in continuare ca n-au fost consultati suficient de mult la unele decizii care au fost luate. Poate ca unele pareri sunt indreptatite, cel putin la nivel de perceptie. Dar daca ne referim la faptul ca cele mai importante decizii au fost luate in organismele statutare ale partidului, atunci sigur ca aceste perceptii au mai putina justificare", a spus Eugen Nicolaescu. Printre vocile care militeaza pentru o alta abordare in ceea ce priveste politica PNL, Eugen Nicolaescu a enumerat pe Valeriu Stoica, Ludovic Orban si Crin Antonescu. Nicolaescu nu a putut nici sa confirme, dar nici sa infirme daca exista o masa critica care ar dori "intr-un fel sau altul o anume miscare in PNL". (Rompres)
Berceanu: Premierul a slabit Guvernul
Presedintele PD Dolj, senatorul Radu Berceanu, considera ca indecizia premierului Tariceanu a condus la slabirea Guvernului, iar in acest moment, PNL trebuie sa decida daca il mai mentine sau nu in functia de prim-ministru, potrivit Rompres. "Cred ca domnul Tariceanu a gresit, in primul rand pentru viitorul dumnealui politic, iar mai devreme sau mai tarziu, orice declaratie a dumnealui va fi pusa sub semnul intrebarii. Dincolo de persoana domnului Tariceanu, aceasta indecizie s-a rasfrant si asupra Guvernului si asupra partenerilor de guvernare. Gestul din Parlament al domnului Tariceanu, asa cum i-am spus a fost fara efect. In primul rand ca in sala nu au fost decat 20 la suta dintre parlamentari. De altfel, aceasta indecizie este greu de contracarat si este o situatie complicata si pentru domnul Tariceanu si pentru PNL. Am declarat clar ca PD doreste sa respecte protocolul numai ca PNL are pe undeva un soi de problema interna daca il mentine sau nu in functia de premier pe domnul Tariceanu", a spus Berceanu. (R.G.)
(548 afișări)
| |
|