Joi, 21 Iulie 2005 - 08:23 AM Aleg.RO: Premierul opozitiei

Publicat de: Mihaela Ganet

Cotidianul Tariceanu si-a asumat aseara, in Parlament, raspunderea politica pe trei chestiuni generale. Refuzul sau de a demisiona a divizat PNL si i-a iritat pe democrati. Doar PSD il mai sustine. Decizia premierului de a-si asuma raspunderea in Parlament a impartit PNL in doua tabere. Una il sustine cu jumatate de gura, cealalta pune la cale un veritabil puci. Aliatii de la PD denunta neconstitutionalitatea gestului politic si asteapta ca liberalii sa-si rezolve problema de credibilitate. Basescu, UDMR si PC tac. Doar PSD il apreciaza pe Tariceanu pentru blocarea anticipatelor.

Tariceanu a dat si ieri peste cap toate asteptarile, prezentind in Parlament, cu o zi mai devreme decit anuntase, o declaratie politica pentru care isi asuma raspunderea in numele guvernului. Aceasta preia si teme ale PD, dar e formulata astfel incit nici sa nu provoace o reactie adversa a PSD.

Intr-o incercare de a menaja, in al 12-lea ceas, orgoliul ranit al presedintelui Basescu, premierul Tariceanu a decis ieri sa elimine din declaratia prezentata in plenul celor doua Camere capitolul revizuirii Constitutiei, astfel incit sa fie eliminata posibilitatea ca legile sa fie invalidate definitiv de catre Curtea Constitutionala, asa cum s-a intimplat la legile de reforma a Justitiei. Revizuirea legii fundamentale ar fi presupus organizarea unui referendum, pe care doar presedintele il poate cere, iar in contextul acestor zile ar fi echivalat cu preluarea din mers de catre Tariceanu a ideii lui Basescu. Presedintele Basescu analizeaza in prezent convocarea unui referendum pentru reformarea Justitiei, care sa genereze si limitarea puterii Curtii Constitutionale.
Inundatiile si integrarea, mina in mina

De altfel, declaratia prin care premierul Tariceanu a cerut ieri un vot de incredere in Parlament contine o serie de teme predilecte democratilor si presedintelui. Prima este insa una de maxima actualitate si se refera la „reconstructia tarii dupa inundatiile care au lovit in acest an Romania si care, prin amploarea lor, necesita o vointa politica ferma si o implicare administrativa si financiara majora a guvernului”. Declaratia descrie practic situatia din zonele lovite de inundatii si masurile care s-au luat, precum si o proiectie scurta a ceea ce mai e de facut.

Olli Rehn, argument suprem

Mai departe, Tariceanu mizeaza pe un vot de incredere pe tema respectarii „obiectivului strategic al Romaniei”, adica integrarea in calendar in UE, la 1 ianuarie 2007, o data devenita destul de incerta in contextul european. In acest punct, premierul a invocat din nou o declaratie a lui Olli Rehn, care indeamna la eforturi concertate pentru atingerea acestei tinte: integrarii trebuie sa ii fie alocat „fiecare minut, fiecare ceas, fiecare zi, fiecare luna”. Textul declaratiei face referire la un pachet de masuri care sa asigure capacitatea de absorbtie si utilizare a fondurilor europene, care va fi pus in aplicare in urmatoarele saptamini.

Tariceanu „fura” reforma administratiei de la PD

Tariceanu a preluat in declaratie si o idee mai veche a ministrului PD al Administratiei si Internelor,Vasile Blaga, de asumare a raspunderii guvernului, in toamna, pe reforma administratiei publice, in sensul descentralizarii atributiilor si resurselor. A treia tema, reforma Justitiei, care trebuie sa garanteze ca „lupta impotriva coruptiei este reala si ca ajunge pina la cele mai inalte niveluri”. Tariceanu s-a plins de amputarea legilor de reforma invalidate de Curtea Constitutionala, anuntind ca va incerca modificarea legii Curtii Constitutionale, ceea ce ar presupune modificari in structura ei. Premierul a mai vorbit si de reglementarea conflictului de interese pentru judecatorii Curtii, dar si de alocarea de fonduri suplimentare pentru reforma Justitiei. •

Patru ministri pe lista remanierii Premierul Calin Popescu Tariceanu va proceda, in perioada imediat urmatoare, la o remaniere guvernamentala, al carei principal scop va fi sa detensioneze situatia politica si care ii va viza in principal pe ministrii care au facut obiectul criticilor in ultimele luni. Printre numele vehiculate care ar putea face obiectul schimbarilor in functie sunt Mircea Cinteza, ministrul Sanatatii, Ionut Popescu, ministrul Finantelor Publice, ministrul Mediului, Sulfina Barbu, ministrul Integrarii, Ene Dinga. Manevrae este gindita de Tariceanu pentru a demosntra ca este un personaj autoritar si un factor de putere, dupa ce ieri Tariceanu a subliniat ca remanierea este o procedura aflata la dispozitia exclusiva a prim-ministrului. (L.C.)

Liberalii lucreaza la izolarea premierului

Tariceanu este din ce in ce mai izolat si in PNL. Un grup de lideri de la virful partidului planuieste sa-i retraga sprijinul ca prim-ministru. Altii cer schimbarea sa din fruntea partidului. Parlamentarii critica si ei ezitarile premierului.

Ingrijorati de represaliile previzibile din partea PD, importanti lideri liberali lucreaza la un proiect privind retragerea sprijinului lui Tariceanu ca prim-ministru chiar de catre PNL. Gruparea in cauza incearca sa salveze partidul, intrucit se teme ca PD isi va retrage la un moment dat ministrii din guvern, dupa ce mai intii va demonstra cit de ineficienta este guvernarea Tariceanu. Surse liberale ne-au declarat ca miza celor implicati este schimbarea lui Tariceanu din fruntea guvernului si nicidecum de la sefia partidului. Acestia considera ca in acest moment convocarea unui Congres Extraordinar pentru demiterea presedintelui este greu de realizat si ca, dupa ce Tariceanu nu va mai fi prim-ministru, schimbarea sa de la sefia partidului ar deveni o formalitate. Ca urmare, se cauta inlocuitori de premier si au fost initiate discutii cu Theodor Stolojan. Alte doua variante, in caz ca discutiile cu actualul consilier prezidential esueaza, ar fi Mona Musca, ministrul Culturii, sau Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.

A treia cale

In ciuda faptului ca sustine inlocuirea lui Tariceanu cu Stolojan in fruntea Executivului, gruparea in cauza nu are nici o legatura cu Valeriu Stoica si nici cu demersurile acestuia, fiind compusa din oameni care pina acum i-au fost aproape lui Tariceanu. Conform informatiilor noastre, pina si Eugen Nicolaescu ar fi acceptat sa se alature acestei tabere, iar dintre cei odinioara fideli premierului, singurul care mai este total de partea sa este Bogdan Olteanu, ministrul pentru Relatia cu Parlamentul.

Congresul s-ar coace in filiale

Intre timp, independent de aceasta actiune, in PNL apar voci care cer organizarea unui Congres Extraordinar pentru schimbarea lui Tariceanu. Primul a fost Valeriu Stoica. Acestuia i s-a alaturat ieri si Crin Antonescu. Conform statutului PNL, convocarea Congresului se face fie la cererea Biroului Permanent Central, fie la cererea a mai mult de jumatate din filiale. Seniorul liberal Radu Cimpeanu a admis ieri existenta, la nivelul organizatiilor locale, a unui asemenea curent. „Sint diversi, in teritoriu, care au aceste pareri“, a spus el. Una dintre ele ar fi PNL Maramures, condusa de Ioan Hoban si Radu Stroe, care au si recunoscut public acest fapt. In schimb, filiala Prahova, condusa de Dinu Patriciu, si-a anuntat sustinerea fata de Tariceanu.

Intre supararea pe Tariceanu si teama de Basescu

Pe de alta parte, parlamentarii PNL, intr-un procent destul de mare, sint nemultumiti de faptul ca imaginea partidului are de suferit in urma deciziilor contradictorii succesive ale sefului lor. Pe de alta parte, majoritatea deputatilor acuza comunicarea deficitara care exista intre ei si forurile de conducere ale partidului. Foarte multi dintre parlamentarii PNL sint convinsi ca Basescu se va razbuna. „Stam si facem calcule, ne gindim ce ne pregateste Basescu. Cu siguranta nu va sta cu miinile in sin”, ne-a declarat unul dintre parlamentari. • (Laura CIOBANU, Lucian GHEORGHIU).

Stoica nu pierde ocaziaPiruetele lui Tariceanu i-au dat ocazia lui Valeriu Stoica sa ceara inca o data ceea ce a mai solicitat in ultimele saptamini: inlocuirea lui Tariceanu cu Stolojan. Fostul presedinte al PNL a comentat, marti seara, ca „performantele” premierului afecteaza pozitia PNL pe scena politica, iar numirea lui Stolojan in fruntea guvernului este singura varianta pentru refacerea credibilitatii partidului. Ieri, el a plusat, declarind ca premierul a luat aceasta decizie sub influenta unui grup din jurul sau care ar dori o alta formula guvernamentala, trimiterea la o guvernare PNL-PSD fiind mai mult decit evidenta. In replica, Bogdan Olteanu i-a cerut lui Stoica sa inceteze cu provocarile la adresa PNL si a Aliantei. Olteanu ii reaminteste lui Stoica faptul ca el a fost la baza aliantei „contra naturii” din decembrie 2000 dintre PNL si PSD.

STOLOJAN, PREMIERUL PREFERAT Deputatul Cristian Boureanu a cerut declansarea unei dezbateri in PNL avand in vedere datele unui sondaj de opinie care releva ca 57% dintre romani il prefera pe Stolojan ca premier si numai 20% pe Tariceanu.

SE COACE O REMANIERE Mai multi lideri liberali, printre care Teodor Melescanu, Norica Nicolai si Bogdan Olteanu, au declarat ca solicita o remaniere guvernamentala, dupa o evaluare prealabila a ministrilor.

Basescu si PD tac si mai asteapta

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, si Partidul Democrat sint obligati sa se abtina de la declaratii publice belicoase. Abtinerea e necesara acum, in plina confuzie determinata de revenirea premierului Calin Popescu-Tariceanu asupra demisiei.

Dupa ce a fost prins in ofsaid de decizia surprinzatoare a premierului, PD asteapta la cotitura. Liderii democrati nu au renuntat la ideea anticipatelor, insa contextul ii impiedica in acest moment. Dupa anuntul lui Tariceanu, liderii democrati s-au adunat marti seara pentru a discuta, pe de o parte, daca ar fi oportun ca PD sa provoace acum o criza prin retragerea din guvern sau, pe de alta, care ar fi pasii de urmat pentru a putea determina totusi anticipatele.

PD vrea sa afle daca Tariceanu s-a inteles cu PSD

La discutie au participat, printre altii, dupa cum au declarat surse din conducerea PD, Vasile Blaga, Adriean Videanu, Cezar Preda, Anca Boagiu, Gheorghe Barbu, Emil Boc fiind la Cluj. Cel mai iritat si cel mai vehement impotriva lui Tariceanu a fost Vasile Blaga. Democratii au decis sa astepte, deocamdata, evolutiile din PNL. Pasul urmator discutat de conducerea democrata, dupa cum a explicat ieri un vicepresedinte PD, este acela de a forta, nu peste mult timp, schimbarea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase, cind „se va vedea cu adevarat daca PNL e cu noi sau nu si daca aceasta coalitie functioneaza cu adevarat“.

Democratii incearca astfel sa infirme sau sa confirme si impresia ca intre Tariceanu si PSD ar functiona un gen de intelegere in anumite momente.

Boc: „Tariceanu a pus si PD, si PNL in dificultate“

In aceste conditii, linia stabilita marti seara de lideri a fost urmata ieri in sedinta conducerii democrate. Discutiile au durat mai bine de patru ore, timp in care s-a decis ca cel mai bine este sa astepte declaratia premierului din plen si, intre timp, sa lanseze public din nou mesajul ca premierul liberal nu a respectat intelegerea. Presedintele PD Emil Boc a spus ca Tariceanu „a pus PD si PNL in dificultate“, pentru ca si ambele partide aliate au decis anterior in forurile de conducere in favoarea anticipatelor. Liderul democrat a reamintit ca „PD respecta decizia lui Tariceanu“.

Basescu a cerut PD sa nu provoace crize politice

Dupa cum ne-au declarat surse din Palatul Cotroceni, presedintele Traian Basescu a cautat, dupa ce s-a stiut ce a vrut in cele din urma premierul, sa dea un mesaj PD pentru ca acest partid sa nu determine o instabilitate politica prin retragerea din guvern, asa cum isi propusesera liderii si ministrii pedisti. Opinia sefului statului, transmisa fostilor sai colegi de partid, a fost aceea ca obiectivul Executivului condus de Calin Popescu-Tariceanu este sa-si faca treaba pentru care a fost desemnat si sa lase deoparte orgoliile. Aceleasi surse ne-au explicat ca Basescu e de parere ca orgoliile pot duce la razbunare, dar ca nu pentru asta se guverneaza, ci pentru romani, care asteapta sa le fie mai bine. In momente care au trecut dupa anuntarea renuntarii lui Tariceanu la demisie. „Va cer sa fiti echilibrati si sa va ponderati pornirile impotriva PNL !“, le-a mai transmis Traian Basescu pedistilor. •

(Mihaela Ganet, Cristian Oprea)
Berceanu: „Tariceanu si-a copt-o singur“ „Ieri, de la ora 12 si pina la ora cinci, aproape ca nu l-am implorat pe primul-ministru sa inteleaga ca situatia este de asa natura si ca el a dus, sau si el a dus la aceasta situatie, nu i-a copt-o cineva“, a relatat democratul Radu Berceanu aseara, in cadrul emisiunii „Romania la Raport“ a postului de radio Mix-FM. Intrebat cine l-a rugat pe Tariceanu sa demisioneze, Berceanu a raspuns: „Toti cei din PD si o mare parte din PNL, restul erau subalterni de-ai domniei sale, care taceau“.



"Tariceanu si-a asumat aseara, in Parlament, raspunderea politica pe trei chestiuni generale. Refuzul sau de a demisiona a divizat PNL si i-a iritat pe democrati. Doar PSD il mai sustine."


— Vasile Blaga, secretar general al PD


Doar PSD il mai sustine neconditionat pe Tariceanu

Depunerea unei motiuni de cenzura ar produce riscul caderii guvernului Tariceanu, iar PSD nu doreste acest lucru. In plus, o motiune contra inundatiilor, integrarii si reformei in Justitie ar da prost pentru imaginea PSD si PRM.

„In conditiile in care Romania traverseaza o grava criza a inundatiilor si o grava criza a integrarii, nu mai avem nevoie si de o criza politica“, a declarat Mircea Geoana dupa consumarea declaratiei politice facute de Tariceanu. In ceea ce priveste motiunea de cenzura, parerea sa personala este ca „nu se impune“, mai ales ca declaratia lui Tariceanu a fost una schematica, generala, fara un continut politic concret. Dupa sedinta Parlamentului, Geoana i-a convocat pe ceilalti lideri ai partidului la o consultare cu privire la oportunitatea sau inoportunitatea depunerii unei motiuni de cenzura. Insa nici unul dintre liderii PSD nu parea dispus sa sprijine un astfel de demers, deoarece obiectivul ramine acelasi: blocarea sau macar tergiversarea alegerilor anticipate. In acest sens, tactica la care va apela este aceea de a-l sustine pe Tariceanu in partida cu Basescu. Pentru a nu da nici o ocazie caderii guvernului, PSD nu va depune si nici nu va sustine vreo motiune de cenzura, ne-au declarat mai multi lideri ai partidului.

„Interesul nostru este ca PNL si PD sa se erodeze intre ele si o schimbare de premier ar putea duce la stabilizarea credibilitatii Aliantei. In plus, caderea guvernului Tariceanu ar fi un pas pe care Basescu l-ar face spre anticipate si pe noi nu ne avan-tajeaza acest lucru“, ne-au declarat sursele invocate.

PRM nu vrea sa riposteze

Nici PRM nu este dispus sa avanseze sau sa gireze o motiune de cenzura. „Declaratia politica pe care o va face Calin Popescu Tariceanu este praf in ochi. De aceea, PRM nu va sustine o motiune de cenzura pe nici una din temele pe care se va asuma raspunderea“, a asigurat Gheorghe Funar, secretar general al PRM. La rindul sau, Lucian Bolcas, vicepresedinte al PRM, a argumentat ca depunerea unei motiuni de cenzura ar insemna sa se intre in „jocurile politicianiste ale guvernului, in jocul de-a alba-neagra cu demisia“.

Tariceanu, prizonierul PSD, PRM si PC

Pina la o eventuala lovitura de palat, care ar putea avea loc in PNL impotriva lui Tariceanu, seful guvernului se poate bucura de sustinerea tacita a parlamentarilor PSD, PRM, UDMR si PC. Sustinerea este insa atit cit sa ramina in functie, nu si pentru initiativele legislative ale guvernului. Pentru ca in acest plan, majoritatea formata din PSD, PRM si PC va avea mina libera sa decida dupa bunul plac. • (Florin Ciornei)


(727 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Mihaela Ganet


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Premierul opozitiei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.64676809310913 seconds.