Miercuri, 20 Iulie 2005 - 08:46 AM Aleg.RO: Politicienii romani, despre alegerile anticipate

Publicat de: ---

gardianul In cadrul coalitiei majoritare, doar PD si PNL sunt convinse ca alegerile inainte de termen sunt singura sansa pe care o are Romania de a prinde trenul integrarii pe 1 ianuarie 2007. Reprezentantii UDMR spun ca isi vor respecta cuvantul dat partenerilor din Alianta, in vreme ce conservatorii se pronunta deschis impotriva ideii rechemarii electoratului la urne.

Partidele din Opozitie, PSD si PRM, sunt insa din ce in ce mai dispuse sa accepte un scrutin anticipat, in speranta ca vor recuceri ceva din pozitiile pierdute. Indiferent de opinie, politicienii se pregatesc insa sa revina in fata alegatorilor.

Democratii au fost primii care au sustinut ideea alegerilor anticipate. Imediat dupa alegerea lui Traian Basescu in functia de presedinte al Romaniei, fostii sai colegi de partid s-au pronuntat pentru rechemarea electoratului la urne pentru a obtine o majoritate guvernamentala stabila.

Ceva mai rezervati, la inceput, liberalii au acceptat pana la urma ideea, dupa ce Curtea Constitutionala a blocat reforma Justitiei pe care a propus-o guvernul Tariceanu.

Celelalte partide din coalitia guvernamentala par insa mult mai reticente.

Reprezentantii UDMR au incercat sa gaseasca solutii pentru evitarea alegerilor anticipate, dar s-au aratat gata sa-si respecte obligatiile fata de parteneri, chiar daca Uniunea nu are nimic de castigat in cazul unui nou scrutin.

Conservatorii s-au opus insa tot timpul acestei idei. Liderii partidului au anuntat ca nu vor vota orice nou guvern doar din dorinta de a evita anticipatele.

La randul lor, partidele din Opozitie par impacate cu ideea. PSD si PRM accepta organizarea unor noi alegeri, dar numai cu respectarea stricta a Constitutiei.

Declaratiile oficiale nu tin insa cont de faptul ca multi parlamentari vor fi tentati sa voteze orice nou guvern, din teama de a nu-si pierde mandatele.

Opozitia parlamentara fata de dizolvarea legislativului va fi cu atat mai mare, cu cat foarte multi parlamentari au parasit partidele care i-au adus in Parlament si au sanse minime de a fi realesi.

Desi organizarea unui scrutin la toamna nu este inca sigura, liderii politici au inceput sa-si faca socotelile.

Nu se anunta aliante spectaculoase. PNL si PD se vor prezenta impreuna in alegeri. PSD, PRM, UDMR, ba chiar si conservatorii anunta ca se vor prezenta pe liste proprii in alegeri.

Reprezentantii Partidului Popular Crestin Democrat pledeaza insistent pentru o fuziune a PNL cu PD, la care sa se alature toate partidele cu orientari populare si crestin democrate.


(581 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Politicienii romani, despre alegerile anticipate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67520594596863 seconds.