Sâmbătă, 16 Iulie 2005 - 06:55 AM Aleg.RO: Tariceanu - prea nervos, Basescu - prea tarziu

Publicat de: Silviu Sergiu

evenimentulzilei Traian Basescu a fost criticat pentru ca nu s-a implicat in criza inundatiilor,premierul Tariceanu ca este prea nervos in intalnirile cu sinistratii. Cum este mai bine pentru un demnitar: sa coordoneze din birou situatia din teren sau sa-si ia pelerina de ploaie si cizmele si sa infrunte puhoaiele? Fosta guvernare ne-a obisnuit cu descinderi in tinute de campanie, cu promisiuni si compasiune exprimate in fata camerelor de luat vederi. Actuala putere a reactionat altfel, fapt criticat de media. Legea si fisa postului dau mai multe atributii in gestionarea unor asemenea situatii executivului si sefului acestuia. Presedintele are dreptul sa se implice doar in starea de urgenta, care presupune un risc serios asupra sigurantei nationale.
Potrivit comunicatelor oficiale, premierul a organizat in cadrul executivului comandamente, videoconferinte cu prefectii, a aprobat declararea starii de alerta in judetele afectate si acordarea de ajutoare de urgenta, a dispus masuri de prevenire si de inlaturare a efectelor inundatiilor si s-a deplasat de trei ori in zonele afectate.
Presedintele a transmis primul comunicat joi dupa-amiaza si aducea la cunostinta ca, impreuna cu seful delgatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonnathan Scheele, si cu comisarul pentru dezvoltare regionala, Danuta Hubne, a identificat fonduri europene necesare refacerii infrastructurii si locuintelor distruse de inundatii. Purtatorul de cuvant Adriana Saftoiu ne-a spus ca presedintele a tinut permanent legatura cu executivul si ca a oferit solutii in situatii specifice.

Note proaste si pentru presedinte, si pentru premier

Presedintele Asociatiei Pro Democratia (APD), Cristian Parvulescu, considera ca premierul Tariceanu a actionat in mod corespunzator, dar a gresit destul de grav in planul comunicarii publice.
„Probabil din cauza contextului politic extrem de tensionat de dezbaterea referitoare la alegerile anticipate, domnul Tariceanu nu a gasit cele mai bune formule sa comunice cu oamenii. Altfel, nu cred ca i se poate reprosa ceva. Premierul s-a deplasat in teritoriu, a fost in zonele calamitate, a evaluat pagubele la fata locului”, ne-a declarat Cristian Parvulescu.

„Au pierdut intr-o saptamana cat in sase luni”

Stelian Tanase ii reproseaza sefului guvernului si liderilor Aliantei PNL-PD ca au intretinut criza alegerilor anticipate intr-un moment in care unica prioritate trebuia sa fie inundatiile. „Cred ca au pierdut intr-o saptamana, in imagine, cat nu au pierdut de la preluarea mandatului.” Atat Cristian Parvulescu, cat si Stelian Tanase ii reproseaza presedintelui Traian Basescu ca nu s-a implicat mai activ in rezolvarea crizei inundatiilor.
„Traian Basescu a fost mai degraba absent. A stat la Palatul Cotroceni si a dat comunicate. Nu a fost la fel de prezent in teritoriu, cum s-a intamplat la inundatiile din Banat”, a spus Parvulescu.
Stelian Tanase crede ca, prin neimplicare, presedintele Traian Basescu „a parut indiferent” la drama atator romani. „Ma intreb de ce presedintele Basescu nu a convocat Consiliul Suprem de Aparare a Tarii, de ce nu a facut o Celula de Criza cum a facut in cazul ziaristilor”, a conchis analistul Stelian Tanase.

Basescu, dat la apa

Intr-o singura zi, Traian Basescu a navalit la guvern, a dat o fuga in zonele inundate si a zis vreo doua opozitiei. El a descins, ieri dimineata, neinvitat, la reuniunea Comitetului pentru Situatii de Urgenta de la Palatul Victoria. A intrat in sala cu cateva minute inaintea premierului si a plecat intempestiv la scurt timp dupa sosirea lui. Tariceanu a explicat ca seful statului a dorit sa se informeze. L-a invitat si la reuniunea de azi a comitetului. La cateva ore, au decolat impreuna spre zonele afectate din Buzau, Galati si Vrancea. La Podul de la Maracineni, prabusit in mai, le-a cerut muncitorilor sa se grabeasca: „Hai, mai baieti, ca in voi sta toata Moldova. Pe 4 noiembrie e ziua mea si vreau sa beau un sprit aici, la pod”. Basescu a subliniat ca situatia nu este atat de grava pe cat spun unii lideri politici, referin-
du-se la Iliescu si Geoana. „Cei care cer decretarea starii de urgenta sunt cel putin demagogi, daca nu inconstienti. Arata cat de mic este unul care a mai fost etichetat „prostanacul” sau unul care a raspuns toata viata lui de ape si acum se arata enervat de ce se intampla cu apele. Starea de urgenta implica o situatie generalizata de mare dificultate, care afecteaza securitatea nationala. Nu suntem in aceasta situatie si nu voi decreta starea de urgenta care arata ca statul insusi este in pericol”. (Adriana Tomasevici, Doru Gheorghiade)


(695 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Silviu Sergiu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Tariceanu - prea nervos, Basescu - prea tarziu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.