Sâmbătă, 16 Iulie 2005 - 06:47 AM Aleg.RO: Cabinetul Tariceanu a modificat legea electorala

Publicat de: Eliza Olteanu

Averea Guvernul a modificat prin ordonanta de urgenta Legea nr. 373/2004, pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului. Desi, la o prima vedere, modificarea legii, care este una organica ar parea neconstitutionala, lucrurile nu stau in realitate asa. Alexandru Radu, vicepresedinte al Autoritatii Electorale Permanente (autoritate care n-a fost consultata in legatura cu aceste modificari) crede ca ordonanta nu este neconstitutionala.

In primul rand, pentru ca masurile de ordin tehnic propuse de Guvern nu afecteaza drepturile electorale si nici dreptul de expresie al partidelor politice, sustine acesta. Iar, in al doilea rand, exista deja un precedent: legile electorale au mai fost modificate prin ordonanta anul trecut. Argument invocat si de Oana Marinescu, purtatoarea de cuvant a Guvernului, atunci cand a fost intrebata in legatura cu constitutionalitatea acestei ordonante.

Principalele schimbari operate prin ordonanta vizeaza micsorarea unor termene, necesare pentru organizarea alegerilor anticipate intr-un ritm accelerat.

Ordonanta micsoreaza timpii de depunere a candidaturilor, de creare a listelor electorale, a circumscriptiilor si a formularelor tip, de desemnare a membrilor Birourilor electorale si de solutionare a diverselor tipuri de contestatii.

Una din cele mai importante modificari vizeaza micsorarea campaniei electorale. Aceasta se va injumatati, intrucat va incepe cu 15 zile inainte de vot, fata de cele 30 de zile cu care partidele si aliantele erau obisnuite.

Data alegerilor se stabileste de catre Guvern si este anuntata cu cel putin 30 de zile inainte de data scrutinului, fata de cele 45 prevazute anterior.


Campania electorala va incepe cu doar 15 zile inaintea votului.


Plangerile si contestatiile referitoare la modul de desfasurare al campaniei electorale vor trebui sa fie solutionate de catre birourile electorale de circumscriptie in termen de o zi de la data inregistrarii. Pana acum, acestea trebuiau solutionate in termen de 3 zile. Vor fi accelerate, de asemenea, procedurile de depunere a candidaturilor. Acestea se vor depune la birourile electorale cu cel putin 16 zile fata de cele 30 prevazute anterior.

Cererea de anulare a alegerilor dintr-o circumscriptie electorala pentru frauda electorala, (care se poate face numai de partidele politice, aliantele politice, aliantele electorale si candidatii independenti care au participat la alegeri), se va depune la Biroul Electoral Central in termen de cel mult 24 de ore (fata de 48 de ore prevazute anterior) de la incheierea votarii.

De asemenea, prin noile norme se vor crea mai multe sectii de votare in strainatate.

Astfel, se va deschide cate o sectie de votare pentru 255 de cetateni romani aflati in evidenta ambasadelor si consulatelor romanesti.
(717 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Eliza Olteanu


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Cabinetul Tariceanu a modificat legea electorala | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.