Vineri, 15 Iulie 2005 - 06:53 AM Aleg.RO: PSD lupta cu toate fortele impotriva scrutinului inainte de termen

Publicat de: --

Averea Clement Sava
„Solicitam ca actualul guvern sa rezolve imediat criza politica pe care si-a autoprovocat-o“, a anuntat liderul partidului, Mircea Geoana, la o intalnire a PSD cu liderii din teritoriu. PSD cere guvern de uniune nationala, la care sa participe, sau guvern de tehnocrati. L-ar accepta si pe Tariceanu prim-ministru, dar numai in ultima instanta. PSD insista sa blocheze alegerile anticipate si sustine ca are mai multe solutii pentru abandonarea lor.

Prima dintre solutii este cea pe care inca din prima zi a anuntului privind posibilitatea declansarii procedurilor. Dupa ce fusese enuntata de Adrian Nastase, Mircea Geoana a spus si ieri, la reuniunea cu liderii din teritoriu, ca „PSD va contribui la formule pentru formarea unui guvern care sa asigure gestiunea tarii“. Celelalte solutii nu au mai fost anuntate, pentru ca prioritare, in dicursul lui Geoana, au fost inundatiilor. El a recunoscut ca numai dupa ce va fi trecut stihia naturii PSD s-ar gandi sa accepte dezbaterea despre anticipate. PSD nu are insa in Parlament, teoretic, atatea voturi cate sa contribuie la esecul dizolvarii Parlamentului.

Geoana a precizat pe de o parte ca „PSD nu are ca optiune participarea la un efort de guvernare“. Pentru Geoana, anticipatele sunt ultima solutie, nu prima. Pentru a nu se ajunge la ele, presedintele PSD a prezentat ideile sale de rezolvare, si anume, in chiar ziua demisiei, puterea „trebuie sa vina cu un nou guvern“, fie el si condus tot de Tariceanu. Geoana sustine ca puterea se preface ca nu are o majoritate parlamentara cata vreme aceasta este „aproape confortabila“, asa incat nu e nici o problema ca „actuala majoritate sa se reproduca intr-un guvern mai capabil“. Asadar PSD vrea sa fie propus un nou guvern care sa fie discutat in Parlament unde Geoana s-a declarat deschis sa vada „daca e nevoie de votul Opozitiei“. Dar „exista si alte optiuni dupa ce se epuizeaza posibilitatea ca actuala majoritate sa propuna alt guvern“, cum ar fi un guvern de tehnocrati. Dupa care Geoana a reamintit ca „tarile care au o criza politica reala sau care vor sa se integreze la termen pot sa aiba intelepciunea politica de a forma majoritati mai largi“.

Ieri, la intalnire, a fost prezent si Ion Iliescu. El a declarat ca a „simtit“ nevoia sa deschida un „canal de conlucrare“ cu conducerea partidului, in conditiile unei „agresivitati accentuate“ a actualei puteri, iar durata acestui dialog depinde de „evolutia viitoare“. Mention?nd ca nu s-a despartit de PSD, Ion Iliescu a precizat ca el a facut „niste observatii de fond“, pe care nu are motive sa si le reconsidere.


(645 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la --


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

PSD lupta cu toate fortele impotriva scrutinului inainte de termen | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.