Vineri, 15 Iulie 2005 - 06:41 AM Aleg.RO: Social-democratii cer majoritatii parlamentare sa valideze un alt guvern

Publicat de: Mara STEFAN

adevarul "in acest moment nu pot sa discut despre anticipate, pentru ca mi-e jena fata de oameni", a declarat, ieri, liderul PSD, Mircea Geoana. El sustine ca prima optiune este crearea unui nou guvern functional de catre actuala majoritate parlamentara. "Ne prefacem ca nu exista majoritate", a spus Geoana, explicand ca atat la Camera Deputatilor, cat si la Senat coalitia guvernamentala este majoritara, doar ca uneori mai are probleme cu prezenta. Si Ion Iliescu e de acord cu seful sau ierarhic pe linie de partid. "Nu de alegeri anticipate are nevoia tara. E inadmisibil, din punct de vedere constitutional, campania impotriva Curtii Constitutionale. E inadmisibil comportamentul unui premier care se supara pe Curtea Constitutionala", a declarat Iliescu. in opinia sa, afirmatiile prin care se invoca faptul ca observatiile Curtii Constitutionale ar impiedica reforma in Justitie sunt false. "Nu depinde reforma in Justitie de asa ceva. Sunt interese absolut meschine, ceea ce vor ei e schimbare de oameni, de persoane, nu reforma in Justitie", a spus Ion Iliescu. PSD nu prea este de acord nici cu un guvern de tehnocrati. "Tarile care au o criza majora reala, nu indusa, ca la noi, sau tarile care vor sa adere la Uniunea Europeana pot sa se gandeasca la un guvern de tehnocrati", a spus Geoana. Dupa sase luni in care ne-au tot criticat, "acum vin si ne spun ca au nevoie de noi", a continuat liderul PSD, precizand ca e problema actualei coalitii guvernamentale sa gaseasca solutia pentru inlocuirea premierului Calin Popescu Tariceanu, pentru ca "nu PSD l-a fortat sa demisioneze, poate altcineva". La insistentele jurnalistilor, Geoana a recunoscut ca printre nenumaratele optiuni pentru rezolvarea crizei politice se numara acceptarea unui guvern de tehnocrati sau chiar un guvern de unitate nationala. Totul depinde insa de negocierile intense care au loc, in special, prin restaurante, intre liderii partidelor politice guvernamentale, negocieri in care fiecare partid incearca sa obtina cat mai multe avantaje politice.
PSD ar pune noi taxe si impozite daca ar fi la guvernare
Amanarea privatizarii CEC, editarea unui timbru-simbol pentru toate trimiterile postale din Romania, instituirea unei contributii de solidaritate de 3% pentru toti cei care au un castig lunar net de peste 5.000 de lei noi (50.000.000 de lei vechi) sunt numai cateva dintre masurile pe care PSD le-ar lua daca ar fi la conducerea tarii. PSD ar mai vrea introducerea de accize temporare suplimentare pentru vanzarile de tutun si alcool sau majorarea semnificativa a accizelor la produsele de lux, cum ar fi masinile de peste 3.000 de cm, cosmeticele de lux, blanurile, iahturile sau alte ambarcatiuni de lux, bijuteriile pretioase. Mai mult, pe baza acestor idei, PSD intentioneaza sa elaboreze un proiect de lege destinat combaterii pagubelor inundatiilor si chiar vrea sa convoace Parlamentul in sesiune extraordinara pentru discutarea initiativei. PSD si-a reunit, ieri, la Palatul Parlamentului, toata conducerea de la centru si din teritoriu, pentru a discuta despre criza politica prin care trece tara si, evident, despre eventualele alegeri anticipate. Sedinta s-a transformat insa intr-o lunga discutie despre "cele mai dramatice inundatii din ultimii 50 de ani".
Social-democratii se vad in rol de salvatori
La sedinta a participat si expertul numarul 1 in probleme hidrologice, Ion Iliescu, si la sugestia sa principalul partid de opozitie a venit cu zeci de propuneri si solicitari pentru actuala putere: decretarea starii de urgenta in judetele calamitate, convocarea unei sedinte CSAT, dar si a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru aprobarea unei legi de rectificare bugetara si pentru identificarea neintarziata a sumelor bugetare maxime de care tara are nevoie in aceste momente grele. PSD mai doreste crearea Fondului National "Solidaritatea", format din resursele obtinute prin privatizari si alte instrumente bugetare, precum si alte sume din sprijin extern. Tocmai de aceea, PSD nu numai ca va solicita Fondului Monetar International sa aprobe o majorare temporara a deficitului bugetar al Romaniei, ci chiar isi va folosi influentele pentru a obtine aceasta aprobare. "Dam si noi telefoane. ii cunoastem si noi, si ei ne cunosc. Problema noastra e sa nu-l confunde pe Ionut Popescu cu Mihai Tanasescu, ca e pacat de Mihai", a declarat Geoana. Nici Uniunea Europeana nu a fost uitata, PSD solicitandu-i ca fondurile PHARE si de asistenta nerambursabila care nu au fost cheltuite in aceasta perioada sa fie dirijate exclusiv pentru refacerea infrastructurii romanesti.


(515 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Adevarul
· Alte știri din sursa
Adevărul

· Alte știri de la Mara STEFAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Adevărul:

Social-democratii cer majoritatii parlamentare sa valideze un alt guvern | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58987712860107 seconds.