Sâmbătă, 09 Iulie 2005 - 10:53 AM Aleg.RO: Negocieri pe muchie de cutit pentru un loc pe liste

Publicat de: Cristina Faighel, C.

Averea Anticipatele sunt pe masa de disectie a partidelor din coalitia de Guvernamant. Dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ca va demara procedurile pentru demiterea Executivului, toate partidele membre ale coalitiei au inceput consultarile in forurile de conducere. Cum numarul de mandate pe care il au in Parlament coalitia si PSD este egal, cel mai important este acum cum vor vota partidele celelalte in timpul procedurii care duce la anticipate.

UDMR si-a spus ieri cuvantul final - merge alaturi de Alianta DA in acest demers, dar pe liste separate. PC (PUR) nu s-a decis inca, dar negociaza intens pentru patrunderea pe listele celor puternici. „Moralitatea“ fostului PUR se va verifica in momentul in care se va decide daca ajunge pe listele PSD sau ale Aliantei.

UDMR a risipit indoiala anuntand ca este de acord cu solutia propusa de premierul Tariceanu. Decizia a fost luata dupa mai bine de trei ore de discutii de catre Consiliul Operativ al Uniunii (COU) - organism decizional format din cei mai importanti membri.

Intr-atat este de acord UDMR cu demararea procedurilor anticipatelor incat motivele invocate, ieri, in comunicatul COU seamana leit cu cele ale premierului din ziua in care si-a anuntat demisia: „Comitetul Operativ al UDMR considera ca deciziile Curtii Constitutionale au drept consecinta franarea procesului de reforma in justitie. Decizia Curtii Constitutionale franeaza masurile pentru integrarea europeana si pentru consolidarea democratiei“. Desi au tinut sa precizeze ca anticipatele nu reprezinta in viziunea lor singura solutie si ca problemele ar fi putut fi rezolvate si de actuala majoritate parlamentara, UDMR si-a anuntat sprijinul pentru declansarea anticipatelor: „Comitetul Operativ a decis ca Uniunea sa actioneze solidar cu partidele din coalitie si suntem de acord cu declansarea procedurilor pentru alegerile anticipate“, a declarat presedintele Marko Bela.

Intrebat daca UDMR a negociat cu actualii sai parteneri posturi in viitorul Guvern, liderul maghiar a declarat ca, desi nu a primit nici o garantie in acest sens, „UDMR vizeaza o prezenta cat mai importanta in Parlament si intr-un procent corespunzator si in Guvern“. De altfel, surse din Alianta DA au confirmat ca presedintelui Marko Bela i s-ar fi promis ca Uniunea va fi cooptata la guvernare si dupa alegerile anticipate, promisiune care nu ar fi fost facuta si conservatorilor.

Vicepresedintele PNL , Gheorghe Flutur, a felicitat ieri UDMR pentru decizie. „Ne asteptam la acest raspuns. Au respectat deciziile forurilor de conducere“, a declarat Flutur, care a mai adaugat ca Uniunea a fost mereu un partid „consecvent“. Cat priveste calendarul alegerilor anticipate, el a mai spus ca va tine cont de pasii constitutionali ce trebuie facuti dupa ce premierul isi da demisia. „Saptamana viitoare se va decide data alegerilor. Noi am vrea ca acestea sa fie facute cat mai repede, sa concentram procedura astfel incat scrutinul sa poata avea loc la sfarsitul lui septembrie -inceputul lui octombrie“ a mai spus Flutur, care a spus ca va accepta sa fie unul dintre ministrii care vor face parte din guvernul de sacrificiu. De altfel, potrivit unor surse din interiorul aliantei se pare ca viitorul premier va fi tot actualul premier, Calin Popescu Tariceanu.

Cat priveste structura viitorului cabinet, parerile sunt impartite. Flutur s-a ferit sa dea ieri un raspuns transant in privinta recooptarii Partidului Conservator in coalitia de guvernamant. „Suntem o coalitie si megem in continuare mai departe. Vom avea discutii si in zilele urmatoare. Nu am discutat in coalitie despre eliminarea PC“, a spus vicele liberal.

Pe de alta parte insa, surse din cadrul coalitiei sustin ca exista posibilitatea ca membrii PC sa primeasca locuri pe listele electorale tocmai pentru a nu pune bete in roate procedurii de declansare a alegerilor anticipate.

Nu este inca definitivata procedura pe care o adopta Puterea pentru declansarea ca atare a procedurilor de dizolvare a Parlamentului. Exista mai multe variante, dar este nevoie de cunoasterea realitatii din teren - daca vii cu un guvern care trebuie sa pice, pe cine te bazezi.

Relatia dintre PD si PC e ca cea dintre plici si musca

Vicepresedintele PD , Radu Berceanu a anuntat ieri ca liberalii si democratii sunt dispusi sa poarte negocieri cu oricine face o propunere politica, cu PC, chiar si cu PPCD. In ceea ce-i priveste pe conservatori , pozitia este insa mai nuantata : „Este un partid de cracanati ce nu au iesit nici acum din spagat. Lor li s-a parut ca e mai bine sa joace in doua ape(...) Sunt ca o musca ce se asaza de pe un taler pe altul, inclinand balanta intr-o parte sau alta, in beneficiul propriu. S-ar putea sa vina un plici acum care sa spuna: «Ia, uite o musca!» si s-o plesneasca“, a spus Berceanu.

Mircea Geoana: „Nu votam un guvern marioneta“

Mircea Geoana a declarat ca PSD nu va intra intr-o logica in care sa voteze un guvern propus de Basescu pe care Alianta sa nu-l voteze. „Nu intram intr-o comedie sau farsa de prost gust sa votam un guvern marioneta. Acest joc ingust nu-l facem“, a transmis Geoana. Pe de alta parte, el a amenintat ca exista „consultari cu partidele cu care exista un dialog“ si ca acesta va avea loc, promite Geoana, „cu sau fara presedintele tarii“. El i-a solicitat presedintelui tarii „consultari cu partidele politice“ dupa demisia guvernului. Presedintele PSD a lasat insa portita deschisa posibilitatii de a vota pentru sustinerea unui nou Executiv „daca se vine cu un guvern credibil“. Geoana nu a precizat cum ar trebui sa arate acest guvern ca sa fie „credibil“, dar a dat ca exemplu cazul Bulgariei unde se discuta de un guvern de uniune nationala. Dar, daca tot vor fi anticipate, Geoana le-ar vrea dupa raportul de tara al Comisiei Europene.


(681 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Cristina Faighel, C.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Negocieri pe muchie de cutit pentru un loc pe liste | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63719606399536 seconds.