Sâmbătă, 09 Iulie 2005 - 10:37 AM Aleg.RO: Va vota majoritatea - de 2 ori - împotriva propriului guvern?

Publicat de: ---

azi Declanșarea alegerilor anticipate se poate face, conform Constituției, printr-o procedură complicată, care presupune, mai întâi, demisia actualului prim-ministru și, apoi, Parlamentul să nu acorde de două ori votul de încredere pentru formarea unui nou Guvern. Primul pas pentru declanșarea alegerilor anticipate este ca premierul Călin Popescu Tăriceanu să-și înainteze demisia președintelui Traian Băsescu. Aceasta este varianta anunțată - cea mai simplă și cea mai plauzibilă - pentru a se demara procedura.
Conform articolului 110 din Constituție, "Guvernul este demis (...) dacă primul-ministru se află în una dintre situațiile prevăzute la articolul 106", iar acest articol prevede că "funcția de membru al Guvernului încetează în urma demisiei, a revocării, a pierderii drepturilor electorale, a stării de incompatibilitate, a decesului, precum și în alte cazuri prevăzute de lege".
Premierul Tăriceanu se va plasa, probabil, în prima dintre situațiile menționate - și anume - va demisiona. Va urma desemnarea unui alt prim-ministru, care poate fi tot Tăriceanu. Cum majoritatea parlamentară este deținută de actuala Coaliție guvernamentală, rezultă că invalidarea de către Parlament a viitoarei formule de Guvern să se facă prin votul împotrivă inclusiv al unora dintre partidele aflate la guvernare. Adică deputații și senatorii Alianței să voteze împotriva primului-ministru și guvernului provenit chiar din calculul Alianței. (Asta în cazul în care Băsescu nu va desemna un prim-ministru de la alt partid, mai știi?)
Guvernul al cărui mandat a încetat ca urmare a demisiei primului-ministru îndeplinește numai actele necesare pentru administrarea treburilor publice, până la depunerea jurământului de membrii noului Executiv (în cazul în care acesta nu va fi "trântit" la votul de învestitură, cum se preconizează).
După demisia primului-ministru și, implicit, a întreguluI Cabinet, șeful statului trebuie să desemneze un nou premier care să formeze Guvernul, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.
"Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de zece zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului", prevede articolul 103 alin.2 din legea fundamentală.
Conform aceluiași articol, programul și lista Guvernului se dezbat de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, iar Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorității deputaților și senatorilor.
Președintele Traian Băsescu îl poate desemna tot pe Călin Popescu Tăriceanu să formeze noul Guvern sau o altă persoană.
Însă, pentru a se ajunge la anticipate, adică la dizolvarea Parlamentului de către președintele Băsescu, este necesar ca Parlamentul să fi respins două asemenea solicitări de învestitură a Guvernului. În această situație, articolul 89 alin.1 din Constituție stipulează că, "după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare, Președintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură".
Respingerea solicitărilor de învestitură a unui nou Guvern se face prin votul majorității deputaților și senatorilor, ceea ce presupune ca partidele din opoziție (PSD și PRM) să voteze împotriva Executivului, în cazul în care UDMR și Partidul Conservator nu vor anticipate. În plus, va fi nevoie ca măcar o parte a parlamentarilor formațiunilor politice care vor propune miniștri să voteze împotriva lor.


(549 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Va vota majoritatea - de 2 ori - împotriva propriului guvern? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62428092956543 seconds.