Sâmbătă, 09 Iulie 2005 - 10:36 AM Aleg.RO: Încep jocurile și calculele pentru anticipate

Publicat de: ---

azi După ce joi, premierul Călin Popescu-Tăriceanu și-a anunțat intenția de a demisiona din funcție, ieri partidele Coaliției au început discuțiile pentru stabilirea calendarului de organizare a alegerilor anticipate. Acestea vor continua, pentru circa o săptămână, în principal la nivelul experților pe probleme juridice și de legislație din cadrul partidelor Coaliției, prima astfel de întâlnire fiind organizată, ieri, la Palatul Victoria.
Surse oficiale au declarat, joi seara, agenției MEDIAFAX, că programul de organizare a alegerilor anticipate va fi definitivat în aproximativ zece zile, intenția fiind ca această procedură să înceapă cel mai târziu la începutul lunii octombrie.
"Sunt discuții în fază incipientă, care vor fi finalizate în circa zece zile. Conform estimărilor, alegerile anticipate urmează să fie organizate în intervalul cuprins între începutul lunii septembrie și, cel mai târziu, începutul lunii octombrie", au precizat sursele citate. Potrivit acestora, procedurile necesare alegerilor anticipate vor începe peste o săptămână, imediat după ce Guvernul va demisiona.

E nevoie de cel puțin 235 de voturi pentru învestitură
Un nou guvern nu primește votul de învestitură în Parlament dacă nu întrunește cel puțin 235 de voturi "pentru", ceea ce înseamnă că, pentru a se ajunge la alegeri anticipate, opțiunile parlamentarilor independenți și ai minorităților naționale vor juca rolul hotărâtor.
În prezent, structura Parlamentului este următoarea: la Camera Deputaților: PSD - 109, PNL - 67, PD - 43, PRM - 32, UDMR - 22, PC - 20, Minorități naționale - 18, Independenți - 19; iar la Senat: PSD - 45, PNL-PD - 50, PRM - 19, UDMR - 10, PC - 11, Independenți - 2.
Dacă Alianța PNL-PD dorește declanșarea alegerilor anticipate, are două opțiuni: ori se bazează pe voturile negative ale celorlalte formațiuni din Parlament, ori, pentru siguranță, votează împotriva propriului Guvern.
Dar, până acum, PSD s-a pronunțat împotriva anticipatelor în acest an, dorindu-le anul viitor, ceea ce presupune ca, la prezentarea unui nou Cabinet în Parlament, să voteze în favoarea învestirii acestuia, indiferent de calitatea programului de guvernare și a miniștrilor propuși. Dar voturile PSD - 154 - nu sunt suficiente pentru ca Executivul liberalo-democrat să treacă și, astfel, să se evite anticipatele. În plus, PSD ar fi pus în situația de vota Guvernul adversarilor politici!
Social-democrații s-ar putea alia, însă, cu actuali parteneri de guvernare ai Alianței, precum UDMR și Partidul Conservator, care, de asemenea, s-au pronunțat până acum împotriva organizării de alegeri anticipate. Nici în aceste condiții nu e garantat că Guvernul va primi votul de învestitură, pentru că PSD+PC+UDMR=217 voturi.
De cealaltă parte, Alianța PNL-PD are 160 de parlamentari. Pe voturile "împotrivă" ale celorlalte partide parlamentare nu prea se poate baza și nici să voteze împotriva propriului Guvern nu va putea. Prin umare, liberalii și democrații s-au gândit să se retragă din Parlament la acordarea votului de învestitură pentru noul Cabinet, lăsând celelalte partide să decidă.
PRM a anunțat deja că dorește anticipate. Și dispune de 51 de parlamentari. Dar până la 234 mai e mult. Adică, parlamentarii independenți (inclusiv cei din gruparea Ciontu) și cei ai minorităților naționale. În total, 39. Destui cât să incline balanța decisiv.
Probabil, că rezultatul va depinde de abilitatea politică a social-democraților, respectiv liberalilor și democraților.

Parlamentarii Alianței vor ieși din sală
Alegerile anticipate vor fi organizate cel târziu în data de 2 octombrie, înainte de raportul de țară al Comisiei Europene din 25 octombrie, au declarat surse din Alianța PNL-PD.
Surse din Alianța PNL-PD au precizat că durata campaniei electorale va fi de 30 de zile, ceea ce înseamnă că ea trebuie să înceapă cel mai târziu la 2 septembrie, iar în cazul în care alegerile vor fi avea loc mai devreme, în a doua jumătate a lunii august.
Potrivit prevederilor Constituției, termenul maxim de la demisia premierului Tăriceanu până la epuizarea procedurii de respingere a două guverne în Parlament este de 60 de zile. Premierul actual își va da demisia după ședința de Guvern de joi, 14 iulie, pentru ca Executivul să mai poată da ordonanțe de urgență pentru rezolvarea unor probleme urgente, cum ar fi reglementarea problemei proprietății. După demisie, Guvernul se ocupă doar de administarea treburilor publice și nu mai poate emite ordonanțe de urgență.
Din momentul demisiei premierului curge termenul de 60 de zile, care expiră pe 14 septembrie, timp în care două guverne succesive trebuie să cadă în Parlament, dar Alianța PNL-PD dorește scurtarea procedurii. Potrivit surselor citate, tot premierul Călin Popescu Tăriceanu va fi desemnat de președintele Traian Băsescu să formeze succesiv două guverne. El va merge în Parlament, de fiecare dată tot cu o parte din actualii miniștri și cu programe asemănătoare.
La voturile de învestitură, senatorii și deputații PNL și PD vor părăsi sala, lăsând cele două guverne la mâna parlamentarilor PSD. Decizia de retragere de la votul de învestitură are în vedere și poziția PRM, care dorește alegeri anticipate și va vota împotriva învestirii.
Intenția Alianței PNL-PD este ca ambele guverne succesive să nu primească votul de învestitură în timpul unei sesiuni parlamentare extraordinare sau chiar a două asemenea sesiuni succesive, având în vedere termenele constituționale.
Toată această procedură a fost comunicată și partenerilor de coaliție, UDMR și Partidul Conservator. Președintelui UDMR, Marko Bela, i s-a promis că Uniunea va fi cooptată la guvernare și după alegerile anticipate, însă acesta nu s-a pronunțat în favoarea planului Alianței PNL-PD, după ce, inițial, s-a declarat împotriva anticipatelor.
Nu aceeași propunere a fost făcută Partidului Conservator, au mai relatat sursele citate.

Cinteză, Miclea și Flutur se oferă
Ministrul Sănătății, liberalul Mircea Cinteză, cel al Educației și Cercetării, democratul Mircea Miclea și ministrul Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur, au afirmă că sunt dispuși să rămână în echipa lui Călin Popescu Tăriceanu în cazul în care acesta va fi numit iar prim-ministru. Toți trei au declarat că "vor merge înainte" alături de premierul demisionar.


(613 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Încep jocurile și calculele pentru anticipate | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67283511161804 seconds.