Sâmbătă, 09 Iulie 2005 - 10:34 AM Aleg.RO: Dupa cel mai scurt mandat din istorie, parlamentarii strang bani pentru alte liste

Publicat de: ---

gardianul Vara nu-i ca... toamna! Intreaga clasa politica autohtona da in clocot: face calcule, emite teorii, ingroapa ipoteze si dezgroapa conflicte Partidele sustin cu jumatate de gura anticipatele. Acum, la doua zile dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu si-a anuntat demisia, curiozitatea multora se indreapta spre ce anume se va intampla de acum incolo, care va fi urmatoarea miscare a politicienilor nostrii. Dar pentru a intelege viitoarele mutari politice trebuie sa intelegem si mecanismul legal care se pune in functiune intr-o astfel de situatie. Astfel, un nou guvern nu primeste votul de investitura in Parlament daca nu intruneste cel putin 235 de voturi "pentru”, ceea ce inseamna ca pentru a se ajunge la alegeri anticipate optiunile parlamentarilor independenti si ai minoritatilor nationale vor juca rolul hotarator, transmite Mediafax.


Structura actualului Parlament

In prezent, structura Parlamentului din punctul de vedere al apartenentei deputatilor si senatorilor la grupurile parlamentare este urmatoarea: la Camera Deputatilor: PSD - 109, PNL - 67, PD - 43, PRM - 32, UDMR - 22, PC - 20, Minoritati nationale - 18, Independenti - 19; iar la Senat: PSD - 45, PNL-PD - 50, PRM - 19, UDMR - 10, PC - 11, Independenti - 2.


Dorinte si putinte

Daca Alianta PNL-PD doreste declansarea alegerilor anticipate, are doua optiuni: ori se bazeaza pe voturile negative ale celorlalte formatiuni din Parlament, ori, pentru siguranta, voteaza impotriva propriului Guvern. Dar, pana acum, PSD s-a pronuntat impotriva anticipatelor in acest an, dorindu-le anul viitor, ceea ce presupune ca, la prezentarea unui nou Cabinet in Parlament, sa voteze in favoarea investirii acestuia, indiferent de calitatea programului de guvernare si a ministrilor propusi. Dar voturile PSD - 154 - nu sunt suficiente pentru ca Executivul liberalo-democrat sa treaca. In plus, PSD ar fi pus in situatia de a vota Guvernul adversarilor politici. Social-democratii s-ar putea alia insa cu actuali parteneri de guvernare ai Aliantei, precum UDMR si Partidul Conservator, care, de asemenea, s-au pronuntat pana acum impotriva organizarii de alegeri anticipate. Nici in aceste conditii, nu e garantat ca Guvernul va primi votul de investitura, pentru ca PSD+PC+UDMR=217 voturi. De cealalta parte, Alianta PNL-PD are 160 de parlamentari. Pe voturile "impotriva” ale celorlalte partide parlamentare nu prea se poate baza si nici sa voteze impotriva propriului Guvern nu va putea. Prin umare, liberalii si democratii s-au gandit sa se retraga din Parlament la acordarea votului de investitura pentru noul Cabinet, lasand celelalte partide sa decida soarta Guvernului. PRM a anuntat deja ca doreste anticipate si dispune de un numar de 51 de parlamentari. Dar pana la 234 de voturi mai e mult. Adica parlamentarii independenti (inclusiv cei din gruparea Ciontu) si cei ai minoritatilor nationale. In total, 39. Destui cat sa incline balanta decisiv. Probabil, ca rezultatul va depinde de abilitatea politica a social-democratilor, respectiv liberalilor si democratilor.


Ce-a fost, a fost! Dar ce va fi, ramane de vazut

Firul anticipatelor. Ieri, la Palatul Victoria a avut loc prima intalnire pentru stabilirea calendarului de organizare a alegerilor anticipate care vor continua, pentru circa o saptamana, in principal la nivelul expertilor pe probleme juridice si de legislatie din cadrul partidelor Coalitiei, conform Mediafax.

Surse oficiale au declarat ca programul de organizare a alegerilor anticipate va fi definitivat in aproximativ zece zile. "Sunt discutii in faza incipienta, care vor fi finalizate in circa zece zile. Conform estimarilor, alegerile anticipate urmeaza sa fie organizate in intervalul cuprins intre inceputul lunii septembrie si cel mai tarziu inceputul lunii octombrie", s-a mai spus.

Declansarea alegerilor anticipate se poate face, conform Constitutiei, printr-o procedura complicata, care presupune demisia actualului prim-ministru si ca Parlamentul sa nu acorde de doua ori votul de incredere pentru formarea unui nou Guvern. Dupa demisia primului-ministru si, implicit, a intregului Cabinet, seful statului trebuind, conform articolului 103 alin.1 din Constitutie, sa desemneze un nou premier care sa formeze Guvernul, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

Insa, pentru a se ajunge la anticipate, adica la dizolvarea Parlamentului de catre presedintele Basescu, este necesar ca Parlamentul sa fi respins doua solicitari de investitura a Guvernului.


Pro-Democratia: Demisia, o decizie normala

Decizia Guvernului Tariceanu de a demisiona este una "normala” cata vreme a constatat ca nu-si poate continua reforma in justitie si fara aceasta programul de guvernare, a declarat, joi, pentru Mediafax, Cristian Parvulescu, liderul Asociatiei Pro-Democratia. Parvulescu a apreciat ca oportuna decizia premierului Tariceanu, in conditiile in care, in urma deciziei de miercuri a Curtii Constitutionale, principalul partid de opozitie, PSD, avea "un avans tactic”.


Guvernul - intr-o noua sedinta, saptamana viitoare

Guvernul se va intruni, saptamana viitoare, intr-o noua sedinta, in conditiile in care demisia premierului si a actualului Cabinet reprezinta, la acest moment, o decizie politica, fara ca actul in sine al demisiei sa fi fost semnat, a declarat purtatorul de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, conform Mediafax. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, joi, ca actualul Executiv trebuie sa-si incheie misiunea, pentru angajarea procedurilor necesare declansarii alegerilor anticipate, precizand ca este o decizie irevocabila.


Parlamentul discuta legile justitiei miercurea viitoare

Comisiile juridice ale Senatului si Camerei Deputatilor vor lucra in primele doua zile ale saptamanii viitoare pentru a face un raport asupra deciziei Curtii Constitutionale privind legile justitiei si proprietatii, acesta urmand sa fie supus miercuri dezbaterii plenului reunit al Parlamentului. Decizia a fost luata, joi, de Birourile Permanente ale celor doua Camere, transmite Mediafax.

La finalul reuniunii, presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a apreciat ca hotararea pe care a luat-o impreuna cu presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu, de a convoca sedinta Birourilor Permanente atat de rapid dupa anuntarea deciziei Curtii i-a luat prin surprindere pe unii dintre reprezentantii Aliantei PNL-PD. "Nu stiu ce credeau, ca vom trage de timp... si eu le-am explicat ca pentru noi, care am inteles mesajul domnului Traian Basescu ca integrarea e pe primul loc si ca cine este impotriva promulgarii legii este impotriva integrarii europene, noi am convocat rapid aceasta sedinta a Birourilor permanente cu ideea de a face o sesiune extraordinara cat mai rapid”, a afirmat Nastase.


Sindicatele comenteaza demisia Guvernului si anticipatele

Liderii sindicali comenteaza pentru Mediafax, demisia Guvernului Tariceanu, posibilele alegeri anticipate din toamna si efectele pe care le provoaca in plan social si politic. Bogdan Hossu, liderul confederatiei "Cartel Alfa”, considera normala decizia Guvernului de a demisiona, in conditiile in care Curtea Constitutionala a respins o serie de articole din legile privind reforma justitiei. "Aceasta decizie ar putea avea consecinte indirecte in privinta integrarii Romaniei in UE, la 1 ianuarie 2007, pentru ca reformele nu vor mai putea continua in cazul unui Guvern provizoriu”, a declarat Hossu. Liderul "Cartelului Alfa” spera ca, in urma schimbarii Guvernului, angajamentele luate fata de FMI sa cada, pentru ca aceste intelegeri au implicatii negative asupra populatiei.

Valentin Mocanu, purtatorul de cuvant al CNSRL-Fratia, apreciaza ca aceasta demisie este mai mult "un act politic” decat o masura necesara ca urmare a hotararii luate de Curtea Constitutionala. "De fapt, actuala putere dorea de mult timp alegeri anticipate. Chiar daca acest subiect al anticipatelor parea abandonat, se pare ca premierul Tariceanu nu iese din instructiunile lui Basescu”, a declarat Mocanu.

Dumitru Costin, presedintele Blocului National Sindical (BNS), considera ca motivul invocat de premierul Tariceanu pentru demisie nu este unul justificat, intrucat si daca s-ar ajunge la alegeri anticipate si actuala putere ar obtine o majoritate confortabila in Parlament, problema tot nu ar fi rezolvata. "Majoritatea parlamentara nu are nimic de a face cu constitutionalitatea unor legi”, a declarat Costin. Vasile Marica, presedintele Aliantei Federative a Sindicatelor Functionarilor Publici "Sed Lex”, este de parere ca premierul ar fi trebuit sa ia mai demult decizia privind demisia Guvernului si nu neaparat in acest context, din cauza problemelor justitiei.


UCM Covasna convoaca UDMR pentru anticipate

Presedintele Uniunii Civice Maghiare Covasna, Gazda Zoltan, a declarat vineri, ca va propune conducerii centrale a UCM sa initieze un dialog cu UDMR, in perspectiva alegerilor anticipate, in asa fel incat comunitatea maghiara sa nu ramana fara reprezentare in Parlament, informeaza Mediafax. "Va trebui sa punem conditii riguroase pentru a participa pe liste comune, dar prioritatea este asigurarea reprezentarii in Parlament a maghiarimii", a afirmat liderul UCM Covasna. El a fost de parere ca UCM si UDMR trebuie sa se aseze la masa dialogului pentru a putea decide asupra modului in care candidatii celor doua organizatii pot participa la eventualele alegeri pe liste comune. Totodata, el a mai spus ca daca UDMR va refuza dialogul, atunci UCM va fi nevoita sa propuna electoratului maghiar sa nu se prezinte la vot. In cazul alegerilor anticipate, s-a afirmat, candidatii UCM nu vor participa pe listele vreunui partid romanesc, ca la alegerile trecute, si nici nu vor merge cu liste proprii. "Nici nu am avea timp sa strangem semnaturi pentru a participa cu liste proprii si in conditiile actuale nici nu are rost", a declarat, in incheiere, Gazda Zoltan.


APD: Anticipatele razbuna tergiversarea anchetarii alegerilor din noiembrie

Tergiversarea in sanctionarea fraudei electorale din noiembrie se razbuna cu ocazia unor eventuale alegeri anticipate, a declarat, joi, pentru Mediafax, Cristian Parvulescu, liderul Asociatiei Pro Democratia (APD), care insa a atras atentia asupra faptului ca legislatia electorala nu s-a schimbat.

Parvulescu a apreciat ca eventualele alegeri anticipate "nu vor fi neaparat corecte”, intrucat legislatia electorala nu a fost modificata. El si-a manifestat insa speranta ca, in conditiile in care prefectii sunt politicieni ai Aliantei, iar majoritatea primarilor din mediul rural sunt ai PSD, va exista "un control mai bun” asupra corectitudinii scrutinului.


(663 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Dupa cel mai scurt mandat din istorie, parlamentarii strang bani pentru alte liste | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72386193275452 seconds.