Vineri, 08 Iulie 2005 - 07:00 AM Aleg.RO: Clauza

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News După ce ani de zile ne-am luptat să primim de la americani ''clauza națiunii celei mai favorizate'' pe care Ceaușescu, în megalomania lui, o respinsese, iată-ne din nou în situația de a obține - fără voia noastră - o altă clauză. Cea de ''salvagardare''. Este un mod elegant de a denumi o sancțiune. Pentru că asta este, de fapt, clauza de salvagardare. N-a fost inventată special pentru noi. Ea exista și pentru valul care ne-a precedat la intrarea în Uniune, dar n-a fost cazul să fie invocată.

Pentru simplul motiv că toți noii-veniți și-au făcut temele corect și la timpul cuvenit. Europenii, de fapt, nici nu consideră că ar fi o sancțiune. Este mai degrabă o măsură de protecție pentru ei. În sensul că dacă noi nu ne îngrijim cum trebuie și dobândim vreun guturai, vor avea grijă să nu intrăm, că să le transmitem microbul, înainte ca boala noastră să-și facă ciclul complet. Iar acest ciclu este de un an.

Guvernarea precedentă și cea actuală ne-au inoculat sentimentul că nu există alternativă la acest termen. Nu ni s-a prea explicat de ce, dar am înțeles cu mintea noastră că dacă nu intrăm va fi o tragedie. O catastrofă mai mare decât toate inundațiile la un loc și un eventual cutremur.

A fost, poate, o formulă de auto-exorcizare, de mobilizare, promovată însă primitiv și fără nuanțe. A căpătat chiar valoare de dogmă, așa încât aproape nimeni nu a îndrăznit să mai întrebe: de ce? Ce se întâmplă dacă ăștia ne pun ștampila că n-am făcut tot ce trebuie și nu intrăm? Ce se întâmplă atunci?

Nimic. Nimic altceva decât că într-un an distanța dintre noi și ultimii intrați se va mări și mai mult - cu toate circumstanțele care vor însoți acest decalaj. Nu va fi o tragedie, ci doar o dramă: a fondurilor europene reduse, a agresiunii agenților economici puternici asupra unei economii nepuse pe picioare; a unui nivel de trai în continuare scăzut.

Sub presiunea, mai ales a propriilor dificultăți și neîmpliniri, decât a autorităților europene, guvernanții noștri au început să accepte ideea. A făcut-o premierul Tăriceanu, tot mai convins, probabil, că cu oastea de strânsură pe care i-a alcătuit-o ''monstruasa și imorala'' coaliție nu prea are șanse de victorie.

Probabil că mâine-poimâine ne va spune și președintele aceleași lucruri: la urma urmelor, nici 1 ianuarie 2008 nu e de aruncat. Și, poate că întârzierea asta ne va ajuta să fim ceva mai bine pregătiți, să nu intrăm fără suflu de pe urma unui efort prelungit. De aici și până la ideea că nici dacă nu intrăm deloc în Uniune n-o să fie un capăt de țară mai e puțin. Norocul nostru că nu ne mai lasă ei și folosesc clauza pe post de ciomag și morcov. Doar-doar ne-or urni...


(591 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Clauza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.57677912712097 seconds.