Vineri, 08 Iulie 2005 - 08:19 AM Aleg.RO: Ce mai urmeaza

Publicat de: ---

evenimentulzilei Declansarea anticipatelor va fi aproape o misiune imposibila Dupa demisia primului-ministru si, implicit, a intreguluI cabinet, seful statului trebuie, conform Constitutie, sa desemneze un nou premier care sa formeze guvernul, in urma consultarii partidelor reprezentate in parlament.
"Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de zece zile de la desemnare, votul de incredere al parlamentului asupra programului si a intregii liste a guvernului", prevede art. 103 alin. 2 din Legea fundamentala.
Programul si lista executivului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, iar parlamentul acorda incredere guvernului cu votul majoritatii parlamentarilor.
Presedintele Traian Basescu il poate desemna tot pe Calin Popescu-Tariceanu sa formeze noul cabinet sau o alta persoana. Pentru a se ajunge la anticipate, adica la dizolvarea parlamentului de catre presedinte, este necesar ca legislativul sa respinga doua solicitari de investitura a guvernului.
Articolul 89 alin. 1 din Constitutie stipuleaza ca, "dupa consultarea presedintilor celor doua Camere si a liderilor grupurilor parlamentare, presedintele poate sa dizolve parlamentul, daca acesta nu a acordat votul de incredere pentru formarea guvernului in termen de 60 de zile de la prima solicitare si numai dupa respingerea a cel putin doua solicitari de investitura". Potrivit aceluiasi articol, forul legislativ poate fi dizolvat o singura data in cursul unui an.
Respingerea solicitarilor de investitura a unui nou guvern se face prin votul majoritatii parlamentarilor, ceea ce presupune ca partidele din opozitie (PSD si PRM) sa voteze impotriva executivului, in cazul in care UDMR si PC nu vor anticipate. In plus, va fi nevoie ca macar o parte a parlamentarilor formatiunilor politice care vor propune ministri sa voteze impotriva acestora.
Sociologul Sebastian Lazaroiu nu crede ca procedura descrisa este viabila intrucat impune o solidaritate a coalitiei in privinta anticipatelor, ceea ce nu exista in prezent, in plus nefiind exclus riscul ca parlamentarii puterii sa voteze noul cabinet pentru a-si conserva pozitiile.
"Nu exista nici fonduri pentru campanie, acestea au fost epuizate anul trecut la locale si la generale. Parlamentarii vor fi obligati sa sustina o noua campanie cu vistieria epuizata."
Sebastian Lazaroiu, sociolog


(587 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Ce mai urmeaza | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5837390422821 seconds.