Vineri, 08 Iulie 2005 - 07:58 AM Aleg.RO: Guvernul demisionează

Publicat de: ---

azi La sfârșitul ședinței de Guvern, premierul Călin Popescu Tăriceanu a anunțat că va cere partidelor din Coaliție să înceapă procedurile interne de dizolvare a Parlamentului, în condițiile în care alegerile anticipate vor fi organizate conform procedurilor constituționale, după demisii și învestiri succesive pentru formarea Guvernului. "Odată demisia noastră depusă, va trebui să ne prezentăm din nou în Parlament, după învestiri succesive făcute de președinte pentru formarea Guvernului, conform procedurilor constituționale", a spus Tăriceanu, precizând că s-a consultat cu liderii tururor partidelor din Coaliției asupra alegerilor anticipate și că Alianța își va desfășura activitatea conform formulei actuale.
El a anunțat că actualul Executiv trebuie să-și încheie misiunea, pentru angajarea procedurilor necesare declanșării alegerilor anticipate, urmând să-l anunțe pe președintele Traian Băsescu în legătură cu această decizie în cursul serii.
Întrebat când anume vor fi depuse demisiile, premierul a amintit că fiecare partid membru al Coaliției trebuie să urmeze o serie de proceduri interne, în vederea asigurării susținerii necesare în Parlament.
El a precizat, de altfel, că programul și calendarul alegerilor anticipate urmează să fie stabilite în zilele următoare, pe baza consultărilor din cadrul Coaliției.
"Aștept ca partidele membre ale Coaliției să ia act de decizia mea și să o susțină, pentru o soluție politică ce va permite României să continue reforma justiției și să-și respecte în continuare, în această perioadă, angajamentele asumate în relația cu Uniunea Europeană. La alegerile anticipate, contez pe sprijinul actualei majorități", a afirmat premierul.
El a evitat să precizeze dacă va accepta să fie numit de două ori premier interimar, în cadrul procedurii de declanșare a alegerilor anticipate, arătând că este prematur să răspundă la o astfel de întrebare.
În privința efectelor alegerilor anticipate asupra procesului de integrare europeană a României, premierul a arătat că aderarea la UE nu mai depinde de anticipate, în condițiile în care reforma justiției - condiție esențială pentru integrare - este deja blocată de decizia Curții Constituționale privind respingerea unor articole din legile propuse în domeniu.
Demisia va fi prezentată la sfârșitul săptămânii viitoare
Ministrul pentru relația cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, a declarat că premierul Călin Popescu Tăriceanu își va anunța demisia la sfârșitul săptămânii viitoare, iar în acel moment se va considera că întregul cabinet și-a încetat mandatul.
"Premierul își va înainta demisia probabil la sfârșitul săptămâna viitoare, după ce Executivul va aproba proiectele de acte normative care trebuie discutate urgent", a precizat Olteanu. El a afirmat, că, în prezent în România s-a declanșat o criză politică și constituțională, spunând însă că aceasta este din vina deciziei judecătorilor de la Curtea Constituțională.
"Dacă actuala putere va câștiga din nou alegerile, este obligația judecătorilor Curții Constituționale să demisioneze", a mai spus Olteanu, precizând că aceasta este o opinie personală. El susține că, din păcate, nu există un mecanism de control al respectării interesului național și a Constituției de către membrii Curții.
Olteanu a afirmat că, din punct de vedere procedural, președintele va desemna un nou premier, după ce Tăriceanu își va da demisia. "Nu cred că noul guvern va trece de votul Parlamentului pentru că nu va exista o majoritate care să-l voteze", a mai spus Olteanu. El a precizat că reprezentanții Alianței au discutat cu cei de la Partidul Conservator și UDMR și că aceste discuții vor continua. Olteanu a mai spus că raportul de forțe pe liste electorale între PNL și PD va fi de 1 la 1, iar premierul va fi dat tot de PNL.


(492 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Guvernul demisionează | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.73661494255066 seconds.