Vineri, 08 Iulie 2005 - 07:57 AM Aleg.RO: Ambiția a învins Constituția!

Publicat de: ---

azi Membrii Guvernului s-au întrunit în ședința săptămânală de ieri cu o întârziere de cinci ore față de ora anunțată inițial. Ședința de Guvern de ieri era programată pentru ora 10.00, dar a început la ora 15.00, după un interval de cinci ore în care șeful Guvernului a discutat atât cu președintele Traian Băsescu, cât și cu liderii Alianței despre organizarea alegerilor anticipate, pe fondul deciziei Curții Constituționale de a respinge o serie de articole din legile justiției și proprietății.
Declanșarea alegerilor anticipate se poate realiza, potrivit Constituției, după demisia actualului Guvern și respingerea succesiv, în Parlament, a două noi propuneri de Guvern, urmată de dizolvarea Legislativului de către șeful statului.
Potrivit unor surse din Alianță, ideea anticipatelor a fost acceptată, mai întâi, în cursul ședinței Biroului Permanent Central (BPC) al PNL, care a avut loc în cursul dimineții de joi.
La ședința respectivă, Tăriceanu a avut o atitudine diferită în privința anticipatelor, decât cea afișată până acum, premierul arătându-se dispus să discute și să ia în calcul organizarea alegerilor anticipate.
Surse din PNL susțin că, la începutul ședinței, mai mulți liberali au susținut să nu se organizeze anticipate. Discuția a degenerat, însă, după ce deputatul Cristian Boureanu a spus că ideea lui Băsescu privind anticipatele trebuie acceptată de liberali.
El a fost susținut de mai mulți colegi, printre care Gheorghe Flutur și Ionuț Popescu, care au apreciat că poate ar fi mai indicat pentru partid să accepte acum anticipatele.
Potrivit unor surse din partid, Tăriceanu - care nu mai departe decât miercuri declarase că se opune anticipatelor - și-a schimbat brusc atitudinea după ce a avut o convorbire cu Băsescu, în noaptea de miercuri spre joi.

"Accepți sau plecăm din Guvern!"
Tot miercuri seara, liderii PD s-au întâlnit la sediul partidului din Aleea Modrogan. La întâlnire s-a decis forțarea premierului pentru a accepta anticipatele. După ședința din Modrogan, Traian Băsescu a vorbit cu Tăriceanu, după miezul nopții, avertizându-l că, dacă nu acceptă anticipatele, miniștrii PD se vor retrage din Guvern.
În urma acestor presiuni și pe fondul deciziei Curții Constituționale, Tăriceanu și-a schimbat atitudinea. Așa se face că, după ce conducerea PNL a hotărât să accepte ideea anticipatelor, aceeași decizie s-a luat și la nivelul conducerii Alianței.
După ședința de joi dimineață, de la Guvern, a liderilor Alianței, Călin Popescu Tăriceanu, Gheorghe Flutur, Mona Muscă și Bogdan Olteanu s-au dus la Palatul Cotroceni pentru a discuta cu președintele Traian Băsescu despre procedura declanșării anticipatelor și stabilirea calendarului alegerilor.
Premierul a acceptat la discuțiile cu Traian Băsescu să fie numit de două ori premier interimar, în cadrul procedurii de declanșare a alegerilor anticipate.
Întâlnirea celor doi a durat aproximativ o oră și jumătate, stabilindu-se ca alegerile anticipate să se organizeze în cursul lunii octombrie.

Procedură complicată, vară caldă și ploioasă...
Surse din Alianță susțin că, dacă se vor organiza alegeri anticipate, raportul PNL-PD pe listele electorale comune ale Alianței va fi de unu la unu. La alegerile trecute, raportul a fost de 1,3 la 1 în favoarea PNL.
Legea fundamentală prevede că alegerile pentru Camera Deputaților și pentru Senat se desfășoară în cel mult trei luni de la dizolvarea Parlamentului.
Potrivit Constituției, șeful statului poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Președintele poate face acest lucru după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare.
În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată.
Pentru ca șeful statului să poată dizolva Parlamentul, sunt necesare mai întâi demersuri pentru încetarea mandatului actualului Executiv și formarea altuia.
Potrivit Constituției, președintele României nu îl poate revoca din funcție pe premier. Funcția de membru al Guvernului încetează - între altele - în urma demisiei, iar dacă primul-ministru se află în această situație, Guvernul se consideră demis odată cu demisia premierului.
În această situație, Constituția prevede reluarea întregului proces: președintele României desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament. Candidatul pentru funcția de prim-ministru va cere, în termen de 10 zile de la desemnare, votul de încredere al Parlamentului asupra programului și a întregii liste a Guvernului.


(670 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Ambiția a învins Constituția! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.6275429725647 seconds.