Joi, 07 Iulie 2005 - 05:00 AM Aleg.RO: Curtea Constituțională a respins o parte din pachetul legislativ privind reforma

Publicat de: ---

AMOS News Curtea Constituțională a admis, miercuri, o parte dintre obiecțiile de neconstituționalitate formulate de Înalta Curte de Casație și Justiție, PSD și PRM împotriva pachetului legislativ privind reforma proprietății și a justiției, trecut prin Parlament prin angajarea răspunderii. Membrii Curții Constituționale (CC) au decis, după ore întregi de dezbateri, asupra celor trei sesizări, pentru care Cabinetul Tăriceanu și-a asumat răspunderea. Cei care au invocat neconstituționalitatea au motivat că numirea în funcții la toate instanțele și încetarea mandatelor de conducere actuale de cinci ani încalcă principiul neretroactivității legii.

Ministerul Justiției a susținut constituționalitatea pachetului de legi pentru reglementarea juridică a proprietății și reforma în justiție, afirmând, printre altele, că textele propuse nu încalcă principiul neretroactivității și nici al independenței magistraților prin reducerea vârstei de pensionare. Executivul a arătat că judecătorii beneficiază de un regim profesional în care atât nivelul de salarizare, cât mai ales condițiile de pensionare sunt în sensul unei discriminări pozitive, potrivit modificărilor legislative privind reforma justiției.

Premierul Călin Popescu-Tăriceanu consideră că după stabilirea neconstituționalității unor prevederi privind domeniul juridic din textul legii proprietate-justiție, prin decizie a Curții Constituționale, se impune convocarea Parlamentului în sesiune extraordinară.

Primul-ministru a subliniat, miercuri seară, că va discuta cu președintele Traian Băsescu despre o eventuală convocare a Legislativului, pentru soluționarea cât mai urgentă a prevederilor considerate ca fiind neconstituționale de către CC, în condițiile în care reforma justiției este 'un element critic' în procesul de aderare a României la UE.

'Consider că în această situație se impune convocarea Parlamentului și voi discuta mâine (joi, n.r.) cu președintele, care are dreptul constituțional de a convoca Legislativul, pentru ca procesul de reformă a justiției să fie imediat relansat, în așa fel încât să nu existe nici un fel de piedică în drumul nostru spre integrarea europeană, ținând cont că justiția este un domeniu cheie, critic', a afirmat șeful Executivului.

Pe de altă parte, premierul Călin Popescu-Tăriceanu consideră, în continuare, că organizarea de alegeri anticipate nu ar fi o soluție oportună, în condițiile în care România nu își poate permite întârzieri în îndeplinirea angajamentelor asumate în negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană. 'O astfel de soluție nu este valabilă', a atenționat premierul Tăriceanu.

Primul-ministru a avertizat că o problemă în plus este cea legată de respingerea de către Curtea Constituțională a unor prevederi cuprinse în pachetul legislativ privind proprietatea și reforma justiției. Reforma justiției este unul dintre capitolele 'fierbinți' de negociere, asupra căruia s-a impus și o clauză de salvgardare, care ar putea fi activată dacă România nu respectă calendarul stabilit, a spus Călin Popescu-Tăriceanu.

'În această perioadă nu este deloc oportun să discutăm despre alegerile anticipate', a subliniat primul-ministru.

La rândul său, Monica Macovei, ministrul Justiției, a declarat: 'Mă aflu în poziția ingrată, la nivel de Executiv, să comentez o decizie a Curții Constituționale. Dar o fac după ce decizia a fost luată și anunțată de Curte. Urmarea este că pachetul de legi nu poate merge la promulgare. Curtea a declarat drept neconstituționale anumite articole și numai acestea vor fi trimise spre rediscutare către cele două Camere ale Parlamentului. Curtea Constituțională a decis însă împotriva propriei jurisprudențe. Nu înțeleg de ce Curtea a respins ca neconstituționale prevederile referitoare la organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor. Mie mi s-a spus foarte clar la Comisia Europeană că ar fi bine să facem concursuri înainte de elaborarea Raportului de Țară. Am impresia că a existat o coalizare, chiar nevăzută, dar vizibilă doar pentru unii, între o parte dintre reprezentanții CSM, unde se află și cei din Curtea Constituțională care au semnat aceste hotărâri.'


(499 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Curtea Constituțională a respins o parte din pachetul legislativ privind reforma | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67806196212769 seconds.