Joi, 07 Iulie 2005 - 08:05 AM Aleg.RO: Valeriu Stoica ii da ultimatum lui Tariceanu

Publicat de: Clement Sava, E.O.

Averea Valeriu Stoica si un grup de 10 liberali i-au trimis ieri o scrisoare deschisa presedintelui PNL, Calin Popescu Tariceanu, in care propun unificarea rapida cu PPCD si realizarea unei constructii politice liberal-populare. Scrisoarea a aparut chiar cu o zi inainte de Delegatia permanenta a liberalilor, care discuta astazi probleme arzatoare. Fostii taranisti primesc ideea fara reticente, liderul partidului, Gheorghe Ciuhandu, declarand ca este o oportunitate pentru construirea unui pol de dreapta puternic. Fostii taranisti au acceptat de mai multa vreme ideea reunirii tuturor formatiunilor de dreapta sub umbrela populara.


Printre semnatarii documentului se afla parlamentarii liberali Radu Stroe, Varujan Vosganian, Crin Antonescu, Emilian Francu, Ioan Ghise si Ioan Hoban.

"Apelul catre liberali" atrage atentia asupra lipsei de perspective strategice pentru PNL si a riscului ca acest partid sa plateasca pentru nereusitele guvernarii in timp ce succesele sa fie revendicate mediatic de altii. Un alt risc semnalat de apel este ca celelalte forte politice de centru-dreapta sa realizeze un bloc politic din care PNL sa nu faca parte.

Apelul apare in aceeasi zi in care filiala Buzau a PPCD i-a convocat pentru o intalnire departe de ochii lumii pe liderii locali ai PNL si PD. Unde se vor prezenta insa si o parte din semnatarii "Apelului catre liberali", prezenta lui Valeriu Stoica fiind mai mult decat sigura. Surse din PPCD ne-au confirmat ca intalnirea era planuita de cateva saptamani, deci este exclusa o simpla coincidenta intre publicarea acestei scrisoari si initierea discutiilor. De altfel, in urma cu numai o luna, Remus Opris declarase public ca are semnale ca unii fosti parlamentari ai CDR ar fi dat semnale ca doresc sa se alature din nou PPCD. Valeriu Stoica a recunoscut ca va participa la o intalnire la Buzau, stabilita cu mai mult timp in urma, dar a declarat ca scopul ei este infiintarea in acest oras a unei structuri similare Centrului de Initiativa realizat la Bucuresti prin Fundatia "Eleutheria". Subiectul intalnirii este si analiza situatiei politice iar Stoica a admis ca printre cele discutate va figura si "Apelul catre liberali".

Valeriu Stoica a comentat initiativa apelului drept rezultatul unui curent puternic din PNL. "Nu e intentia mea sa conduc acest curent. Sunt persoane importante care pot face asta, cum ar fi Crin Antonescu, Varujan Vosganian, Radu Stroe sau lideri judeteni care au un cuvant in organizatiile pe care le conduc", a precizat Stoica. El crede insa ca dincolo de problema liderului e importanta realizarea uniatii dreptei care isi va crea apoi singura liderul.


Stoica a vrut astfel sa ocoleasca o disputa pentru leadership care ar fragiliza initiativa, crede el. Pentru Stoica, persoana lui Theodor Stolojan nu reprezinta un nume potrivit pentru preluarea conducerii dreptei, ci pentru a deveni un eventual sef de Executiv: "Stolojan ramane un om capabil pentru guvernare, n-ar trebui sa fie el implicat in acest proiect. Trebuie sa fie o resursa in perioada urmatoare daca se iveste ocazia asumarii raspunderii guvernamentale". Solutia pe care o propune Stoica este a unei formule federale, in care formatiunile respective actioneaza ca un tot, cu o conducere proprie a structurii, dar isi pastreaza in acelasi timp identitatea institutionala si de doctrina. Un model similar a propus si PPCD, prin presedintele sau, Gheorghe Ciuhandu, care a propus crearea unui pol popular, in cadrul caruia sa coexiste mai multe partide si sa-si pastreze identitatea. Purtatorul de cuvant al PNL, Eugen Nicolaescu, considera apelul o expresie a democratiei din PNL.

Desi nu si-a exprimat reticenta fata de un asemenea proiect, Adrian Cioroianu crede ca optiunea populara sau fuziunea cu PPCD nu este o optiune foarte favorabila PNL: "Semnatarii acestei scrisori sunt unii dintre cei mai importanti liberali, dar eu cred ca proiectul liberal inca nu e terminat. Nu cred ca trecerea la curentul popular este o solutie pentru PNL. "Teodor Melescanu considera ca "orice dezbatere care are ca obiect gasirea celei mai bune strategii pentru cresterea influentei partidului merita sa fie dezbatuta in organele partidului".

Ce spun PPCD si PD

Oficial, PPCD se declara deschis pentru colaborare, asa cum a declarat Gheorghe Ciuhandu. "Salutam aceasta actiune a liberalilor sub sloganul "Unirea asigura puterea". Partidul nostru este dispus pentru a demara discutiile cu toti cei care doresc un pol de dreapta puternic." Sorin Frunzaverde, vicepresedinte al PD, crede ca propunerea celor 11 liberali este interesanta. Desi nu a dorit sa speculeze in legatura cu ce s-ar intampla daca propunerea ar fi insusita de mai multi liberali, Frunzaverde ne-a declarat ca daca PNL s-ar transforma in popular, "noi (PD) ii vom primi in partidul nostru", lasand sa se inteleaga ca ideea fuziunii nu ar mai fi atat de improbabila.


(497 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Clement Sava, E.O.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Valeriu Stoica ii da ultimatum lui Tariceanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.70653796195984 seconds.