Miercuri, 06 Iulie 2005 - 09:00 AM Aleg.RO: A început campania prezidențială!

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Prin înscrierea lui Cozmin Gușă în competiția prezidențială pentru 2009 (sau chiar mai devreme, cum opinează președintele PIN) imediat după anunțul PD de susținere a lui Băsescu pentru un nou mandat se face o breșă în obișnuințele noastre electorale care spun că o candidatură se lansează cât mai târziu posibil pentru a pune la adăpost pe preopinent de eventualele scormoniri - și descoperiri - din biografia proprie care l-ar putea transforma într-o pradă pentru adversar și pentru presă. Ultima ediție a prezidențialelor a avut o desfășurare aparte din acest punct de vedere. Deși Adrian Năstase era bănuit a nu avea avea altă opțiune în situația în care președintele în exercițiu nu mai avea dreptul la o altă candidatură și urma să se întoarcă în partid, în funcția pe care o ocupa primul-ministru, decizia finală s-a luat târziu și cam contre-coeur, candidatul fiind conștient de faptul că între zidurile Cotroceniului nu ar fi putut să se desfășoare așa cum fusese obișnuit patru ani.

De partea cealaltă, Stolojan a clacat exact pe 'ultima sută', Băsescu luându-i locul într-un moment în care nu mai puteau să fie puse tunurile pe el pentru a-i demonstra incompatibilitățile.

Ediția 2009 (sau mai devreme, cum crede dl Gușă) promite să aibă toate caracteristicile unei curse de fond, dure și dificile. Teoretic, chiar și în 2009 (dar nu și mai devreme) Băsescu va avea prima șansă. Șansa președintelui în exercițiu (nefructifica tă de Iliescu în 1996!) și a eventualei păstrări a unui spor de popularitate rezultat din maniera sa personală de exercitare a funcției.

În același timp, însă, el se va afla în permanență bătaie a tunurilor, fiecare gest și, mai ales, fiecare eșec sau greșeală urmând să fie cenzurate cu atât mai drastic cu cât el își asumă deschis mai multe responsabilități. Este, în aceste condiții, anunțata candidatură a lui Cozmin Gușă hazardată sau prematură? Înclin să cred că nu.

Fostul secretar general al PSD și-a calculat bine traseul și știe că într-un asemenea demers nu poate miza pe o creștere spectaculoasă a ponderii propriului său partid. Poate însă miza pe suportul tuturor celor nemulțumiți de Băsescu și de guvernarea Alianței, ale căror rânduri și procente vor crește paralel cu procesul de integrare europeană.

Un eventual eșec, prin activarea clauzei de salvgardare ar putea fi detonatorul unui alt curs al evenimentelor, iar permanenta monitorizare pe care Gușă promite să o facă actualei Puteri ale cărei slăbiciuni le cunoaște din interior, va polariza majoritatea opțiunilor în favoarea unei noi schimbări.

Demersul outsiderului va fi cu atât mai percutant cu cât el va reuși - dacă va reuși - să demonstreze că este capabil să impună un alt mod de a face politică, și decât Năstase și decât Băsescu, și că are în spate o generație de politicieni aptă să meargă pe un asemenea drum.


(487 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

A început campania prezidențială! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59900307655334 seconds.