Miercuri, 06 Iulie 2005 - 08:55 AM Aleg.RO: Vizită de lucru printre realizările epocii Năstase

Publicat de: Raluca DUMITRIU

Gândul La mai puțin de o săptămână de la sfârșitul sesiunii parlamentare, Adrian Năstase s-a întors în Camera Deputaților. Nu pentru a participa la vreo acțiune legislativă, ci pentru a arăta presei ce s-a construit în Palatul Parlamentului în ultimii ani. „Vizita de documentare“ a avut și surprize. Timp de trei ore, Năstase i-a plimbat prin impunătoarea clădire pe ziariștii acreditați la Camera Deputaților, folosindu-se la un moment dat și de microbuzele din dotare pentru a ajunge rapid în lateralele Palatului. A fost vorba, în fapt, despre o demonstrație a implicării sale, ca președinte al Camerei, aflat la al doilea mandat, în continuarea construcțiilor și în modernizarea unuia dintre cele mai importante proiecte ale lui Ceaușescu, denumit atunci „Casa Poporului”.

Îmbăcat într-o ținută lejeră, fără cravată și cu un sacou deschis la culoare, ușor șifonat, Adrian Năstase a început turul Parlamentului chiar de la etajul unde se găsește Biroul de Presă al Camerei Deputaților. Prima oprire: Muzeul Parlamentului. Tot acolo, și prima surpriză. În timp ce încerca să ofere câteva date despre muzeu în fața camerelor de filmat, printre ziariști și-a făcut apariția Anca Petrescu, arhitectul-șef al Casei Poporului, în prezent, deputat PRM. Năstase s-a retras discret și i-a spus, șoptit, acesteia câteva cuvinte: „Vă rog frumos, nu e nevoie să amestecăm lucrurile”. După câteva minute, Anca Petrescu ne-a explicat reacția președintelui Camerei: „Ei, nu-i convine că am venit și eu aici. Dar nu se poate ca o asemenea vizită să se desfășoare fără autorul clădirii! Trebuia să mă invite și pe mine pentru că eu am făcut această clădire”. Iar „autorul clădirii” s-a transformat, din acel moment, într-o umbră de-a lui Năstase, pe care l-a însoțit cot la cot cu jurnaliștii. Ba mai mult, în unele situații, venea în completarea explicațiilor pe care le dădea președintele Camerei. A fost cazul în care acesta descria spațiile care țin de viitorul sediu al Senatului. „Ăsta este unul dintre cele mai frumoase spații. Aici s-ar putea pune niște tapițerii foarte frumoase”, a intervenit Anca Petrescu, reușind de câteva ori să-l enerveze pe Năstase. Acesta s-a abținut însă să se manifeste și-a continuat „excursia” conform planului.
Din garaj, la muzeul de artă
Ajuns în viitoarea sală de plen a Senatului, o altă supriză. Președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, inspecta modul în care se prezintă spațiul în care își va desfășura activitatea legislativă din septembrie, alături de colegii senatori.
Următoarea oprire a fost biblioteca, despre care Năstase a avut grijă să precizeze că a fost transformată într-o structură de sine stătătoare în 1994, adică în timpul primului său mandat de președinte al Camerei Deputaților. Într-una din sălile de lectură, l-am găsit pe deputatul PSD, Ioan Timiș, singurul dintre parlamentarii care, întâmplător sau nu, se documenta exact la ora vizitei întreprinse de Năstase. A urmat un popas la nivelul 8 al Palatului Parlamentului, un adevărat șantier pentru construirea altor birouri, costurile prevăzute în acest scop pentru anul 2005 ajungând la peste 100 milioane lei. Folosind trei microbuze din dotarea Camerei, am ajuns la parcajul subteran, situat lângă Palatul Parlamentului, pe amplasamentul fostului stadion Republicii. Numărul autovehiculelor ce pot fi adăpostite aici este de 711, valoarea investiției ridicându-se la nu mai puțin de 172.735 milioane lei. Printre ultimele obiective ale vizitei, s-a aflat Muzeul de artă contemporană, inaugurat de Năstase anul trecut, în perioada campaniei. Și aici investiția este semnificativă – 13 milioane de dolari. Ecranele pe care se puteau urmări scurte clipuri, afișele expuse pe pereții largi sau lifturile exterioare nu au fost însă pe placul Ancăi Petrescu, ea împărtășindu-i impresiile președintelui Camerei. Deși a încercat să o ignore în acel moment, când s-a urcat în microbuz, Năstase a izbucnit: „Nu-i place. Foarte bine. Nici nu contează asta. Atunci când eram președintele Camerei, înainte de 2000, nici nu o mai lăsam să intre în Palatul Parlamentului. Acum nu mai pot să fac asta pentru că este deputat. Era nemulțumită de cum decurgeau imediat atunci construcțiile și trebuia să-i explic că Ceașescu a murit”. Finalul acțiunii a fost la Muzeul costumului popular. Președintele Camerei obosise deja după cele trei ore petrecute, împreună cu presa, prin Palatul Parlamentului. A rugat-o pe reprezentanta muzeului să nu dea detalii despre obiectele expuse mai mult de două minute. Și, ca toți ceilalți funcționari pe care i-a întânit în cale, și aceasta s-a conformat.


(669 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Raluca DUMITRIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Vizită de lucru printre realizările epocii Năstase | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61434102058411 seconds.