Miercuri, 06 Iulie 2005 - 08:26 AM Aleg.RO: Oltean (PD): Migratorii politici aciuati in ograda PNL vor pleca la oaste!

Publicat de: Adriana Tiganila

gardianul Oastea Capitanului iese iar la rampa: vrea sa taie elanul fripturistilor pro-Tariceni Un nou scandal risca sa strice acalmia de fatada reinstalata, cu chiu, cu vai, intre democrati si liberali: migratia politica. Tema electorala predilecta a ambelor partide ramasa, pana nu demult, din pacate, doar pe hartie. Dupa ocolirea asumarii raspunderii guvernamentale in echipa, fuziune sau divort, alegeri anticipate, suprapuneri decizionale intre Presedintie si Guvern, amplasarea butonului de comanda pentru Comunitatea Nationala de Informatii, depolitizarea SRR si SRTv, stoparea traseismului politic poate deveni fix bomboana de pe coliva Aliantei. Picatura care umple paharul. Si, implicit, reinstalarea opticii ca, in politica, este politic sa te plasezi unde ti-e mai cald, nu unde, sa spunem, ar fi si nevoie de tine.


Astazi este o noua zi...

Deputatul Ioan Oltean, vicepresedinte PD, a spart gheata. Definitiveaza, in cursul zilei de azi, un proiect legislativ menit sa stopeze migratia politica, la nivelul administratiei publice locale: primari, consilieri locali, municipali, judeteni. Tot azi, democratul va depune proiectul la Biroul Permanent al Camerei Deputatilor, pentru a intra in dezbaterea parlamentara in toamna, adica imediat ce parlamentarii se vor intoarce la "serviciu". Acest demers politic vine ca urmare a declaratiilor, repetate, formulate mai ales in campaniile electorale de anul trecut, de multi dintre liderii democrati, inclusiv de actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu. Chiar daca primii sanctionati sunt doar administratorii locali, este un inceput. In esenta, proiectul lui Oltean prevede ca cei alesi in administratia publica locala, loviti, ulterior, de sindromul puterii, isi pierd functiile, li se taie diurna, iar partidul care i-a sustinut ii lasa in poarta competitorului politic proaspeti, dar cu buzunarele goale. In termen legal, in respectiva comunitate sunt organizate alegeri anticipate. Asta, evident, ne costa: bani, sincope in implementarea programelor de interes local, energii, alergatura, subiecte de presa, procese. Asta, evident, ii costa: afise, reclame, interviuri, dosare, dezvaluiri, circ. Insa, asa cum apreciaza nu putini formatori de opinie, analisti, politiceni de buna credinta, oameni simpli, in acest caz, politica lui dai un ban, dar merita - oricum te costa, per total, mult mai putin, daca iei in calcul moralitatea - este cea mai buna solutie. De la politica locala, ajungem la politica macro. Intentia democratilor, in speta a initiatorului actualului proiect, Ioan Oltean, este ca modificarile legislative ulterioare in domeniu sa includa si constrangeri pentru parlamentari si demnitari. E greu, dar nu imposibil, daca exista vointa politica.


Teoria si practica

Subiectul migratiei a fost despicat in mod raspicat si repetat, in ultimii ani. Aproape ca nici nu mai exista om politic cunoscut si/sau respectat care sa nu fi blamat, public, lipsa de moralitate in politica. Dezavuam, condamnam, blamam, stopam, ne delimitam sunt doar cateva din reactiile politice ferme, asumate public si aruncate pe piata. Cu toate acestea, piata, mai ales cea politica romaneasca, a functionat, bine mersi, dupa aceleasi coordonate: interesul, tariful, pretul. Toate, ambalate estetic, fie cu "binele comunitatii", fie cu un dram de coruptia celorlalti, fie cu moralitatea astorlalti. Sau cu variatiuni pe temele date.


Pana una, alta

Posibilul nou scandal in sanul Aliantei, pe acest subiect, poate fi generat pe doua cai. Pe de o parte, pentru ca asanarea vietii politice, promisa repetat atat de liberali cat si de democrati, a fost calcata in picioare chiar de PNL, prin admiterea unor ex-PSD-isti si PRM-isti. Pe de alta parte, prin concursul "Cine depune primul initiativa stoparii migratiei politice la Parlament", concurs initiat pe picior de liberali, si mediatizat, ieri, prin purtatorul lor de cuvant, Eugen Nicolaescu. De ce? Pentru ca presa i-a reprosat, in repetate randuri, primului-ministru Calin Popescu Tariceanu acest lucru. Traian Basescu, la randu-i, i-a amintit colegului sau de Alianta ca alegerile anticipate – si nu migratia politica pentru asigurarea unei majoritati conjuncturale - ar fi fost decizia optima. Asa incat, acum, Nicolaescu...


Cu voia dumneavoastra

In stilu-i caracteristic, Eugen Nicolaescu crede, in context, ca, daca tipa mai tare, este musai si auzit sau chiar crezut. Pentru ca proiectul de lege, initiat de PD, poate fi considerat nu doar o incercare de rezolvare a unor tare din politica autohtona, ci si, indirect, o posibila modalitate de a baga in corzi PNL.Cert este ca, dupa scandalurile generate de modalitatea in care au fost constituite consiliile de administratie de la SRR si SRTv, si, acum, dupa luarea caimacului de la gura fripturistilor politici, democratii par mai consecventi cu promisiunile facute electoratului in vreme ce liberalii, inconjurati de ex-PSD-isti si PRM-isti, isi pot petrece vara cu picioarele in lighean. Au restante!


(535 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Adriana Tiganila


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Oltean (PD): Migratorii politici aciuati in ograda PNL vor pleca la oaste! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62498307228088 seconds.