Marți, 28 Iunie 2005 - 09:02 AM Aleg.RO: Propaganda succesului

Publicat de: Valentin Stănilă

azi Nici nu se putea loc mai potrivit decât Convenția Națională Extraordinară a PD pentru promovarea propagandei succesului ca mod de autoevaluare a actualei Puteri. Atât premierul Tăriceanu, cât și proaspătul președinte al Partidului Democrat, Emil Boc, au prezentat rezultatele guvernării comune în culori atât de portocalii încât mai să credem că, într-adevăr am avut de-a face cu șase luni de neîntrerupte și istorice victorii. Nici o umbră de îndoială, nici un cuvânt la adresa unor "neîmpliniri". S-au împărțit atât de generos elogii în dreapta și în stânga (ptiu drace!), pe centru, în sus și în jos, încât, în Sala Palatului, s-a înregistrat, probabil, cea mai mare concentrație de satisfacție pe metru pătrat de spațiu public, nu numai la noi în țară, ci pe întregul mapamond.
Și toate acestea se petreceau la puține zile după ce autoritățile au transmis avertismentul referitor la marile restanțe înregistrate la șapte capitole de negociere, după ce doi comisari europeni au prezentat, la București, numeroase observații critice în legătură cu modul în care se respectă standardele UE în materie de concurență și fiscalitate și, mai ales, la o singură zi după formularea concluziilor misiunii FMI, concluzii extrem de dure privind efectele politicii economice a Cabinetului Tăriceanu.
Să presupunem că oficialii UE și FMI au văzut numai partea goală a sticlei, că au percepții deformate despre realitățile românești, că nu înțeleg condițiile specifice în care trăim și ne imaginăm viitorul, mai apropiat sau mai îndepărtat. Dar ce ecou poate să aibă în rândurile concetățenilor propaganda succesului în contextul binecunoscut? O rată mai înaltă a inflației decât nivelul stabilit, creșterea alarmantă a fiscalității, anularea unor măsuri sociale pe care chiar guvernul în funcțiune le-a promis la început de mandat, neputința vădită de a lupta eficient împotriva corupției, criza încă nedepășită din sistemul sănătății.
Orb să fii și tot "vezi" că s-au accentuat tensiunile sociale, că incertitudinile macină mediul de afaceri, că au ieșit la suprafață divergențe profunde între partenerii de coaliție, confirmare a unor interese opuse, că mai nimic nu vine "de se leagă" în politicile guvernamentale, că sunt necesare rectificări la rectificări, precizări la precizări, în tot mai numeroase situații. A încerca să prezinți lucrurile în așa fel încât muritorul de rând să creadă că trăiește în altă țară, că are alți conducători echivalează cu un act de sinucidere politică.
Și cu toate acestea, cei doi lideri ai ADA n-au ezitat să recurgă la cosmetizări abundente în încercarea - aproape disperată - de a masca ridurile. Astfel de operațiuni sunt contabilizate de electorat cu o rigoare pe care nici n-o bănuiesc politicienii. Rezultatele alegerilor de la finalul anului trecut arată că nici o notă de plată neachitată, la timp și integral, de către guvernanți nu este uitată, iar decontul se face în cabina de vot. Rezultatele alegerilor de la finalul anului trecut arată că nici o notă de plată neachitată, la timp și integral, de către guvernanți nu este uitată, iar decontul se face în cabina de vot.
Se pare că, până acum, nu s-a purces la o analiză minimală a operațiunilor parlamentare legate de angajarea răspunderii Guvernului și de moțiunea de cenzură a PSD. Nu se poate spune, sub nici un motiv, că deținătorii Puterii au obținut o victorie clară. Nu trebuie confundată mașina de vot (care funcționează potrivit principiului clientelar) cu mentalul colectiv (care are propriile lui legi de funcționare). Oricât de nespecializați suntem noi, cei mai mulți dintre viețuitorii acestei țări în materie de Drept, tot am mai reținut câte ceva din observațiile critice ale magistraților, după cum s-au receptat și protestele unor segmente ale societății civile față de anumite soluții cuprinse în așa numitul pachet de legi privind proprietatea. S-a reținut că nu este totul în regulă, că anumite prevederi poartă în ele pericolul unor erori grave, cu consecințe sociale imprevizibile. Absența clarificărilor strict necesare sporește gradul de incertitudine din societate, cu efecte, de astă dată, previzibile, inclusiv în ceea ce privește stabilitatea politică și socială. Oare peste acest tablou sumbru nu se ivește măcar o firavă undă de speranță, de lumină? Să nu disperăm. Așteptata undă a apărut. Premierul Tăriceanu a cerut miniștrilor "să uite" de vacanță. Să vedeți, acum, cât de puternic o să "duduie" Guvernul!


(570 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Propaganda succesului | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62153601646423 seconds.