Sâmbătă, 25 Iunie 2005 - 10:02 AM Aleg.RO: Boc va fi inscaunat azi

Publicat de: Adriana Istodor

evenimentulzilei "Competitia intre prieteni" pe care presedintele interimar al PD, Emil Boc, o anunta in urma cu o luna si jumatate s-a dovedit vorba goala. Dupa o luna de balbaieli ce au dovedit lipsa de curaj politic, Boc a ramas singura primadona de pe scena competitei, unic candidat la sefia partidului.
El urmeaza sa primeasca astazi, alaturi de Adriean Videanu, propus pentru functia de presedinte executiv, un vot formal din partea celor 4.000 de delegati reuniti la Sala Palatului. Boc a dovedit de-a lungul interimatului ca este portavocea lui Traian Basescu, seful statului asigurandu-si astfel influenta asupra Partidului Democrat.
Castigarea alegerilor pe cont propriu
Miza intalnirii de astazi este obtinerea unui cec in alb din partea organizatiilor pentru schimbarea doctrinei, pedistii urmand sa se transforme din social-democrati in populari. Boc vrea astfel sa obtina pasaportul afilierii PD la Partidul Popularilor Europeni. Tichetul castigator pe care cei doi il propun organizatiilor se numeste "Romania prospera, Romania democrata", o motiune de 50 de pagini intindere in care nu se regaseste ideea fuziunii cu PNL. In schimb isi stabileste drept tinta castigarea alegerilor pe cont propriu, teza pe care Boc a anuntat-o public adesea in ultima vreme, ceea ce a determinat nervozitate in tabara liberala. De asemenea, Boc le va propune delegatilor sa aleaga astazi "optiunea populara" care "nu este un moment de conjunctura, nici de cotitura, ci unicul pas logic inainte". Boc da astfel o replica anemica la criticile pe care chiar lideri PD social-democrati, ca Radu Berceanu, le-au adus la momentul cotirii spre populari. La o saptamana distanta, Radu Berceanu si Cezar Preda, care anuntase ca-l va contracandida pe Boc cu o motiune social democrata, s-au retras din cursa. Acelasi lucru l-a facut si Adriean Videanu, Boc ramanand astfel singur la incalzire.
Boc, oglinda lui Basescu
Ideea ca PD sa aiba un singur candidat la presedintie l-a nemultumit pe seful statului care-si dorea un partid viu in dezbateri. Pe de alta parte insa candidatura lui Boc i-a oferit lui Basescu certitudinea ca va avea control asupra partidului.
Singur in scaunul de sef, Boc a trecut imediat la atac fortand mana liberalilor in privinta preluarii puterii la nivel local, in privinta inlocuirii celor doi presedinti ai parlamentului, in privinta anticipatelor si, in cele din urma, in chestiunea consiliilor de administratie de la SRR si SRTV.
Colaborarea cu PUR, incerta
In ceea ce priveste relatia PD-ului cu PNL, motiunea lui Boc spune sec: "Are la baza documente politice pe care Partidul Democrat le-a respectat si le va respecta". Daca despre fuziunea cu PNL nu se spune nimic, motiunea ataca problema fuziunii prin absorbtie. "PD ramane deschis fuziunii prin absorbtie cu alte partide care vor gasi, la noi, un spatiu in care ideile si doctrinele vor putea fi reprezentate la adevarata valoare". Daca partidele extraparlamentare sunt "interesante" pentru PD, iar UDMR "se califica pentru o cooperare politica si parlamentara cu Partidul Democrat", PUR - "autointitulat de curand conservator, trebuie sa dovedeasca loialitate si corectitudine" pentru a mai spera la proiecte politice comune cu PD.
In ceea ce priveste PRM, Boc ii pune eticheta: "Este un partid cu o consistenta componenta politica ce tine de stanga populista si, din acest motiv, Partidul Democrat nu poate stabili relatii politice cu
acest partid".
Basescu reales
Despre colaborari cu PSD nici nu se pune problema: "PSD, un partid supus unui agresiv proces de clientelizare si fidelizare politica". La punctul 100 din motiunea lui Boc textul capata accente vizionare: "La alegerile prezidentiale din anul 2009, Partidul Democrat va sustine candidatura domnului Traian Basescu la functia de presedinte al Romaniei".


(770 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Adriana Istodor


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Boc va fi inscaunat azi | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5603289604187 seconds.