Sâmbătă, 25 Iunie 2005 - 10:01 AM Aleg.RO: Serviciile, fie si la parlament

Publicat de: ---

evenimentulzilei Vicepresedintele Comisiei de aparare din Senat, senatorul PNL Norica Nicolai, considera ca viitoarea Comunitate Nationala de Informatii (CNI) ar trebui trecuta sub controlul parlamentului, potrivit Mediafax. Aceasta ar fi a treia varianta in discutie privind subordonarea comunitatii. Presedintele Traian Basescu a declarat recent ca aceasta institutie ar trebui sa se afle sub un control neutru, dupa ce initial a sustinut ca presedintiei ii revine rolul de a coordona servciile secrete. Precizarea sefului statului a venit ca urmare a speculatiilor ca s-a declansat o lupta intre palate pentru controlul informatiilor. Liberalii, prin Puiu Hasotti, avansasera ideea ca viitoarea comunitate sa se afle la guvern, pentru ca executivul este principalul beneficar al informatiilor. Norica Nicolai a declarat ca parlamentul ar fi o solutie buna intrucat sunt reprezentate toate partidele si nu ar exista suspiciuni. "Nu trebuie sa ne punem problema daca acest control ar trebui exercitat de presedintie sau guvern, ci de autoritatea cu cea mai mare responsabilitate in domeniul de securitate si cu o neutralitate politica, iar aceasta este parlamentul", a explicat Nicolai. In opinia acesteia, din viitoarea Comunitate de Informatii ar trebui sa faca parte doar SRI, SIE si DIA.
Comunitatea, condusa de consilierul pentru informatii
Proiectul viitoarei Comunitati de Informatii se afla in dezbaterea unui grup consultativ format din presedintii Comisiilor parlamentare de control al SRI, SIE, de aparare si consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, care au avut mai multe runde de intalniri cu reprezentanti ai serviciilor de informatii si ai asociatiilor care au ca obiect problematica de securitate. Pe langa propunerea trecerii sub controlul parlamentului a viitoarei CNI, alte variante s-au referit la subordonarea acesteia fata de CSAT, respectiv presedintelui tarii. La aceste discutii a fost prezentata si o structura a CNI, in care consilierul prezidential pentru informatii este directorul comunitatii. Directorul CNI ar urma sa-si exercite atributiile sub autoritatea si controlul presedintelui tarii. In prezent, Traian Basescu nu are un consilier pe probleme de securitate nationala sau de informatii. O propunere pentru aceasta functie era analistul politic Dorel Sandor.
Viziunea Noricai Nicolai
Senatorul liberal Norica Nicolai se pronunta si pentru o reforma serioasa a serviciilor secrete. "Este nevoie de o reforma a serviciului din Ministerul de Interne.
Trebuie un sistem de protectie interna a cadrelor dupa model american, iar partea de informatii care tin de combaterea criminalitatii trebuie data directiilor care au competenta in crima organizata si terorism.
De asemenea, SIPA va trebui transformata intr-un serviciu de protectie interna", a mai aratat senatorul PNL.


(767 )

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Serviciile, fie si la parlament | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.