Sâmbătă, 25 Iunie 2005 - 09:58 AM Aleg.RO: Comunitatea de informații a lui Băsescu va lăsa fără obiectul muncii CSAT

Publicat de: Liliana RUSE, R.D.

Gândul Să facem cât mai repede proiectul! Președintele îl vrea cât mai urgent”, le-a spus consilierul prezidențial Claudiu Săftoiu parlamentarilor și șefilor serviciilor de informații chemați, joi, la Palatul Cotroceni, pentru discuții finale pe marginea proiectului privind comunitatea de informații. Surse parlamentare ne-au declarat că opozanții proiectului – reprezentanții PNL și cel al SRI – au atras atenția că actul normativ nu poate fi promovat în regim de urgență, pentru că trebuie mai întâi modificată Legea CSAT. „Nici o problemă!”, ar fi răspuns Săftoiu, „Oricum trebuia modificată legea”. Președinția ar vrea să îi scoată din CSAT pe unii miniștri, introduși în Consiliu pe vremea când Adrian Năstase se războia cu Ion Iliescu. Oricum, în condițiile în care ar fi aprobat proiectul băsescian, CSAT își pierde o bună parte din obiectul de activitate. Legea CSAT nu este singura care trebuie modificată: vor trebui formulate amendamente și la legile de funcționare ale serviciilor secrete. Pentru ca proiectul de lege drag Cotrocenilor să fie promovat „cât mai repede”, ar trebui ca Executivul să dea o ordonanță de urgență miercuri, în ultima sa ședință înaintea vacanței parlamentare. Or, cu doar o zi înainte – marți –, este programată o masă-rotundă pe marginea proiectului, astfel încât președinția să includă în lege și părerile societății civile.
Apoi, conform procedurii, ar trebui ca Traian Băsescu să convoace CSAT, care să aprobe, cu unanimitate de voturi, proiectul, lucru puțin probabil, pentru că ministrul Apărării se opune trecerii Direcției Generale de Informații a Armatei la comunitatea de informații. Dacă și acest hop este trecut, Guvernul ar trebui să dea o ordonanță de urgență pe care cei mai mulți dintre miniștri nu o cunosc și la care vor fi doar spectatori. Cel mai probabil scenariu este ca Executivul să emită, în vara aceasta, ordonanță de urgență, după ce proiectul va deveni digerabil pentru toți cei implicați, iar Parlamentul să fie convocat în sesiune extraordinară.

Toate informațiile - direct la Cotroceni

Proiectul Cotrocenilor referitor la Comunitatea Națională de Informații prevede ca noua structură să fie condusă de un director, subordonat în mod direct șefului statului. În coordonarea acestuia se va afla Colegiul Comunității, Comitetul consultativ și Oficiul planificare și evaluare strategică.
Potrivit proiectului, directorul va fi consilier prezidențial, membru CSAT, și își va exercita atribuțiile sub autoritatea și controlul președintelui României. El va avea acces la toate informațiile referitoare la securitatea națională și, mai mult decât atât, are calitatea de ordonator de credite în cadrul Administrației Prezidențiale.
Cât privește Colegiul Comunității Naționale, acesta este format din directorii serviciilor de informații SRI, SIE, SPP, STS, precum și șefii structurilor informative departamentale. Este vorba despre Direcția Generală de Informații a Armatei din cadrul MApN, Direcția Generală de Informație și Protecție Internă, fostul „Doi și un sfert”, condus de controversatul Virgil Ardelean, și fostul SIPA, adică Direcția Generală de Protecție și Anticorupție a Ministerului de Justiție. În Colegiul Comunității de Informații va exista și un reprezentant al Guvernului, respectiv consilierul pentru securitate națională al primului-ministru. În lista de atribuții a Colegiului figurează, printre altele, implementarea direcțiilor de acțiune ale Comunității în conformitate cu orientările strategice fixate de CSAT. De asemenea, Colegiul va veghea la aplicarea unitară a Strategiei de securitate națională în domeniul activității de informații, contrainformații și securitate și va cere CSAT actualizarea legislației în domeniul securității naționale. Comitetul consultativ, cea de-a doua structură din cadrul Comunității, este format din secretari de stat din ministerele de Interne, Externe, Justiție, Apărare, Finanțe etc. Comitetul consultativ va avea drept sarcină sprijinirea implementării programelor naționale de securitate, furnizarea expertizei și consultanța analitică necesară Comunității.
Oficiul de planificare și evaluare strategică este structura operațională permanentă a Comunității de Informații. Acesta este condus de directorul Comunității, ajutat de un adjunct, cu rang de consilier de stat, care este și înlocuitorul său legal. Potrivit proiectului, directorul adjunct trebuie să dispună de expertiză în domeniul informațiilor de securitate națională. Personalul Oficiului se compune din angajați permanenți și experți detașați din cadrul instituțiilor ce formează Comunitatea de Informații. Cu toții elaborează proiectul Planului național de priorități informative, urmărește cum își realizează serviciile de informații sarcinile ce decurg din acesta, emite avertismente timpurii asupra amenințărilor directe și indirecte, de orice tip, la adresa securității naționale. Totodată, Oficiul colectează și gestionează reacțiile beneficiarilor legali la produsele analitice curente și evaluările pe care acesta le întreprinde. În plus, analizează proiectele de acte normative în domeniul securității naționale, în vederea fundamentării avizului CSAT și asigură secretariatul tehnic pentru nevoile Comunității de Informații.

Frunzăverde, posibilul director al Comunității de Informații

Numele care se vehiculează, în prezent, la Palatul Cotroceni, pentru ocuparea funcției de director al Comunității de Informații, este cel al vicepreședintelui PD, Sorin Frunzăverde. În cazul în care ar fi desemnat să conducă noua structură a serviciilor de informații, Frunzăverde ar deveni, după cum cere textul proiectului, consilier prezidențial pentru informații.
În acest moment, postul de consilier prezidențial din cadrul Departamentului Securității Naționale este vacant, după ce, în luna decembrie a anului trecut, Vasile Blaga a renunțat la această funcție în urma numirii ca ministru al Administrației și Internelor.
Cum până la această oră, președintele Traian Băsescu nu a găsit consilierul prezidențial potrivit, de departamentul în cauză s-a ocupat consilierul de stat Constantin Degeratu.


(824 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE, R.D.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Comunitatea de informații a lui Băsescu va lăsa fără obiectul muncii CSAT | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.67800498008728 seconds.