Sâmbătă, 25 Iunie 2005 - 09:50 AM Aleg.RO: Bilanțul amânat

Publicat de: Valentin Stănilă

azi Probabil, cei mai mulți concetățeni au înțeles greșit, din declarațiile șefului statului că, acum - la finalul a șase luni de exercitare a mandatului prezidențial -, urma să ne prezinte un bilanț. Scuze. Ne-a explicat că este vorba despre o analiză, nu despre un bilanț. Analiză la ce, pe ce temă, în ce sferă de preocupări, de activitate? Suspans. "Poate că abia primul an să fie momentul unui bilanț" - ne-a tăiat elanul domnul președinte. Acel "poate" arată că nici acel "moment" nu este sigur.
În ceea ce privește analiza promisă, s-a sugerat că ea va fi urmată de schimbări, însă se va opta și pentru "mențineri în funcții". Cu siguranță, este vorba despre funcții care intră în parohia prezidențială, pentru că - în caz contrar - ne vom trezi cu alte încălcări ale Constituției. Dar, oare, analiza se va limita la serviciile speciale? Este una dintre întrebările la care s-ar cuveni un răspuns tranșant.
După umila noastră părere, în cele șase luni în care șeful statului a promis că va fi "un președinte-jucător", s-au acumulat destule (poate prea multe) teme sensibile, presante, importante (chiar vitale) care așteaptă o abordare din unghiul de vedere al celui care deține funcția supremă în stat. Până acum ni s-au servit "felii" de analiză, unele foarte depărtate de agenda cetățeanului, precum alegerile anticipate, unificarea PNL cu PD, axa Washington-Londra-București, evoluțiile geopolitice în zona Mării Negre...
Muritorii de rând așteaptă ca șeful statului "să dea seama" despre o sumedenie de "întâmplări", măsuri, acțiuni care au afectat și afectează traiul cotidian. De data aceasta nu vor mai putea fi invocate limitele impuse președintelui României de Constituție. Sunt foarte puțini cei care au uitat sloganul "Să trăiți bine!". Pe această temă se fac, în prezent, bancuri cu cel mai amar iz cu putință. Apoi, au rămas adânc sedimentate în conștiința publică intervențiile dlui Băsescu, atât în campania electorală, cât și după alegerile din decembrie 2004, în care s-a ocupat de tot ce vrei și nu vrei în materie de politici economice și sociale. Nu trebuie să ne ducem cu gândul prea departe pentru a constata că, în numeroase intervenții publice, s-a referit concret la treburi care intră în zona de atribuții a Guvernului, de la modul în care s-au gestionat situațiile provocate de calamitățile naturale, până la gradul de fiscalitate. Bunăoară, chiar în această săptămână a anunțat o substanțială reducere, în 2006, a contribțiilor pentru asigurări sociale.
Din moment ce "s-a băgat" în toate acestea, va fi extrem de dezamăgitor pentru mai toți concetățenii noștri să constate că, la anunțata analiză, vor fi ocolite taman temele de cel mai mare interes pentru majoritatea covârșitoare a populației țării. Va fi necesar să se achite și datoriile de la factura din timpul exercitării mandatului de primar general, dat fiind că neîndeplinirea la timp a unor promisiuni (cum a fost cea privind contorizarea) se va răzbuna crunt în momentul în care se va apropia iarna.
Sunt multe de "decontat" și în alte domenii, cum ar fi Justiția și ordinea publică, în general sectoarele care asigură (sau ar fi cazul să asigure) un sentiment dominant de încredere că dreptatea nu va mai umbla în țară cu capul spart și că siguranța cetățeanului nu se rezumă la un slogan bun pentru simpozioanele din țară și de peste hotare, la care participă demnitarii din instituțiile chemate să apere ordinea publică.
Nu ne vom apuca să inventariem toate temle de interes pentru simplul cetățean al României. Suntem convinși că sfetnicii președintelui l-au întocmit și îl completează cu date de strictă actualitate. Tocmai de aceea - pentru că dl președinte se consideră cel mai bine informat om din România (și n-avem nici un motiv să punem sub semnul îndoielii convingerea sa) -, sperăm că, acolo, la Palatul Cotroceni, percepe exact pulsul vieții reale și nu va evita, în analizele promise, subietele dificile, sensibile, acelea care fac viața a milioane de oameni greu de suportat. Indiferent cum va boteza "darea de seamă" cu care este dator în fața națiunii (bilanț, analiză etc.) important este să se pronunțe asupra a ceea ce îi interesează, în cel mai înalt grad, pe concetățenii noștri. Restul îl poate păstra pentru alte ocazii.


(557 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Valentin Stănilă


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Bilanțul amânat | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.66880202293396 seconds.