Miercuri, 22 Iunie 2005 - 11:42 AM Aleg.RO: Duel nesfarsit Basescu - PSD
Publicat de: Clement Sava, M.V.
Nu trece nici o zi fara o declaratie belicoasa intre Basescu, secundat eventual de PD si PSD. Ieri, Mircea Geoana a dezgropat securea razboiului pe tema declaratiilor presedintelui tarii cu privire la integrarea europeana.
Traian Basescu aratase cu o zi in urma ca UE are si avantaje de pe urma Romaniei si ca tara noastra ar fi dispusa sa renunte la o parte din banii alocati de UE pentru a atrage atentia ca UE e in primul rand o idee despre pace si mai putin despre bani. Basescu a mai declarat ca resursa fundamentala a Romaniei este crearea unui mediu de afaceri corespunzator si nu neaparat cele 28-30 de miliarde de euro pe care trebuie sa le primeasca de la UE in perioada 2007-2013 .
Presedintele PSD a interpretat iesirile lui Basescu pe aceasta tema drept o incercare de a se pune „in fruntea unui val eurosceptic“. Presedintele Romaniei ar dori astfel sa exploateze un culoar politic, crede Geoana, motiv pentru care a si orientat PD catre doctrina populara, mai sceptica in privinta UE si a costurilor integrarii. „Sa spui ca renunti la banii care deja au fost negociati si promisi Romaniei mi se pare o gafa politica monumentala pe plan intern vizavi de romani“, a spus Geoana.
Un alt subiect cu care PSD l-a atacat pe Basescu este pozitia acestuia fata de politicile sociale europene. Presedintele tarii a apreciat ca Romania nu va tine permanent linia si obiectivele Europei sociale.
„Motiunea de cenzura este doar un exercitiu al PSD, nici macar oratoric complet“
In plus, Basescu a explicat ca motivul reformei fiscale demarate la inceputul anului 2005 a fost ca nimeni nu poate estima capacitatea de a sustine efortul protectiei sociale fara o economie performanta.
El a promis ca se vor reduce si contributiile la fonduri, astfel incat acestea sa nu mai fie printre cele mai inalte din Europa, ci sa se situeze la nivelul mediu, fie ca este vorba despre fondul de sanatate, de fondul de pensii, de somaj. Aceasta politica are ca obiectiv, in viziunea presedintelui, stimularea masiva a economiei.
PSD a sarit imediat la atac si a acuzat ca e prima oara cand un inalt demnitar roman „afirma ca vointa sa este de a nu respecta angajamentele luate de Romania pentru a deveni membru deplin al Uniunii“. PSD incearca sa arate ca Basescu este un pericol public si ca „nimeni nu are dreptul sa pericliteze interesele legitime, de ordin social, ale milioanelor de cetateni romani, nici macar presedintele tarii“.
Contrele dintre cei doi adversari au loc de altfel cu ocazia fiecarei declaratii publice. Intr-un interviu acordat Delta RFI, Basescu a atins PSD la punctul dureros, opinand ca acest partid nu are camp liber in zona social-democrata in urma trecerii PD la populari: „Pentru un PSD profund afectat de coruptie nu poate fi nici un camp liber“.
Cat despre motiunea de cenzura, Basescu a schitat cel mult o apreciere de compasiune fata de PSD: „e doar un exercitiu, nici macar oratoric complet, al PSD“. Potrivit presedintelui, PD e departe de a trece la crestin-democratie si nu face decat sa se pozitioneze pe centru. Iar PSD este invitat „sa-si elimine balastul din interiorul partidului“ in loc sa caute sa schimbe guvernul. Ironiile presedintelui tarii pot fi vazute drept un raspuns la invitatia lansata recent de Mircea Geoana ca social-democratii din PD care nu se mai regasesc in acest partid sa vina in cortul social-democratiei reprezentate de PSD.
Basescu are aceeasi parere dispretuitoare fata de prestatia PSD si in privinta pregatirii contestarii pachetului de legi pe justitie si proprietate la Curtea Constitutionala.
Tensiunea Basescu-PSD nu face decat sa creasca la fiecare tema de politica publica. In timp ce PNL este protejat de critici, PD are parte de tot arsenalul de atac al PSD, in tandem cu fostul presedinte al acestui partid si actualul presedinte al tarii.
Situatia nu s-a schimbat prea mult din acest punct de vedere fata de anii trecuti, cand Basescu si PD erau varful de lance al Opozitiei impotriva PSD. O opozitie pe care Basescu a fructificat-o intr-un succes electoral neasteptat. Strategie care continua.
(696 )
| |
|