Miercuri, 22 Iunie 2005 - 11:37 AM Aleg.RO: Puterea nu poate guverna discreþionar
Publicat de: ---
Liderul PSD, Mircea Geoanã, susþine cã pachetul de legi privind proprietatea ºi justiþia este, de fapt, rezultatul unui aranjament politic între PNL ºi PD, prin legile proprietãþii liberalii satisfãcându-ºi clientela politicã, iar PD ºi preºedintele Traian Bãsescu reuºesc sã-ºi subordoneze justiþia.
"Eu sunt convins cã moþiunea va întruni un numãr important de voturi. Cât de multe, asta depinde de modul în care celãlalt partid de opoziþie, senatori ºi deputaþi din arcul guvernamental vor privi demersul nostru. Dar aceastã moþiune este una necesarã. Necesarã pe fond, pentru cã existã un plan deliberat al actualei puteri de a schimba ordinea de drept în România, prin impunerea fãrã dezbatere a unui set de legi extrem de complex ºi care va schimba profund realitatea economicã, politicã, socialã ºi juridicã din România, susþine Mircea Geoanã, preºedintele PSD.
Pe de altã parte, este vorba de un semnal de alarmã pe care îl dãm dupã ºase luni de guvernare, o guvernare proastã, care nu a reuºit sã aducã rãspunsuri concrete la imensele probleme sociale ºi economice ale þãrii, dupã o perioadã în care integrarea europeanã se aflã într-un moment de cumpãnã ºi într-un moment în care existã, în mod cert, un aranjament politic între PNL ºi PD. PNL doreºte sã-ºi satisfacã clientela politicã prin impunerea unei agende de dreapta privind proprietatea, cu toatã clientela politicã pe care liberalii o întreþin de ani de zile ºi, pe de altã parte, din partea PD-ului ºi a preºedintelui Traian Bãsescu, dorinþa de a prelua controlul asupra justiþiei prin schimbarea regulii jocului cu privire la numirea de procurori ºi de control politic asupra justiþiei. Este un semnal de avertizare severã, atât pe pachetul de legi care ne-a fost pus pe masã fãrã o minimã consultare, cât ºi pe situaþia de fond a României la ºase luni dupã preluarea puterii de cãtre guvernarea Bãsescu, susþine liderul PSD.
De fapt, aceastã moþiune, dincolo de fondul problemei ºi dincolo de complexitatea temelor dezbãtute ºi de confruntarea ideologicã între o ofertã de dreapta, ultraliberalã, în zona legilor proprietãþii, faþã de opþiunea de stânga a PSD, este un semnal cã schimbarea legilor proprietãþii va adânci inegalitãþile, va contribui la o nouã polarizare socialã a României între puþini oameni foarte bogaþi ºi cu proprietãþi imense ºi restul populaþiei, tot mai sãracã.
De fiecare datã când vine câte un guvern liberal în România asistãm la crearea unui nou fond, de aceastã datã se numeºte Fondul Proprietatea - poate cã ar trebui sã-l numim fondul "furtul proprietãþii" - se creeazã un fond de despãgubire a foºtilor proprietari, care este un fond de risc; el nu are garanþia statului ºi, practic, ne vom trezi într-o nouã aventurã speculativã, aºa cum au fost alte fonduri create ºi gestionate în timpul guvernãrilor liberale, susþine Geoanã.
Moþiunea reprezintã un prim rechizitoriu, foarte sever, a ºase luni de guvernare Bãsescu, în care Guvernul a cãzut, practic, la toate testele importante cãrora a trebuit sã le facã faþã, de la criza inundaþiilor, de la criza medicamentelor compensate, de la criza subvenþiilor în agriculturã, de la grevele în sistemul de transport feroviar, pânã la problemele legate de pregãtirea pentru integrarea europeanã.
În ce priveºte reforma justiþiei, Uniunea Europeanã nu cere, sub nici o formã, ca implementarea mãsurilor de reformã a justiþiei sã fie fãcutã în acest mod ºi cu atât mai mult prin cuplarea complet stranie între legile justiþiei ºi legile proprietãþii.
Olli Rehn a spus cã salutã orice efort de continuare a reformei în justiþie - ceea ce este perfect adevãrat -, dar cã vrea sã vadã nu numai legi faimoase, ci ºi o faimoasã implementare a ceea ce am promis. Obligaþiile noastre, pentru care suntem judecaþi, sunt cele asumate odatã cu încheierea capitolului Justiþie ºi Afaceri Interne în decembrie 2004. Acolo sunt obligaþiile noastre foarte clar ºi PSD susþine acele obligaþii asumate, care trebuie respectate. Este clar cã se încearcã mascarea incompetenþei actualului Guvern prin aducerea unui pachet de legi foarte complex în faþa Parlamentului ºi reducerea la tãcere a opoziþiei ºi a Parlamentului de cãtre tendinþele tot mai autoritare manifestate de Traian Bãsescu, susþine Geoanã.
Emil Boc spunea cã depunerea moþiunii este un paºaport pentru alegeri anticipate. Aºtept cu foarte mult interes sã vãd cum vor vota deputaþii ºi senatorii PD moþiunea noastrã. Dacã cineva doreºte sã se joace cu alegeri anticipate la câteva luni de raportul de þarã, România e o þarã liberã ºi vom vedea intenþia realã a actualei puteri.
În toamnã însã se va întâmpla cã toate neîmplinire economice ºi sociale ale actualei puteri vor afecta mult mai clar viaþa cetãþenilor. Se va vedea criza medicamentelor compensate, faptul cã se reduce în mod dramatic bugetul Ministerului Agriculturii ºi subvenþiile pentru agriculturã, maniera incalificabilã în care a fost tratatã problema inundaþiilor, Doamne fereºte, eventualele întârzieri în calendarul integãrii europene. Vom avea un cumul de factori sociali, dar ºi politici, care este foarte posibil sã aducã o nouã dinamicã politicã.
Nu ne este teamã de alegeri anticipate ºi suntem absolut ferm hotãrâþi sã facem tot ce depinde de noi pentru ca România sã meargã într-o direcþie bunã apropo de Europa ºi sã ne facem datoria de partid de opoziþie.
(788 )
| |
|