Marți, 25 Ianuarie 2005 - 08:29 AM Aleg.RO: Telefon de nevoie pentru Tariceanu

Publicat de: e.fogarasi

jurnalulnational "Suntem aici sa va ajutam!". Acesta a fost mesajul pe care presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, l-a transmis ieri premierului Calin Popescu Tariceanu, aflat in aceste zile in prima vizita oficiala la Bruxelles de la numirea sa in aceasta functie. Deschiderea oficialilor europeni de a ajuta Romania sa se integreze in UE la 1 ianuarie 2007 a fost totala. O dovada este si ca Barroso i-a dat lui Tariceanu numarul sau de telefon pentru a-l suna "ori de cate ori apare o problema de rezolvat".

PROBLEME. In privinta problemelor pe care Romania le are de rezolvat, ele au fost enumerate de presedintele Comisiei Europene: mediu, concurenta, coruptie, independenta justitiei. Barroso s-a aratat multumit de determinarea Guvernului roman de a indeplini criteriile necesare aderarii la UE, in special de a eradica flagelul coruptiei. Cu toate acestea, Barroso a admis ca incheierea negocierilor cu Romania s-a facut cu conditia ca tara noastra sa inregistreze progrese in aceste domenii pana la data efectiva a aderarii. "Daca Guvernul roman nu isi va respecta aceste angajamente, Comisia va fi nevoita sa amane cu un an integrarea Romaniei. Comisia va monitoriza cu atentie realizarea reformelor necesare de catre Romania", a spus Barroso. La randul sau, Tariceanu a anuntat ca Guvernul va implementa un pachet de reforme in aceste domenii.

CONTRACTE. In legatura cu intentia Guvernului de la Bucuresti de a reanaliza contractele cu Bechtel, EADS si Vinci, presedintele Comisiei Europene s-a declarat de acord cu verificarea modului in care acestea au fost atribuite de fostul Executiv. "Daca se va ajunge la concluzia ca aceste contracte nu au fost obtinute prin practici corecte, atunci trebuie luate masuri", a spus Barroso. Cat priveste coruptia, seful CE a precizat ca independenta presei si cea a justitiei sunt instrumentele cele mai eficace in lupta pentru combaterea acestui flagel. El a spus ca, pentru a combate coruptia, nu este neaparat nevoie de asistenta financiara din partea UE, ci de vointa politica din partea Guvernului roman. In cursul serii, premierul Calin Popescu Tariceanu s-a intalnit cu omologul sau belgian, Guy Verhofstadt, cu liderul PPE din Parlamentul European, Hans-Gert Poettering, si cu presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului European, Elmar Brok.
Silviu SERGIU - Bruxelles


(606 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Jurnalul Național

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Jurnalul Național:

Telefon de nevoie pentru Tariceanu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5026421546936 seconds.