Joi, 09 Iunie 2005 - 08:56 AM Aleg.RO: PNL, indecis in privinta TVR

Publicat de: Vlad Iorga

evenimentulzilei Armanca si Popescu nu-i convin lui Tariceanu. In schimb, toata lumea este de acord cu calendarul schimbarii Batalia pentru TVR continua in interiorul PNL. Dupa ce au fost facute publice numele Brindusei Armanca si al lui Rasvan Popescu, partidul a considerat informatiile "simple speculatii".
Surse neoficiale din formatiunea politica sustin totusi ca pe Armanca a propus-o Raluca Turcan, iar pe Popescu - Mona Musca. Consens pare a exista numai in problema, e drept mai importanta, a calendarului schimbarii. Marti, demiterea lui Nicolau si Seuleanu, apoi o perioada mai lunga de interimat, urmata de discutarea noii legi, la inceputul sesiunii parlamentare din toamna.
"Toate informatiile aparute in presa sint simple speculatii", a precizat ieri purtatorul de cuvint la PNL, Eugen Nicolaescu, in legatura cu posibila numire a Brindusei Armanca in calitate de sef interimar al SRTV. Nicolaescu a mai spus si ca Armanca a fost chemata la PNL de Raluca Turcan, din exces de zel.
Ca urmare a intilnirii din Biroul Permanent de marti seara, PNL a hotarit ca asteapta pina la votarea raportului de activitate al SRTV in plenul parlamentului, programata pentru martea viitoare. Conform intelegerii cu PD, liberalii au drept de decizie in privinta interimatului la televiziune.
Daca, asa cum se prevede, raportul va cadea, Valentin Nicolau si consiliul sau de administratie vor fi demisi. Pina atunci vor fi luate in considerare mai multe propuneri pentru interimat.
Sefi fara legatura cu presa
In ciuda sustinerii din interiorul partidului, sansele Brindusei Armanca si ale lui Rasvan Popescu scad fiindca premierul Tariceanu
si-a exprimat in Biroul Permanent al PNL, marti seara, dorinta ca la sefia SRTV si SRR sa se afle un manager care sa nu fi avut nici o legatura anterioara cu presa, pentru a nu putea fi influentat politic. Ceea ce nu este cazul celor doua persoane mentionate.
Declaratia lui Tariceanu ar putea afecta intr-o mai mica masura numirea lui Andrei Dimitriu in fruntea radioului, fiindca decizia in privinta acestui post apartine PD, la fel cum televiziunea e fieful PNL. Iar PD a fost de acord inca de marti cu Dimitriu, cel care a manageriat radioul de stat si pe vremea Conventiei.
Etapele schimbarii
Alianta si organizatiile profesionale ale jurnalistilor sint in schimb de acord in privinta unui calendar de lucru care sa permita o elaborare atenta a noii legi de functionare a televiziunii si radioului public. Influenta politica s-a putut manifesta in cele doua institutii tocmai in lipsa unei legi adecvate. In actualul cadru juridic, ar putea fi introdusa separarea functiilor de presedinte al consilului de administratie cu cea de director general. O alta noutate ar putea fi mandatele de cinci ani pentru conducerea institutiilor, care sa separe schimbarile de guvernare de cele din managementul radioului si televiziunii.
Martea viitoare, actualele consilii de administratie urmeaza sa fie demise prin votul plenului parlamentului impotriva celor doua rapoarte de activitate. Dupa plecarea lui Nicolau si Seuleanu, vor fi numiti doi directori generali interimari. Acestia vor avea un mandat de aproximativ sase luni, cu atributii reduse la partea de functionare a institutiilor. In cursul vacantei parlamentare este propusa dezbaterea publica pentru modificarile legale, iar in toamna, la inceputul sesiunii, proiectul urmeaza sa fie votat de parlament.
Concurs pentru directorii generali
Calendarul este agreat de Centrul pentru Jurnalism Independent, de Agentia de Monitorizare a Presei (AMP) si de Federatia Sindicatelor si Jurnalistilor din Romania, care include si numerosi angajati ai TVR. "Pina nu se modifica legea, nu avem garantii ca lucrurile vor functiona cum trebuie", a declarat pentru "Evenimentul zilei" Razvan Martin, de la AMP. "Urmatorul director general va trece printr-un concurs, speram noi".


(562 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la Vlad Iorga


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

PNL, indecis in privinta TVR | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61349821090698 seconds.