Marți, 25 Ianuarie 2005 - 07:13 AM Aleg.RO: Cea mai saraca primarie si-a luat masina de 25.000 euro

Publicat de: e.fogarasi

evenimentulzilei Ioan Cozma, primarul PSD din Negresti, judetul Vaslui, a fost foarte nemultumit de bugetul alocat pentru anul 2005. Si asta in ciuda faptului ca orasul Negresti a primit cu aproape un miliard de lei mai mult decit municipiul Vaslui si cu 600 de milioane in plus fata de Birlad. In schimb, primaria a achizitionat recent o limuzina pentru care a platit un miliard de lei.
Anul acesta, edilii orasului Negresti trebuie sa se descurce cu 15,9 miliarde lei. Primarul Ioan Cozma a facut mare taraboi cind a aflat ce fonduri are la dispozitie. De atunci tot bate drumul la Bucuresti pentru a i se aloca mai multi bani. Este greu de crezut ca-i va obtine, atita timp cit institutia pe care o conduce a cumparat, din bugetul pe acest an, un autoturism Ford Mondeo nou-nout, pe care a dat un miliard de lei.
Primarul continua sa se plinga de bugetul pe care-l are la dispozitie: “Cu banii acestia supravietuim doar citeva luni. Ne ajung doar pentru salarii. Orasul nostru este sarac. Nu reusim sa stringem din surse proprii decit aproximativ 5 miliarde de lei pe an. In 2004 am avut un buget de 19 miliarde de lei si mai putine responsabilitati. Acum raspunderile noastre s-au inmultit. Pentru o functionare cit de cit conforma cu realitatea avem nevoie de 60 de miliarde de lei”. Scolile din satele care tin de Negresti stau sa se darime, nu au garduri, iar acoperisurile sint gaurite. Drumurile se afla intr-o stare deplorabila, iar sediile primariei, policlinicii, clubului elevilor, casei de cultura nu au mai fost zugravite si igienizate de ani intregi. Cozma spune ca abia a reusit sa le repare acoperisurile.
Intrebat despre colaborarea cu sefii Consiliului Judetean, Cozma devine diplomat: “Avem o colaborare foarte buna cu cei de la Consiliul Judetean. Iata de ce sint optimist si cred ca vom fi ajutati substantial de aici incolo”. In ceea ce priveste masina de un miliard de lei, Ioan Cozma a refuzat sa faca vreun comentariu.

“Orasul de la tara” este mort

Industria orasului Negresti, caruia i se mai spune si “orasul de la tara”, a fost legata de trei fabrici mai rasarite: una de utilaj complex, o filatura si o fabrica de mobila. Dupa revolutie, fabricile ori s-au inchis, ori si-au restrins mult activitatea, astfel ca acum peste 40a din populatie este in somaj. Mai mult de 1.000 de persoane traiesc din ajutor social, iar citeva sute maninca la Cantina de Ajutor Social. In 1992, sistemul de termoficare de pe vremea comunistilor s-a defectat, astfel ca 1.000 de familii s-au trezit fara caldura in apartamente. Pentru a nu ingheta in case, oamenii si-au construit sobe, iar acum orasul este plin de burlane de tot felul. Insa marea problema o reprezinta spitalul orasenesc, in care ani la rindul bolnavii au inghetat si au suferit de foame. Cladirea noua a unitatii sanitare este in constructie si acum, la 20 de ani de cind s-a pus prima piatra de temelie. “Daca vrei sa mori cu zile, mergi si interneaza-te la Negresti”, spun localnicii. Sute de elevi au abandonat scolile, si acum cauta cite un loc de munca, cu ziua, pe la cei mai avuti. (T.P.)

Mai-marii Bacaului isi folosesc la serviciu propriile autoturisme

Vremea in care autoturismele Mercedes ocupau parcarea din fata Primariei Bacau, iar respectiva marca tindea sa devina o emblema a administratiei Sechelariu pare sa fi apus o data cu schimbarile produse in administratia publica locala. Primarul Romeo Stavarache si-a inceput cariera la volanul unui jeep, apoi a fost vazut o vreme cu un Peugeot.
Ambele masini sint personale, intrucit Stavarache este si un om de afaceri prosper, cu o avere cotata la patru milioane de dolari. Mai nou, el coboara in fiecare dimineata dintr-un Audi A4 de culoare albastra, tot proprietate personala, iar viceprimarul Nicolae Onica vine la serviciu cu un Ford bleumarin.
Om de afaceri cu potential mai mare decit cei doi colegi de administratie, viceprimarul Mihai Slic a circulat multa vreme cu un Mitsubishi 4x4 de culoare argintie. Asadar, la Primaria Bacau s-a instaurat epoca masinilor personale.
Prefectul Gabriel Berca foloseste aceeasi masina Leganza a predecesorului sau, in timp ce subprefectul Constantin Avram conduce propriul Volkswagen Passat, cumparat in leasing.
De departe, cea mai luxoasa masina este in folosinta Consiliului Judetean Bacau, o limuzina Peugeot 607. Automobilul are o istorie cu cintec, intrucit a fost achizitionat intr-o vreme in care premierul de atunci, Adrian Nastase, daduse o ordonanta prin care institutiile erau obligate sa aiba doar masini de serviciu de productie romaneasca.
Ca sa nu se spuna ca se incalca legea, masina a fost cumparata de SC Drumuri Judetene, societate care la acea vreme era in subordinea Consiliului Judetean. Limuzina nu a fost folosita insa de drumari, ci de conducerea Consiliului, asa cum se intimpla si in prezent. (Florin Barbu)

Automobil de un miliard la Comitetul Judetean Mehedinti

Consiliul Judetean Mehedinti detine, de asemenea, o masina de lux. Este vorba despre un Peugeot 407, a carui valoare se ridica la aproximativ un miliard de lei. In parcul auto al CJ se afla un Renault Scenic si patru Cielo, dar presedintele Consiliului Judetean, Constantin Sirbulescu, justifica achizitia: “Masina Renault era depasita din punct de vedere tehnic si trebuia casata. Avea peste 300.000 de kilometri, iar reparatiile ne costau foarte mult, citeva milioane de lei pe luna”. Valoarea totala a automobilelor aflate in dotarea conducerii CJ depaseste 50.000 de euro.
Cumpararea limuzinei a fost aprobata de consilierii judeteni intr-o sedinta de anul trecut. Initial, suma pentru achizitionarea Peugeotului a fost introdusa in buget, dar consilierii opozitiei nu au fost de acord sa se cheltuiasca fonduri publice pentru asa ceva si au propus redirectionarea banilor spre sanatate. “Ni s-a parut o cheltuiala inutila si am aprobat acei bani pentru sanatate, insa i-am lasat presedintelui oportunitatea de a-si cumpara masina, dar din alte fonduri”, ne-a declarat senatorul Alexandru Mortun, care la momentul respectiv era consilier judetean.
Mai mult, Constantin Sirbulescu nu considera ca achizitionarea autoturismului este o risipa: “Presedintii CJ sint demnitari publici si trebuie sa circule in siguranta. Ce siguranta in trafic imi oferea mie o masina care avea peste 300.000 de kilometri parcursi”.
Valentin Pirvu


(439 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

Cea mai saraca primarie si-a luat masina de 25.000 euro | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.53410196304321 seconds.