Miercuri, 08 Iunie 2005 - 09:07 AM Aleg.RO: Restanta Iliescu va fi data in toamna

Publicat de: Florin Ciornei

Cotidianul Ion Iliescu se va desparti de partid la toamna. Intre el si „noul PSD”, reprezentat de Geoana si grupul de la Cluj, exista o ruptura iremediabila. Iliescu nu vrea un alt partid. Unii il preseaza in aceasta directie, altii incearca sa-l foloseasca pentru a nu fi maturati din partid. Schimbul dur de replici dintre Iliescu si liderii grupului de la Cluj, Vasile Dincu si Ilie Sirbu, petrecut in sedinta de grup de la Senat i-a facut pe cei prezenti la discutie sa inteleaga ca nu mai exista cale de a stinge acest conflict. Iliescu insusi a recunoscut, dupa sedinta cu senatorii PSD, ca nu mai are de gind sa accepte functia de lider de grup. Urmatorul pas este sa se delimiteze de partid si sa-si construiasca o pozitie de „guru” al societatii civile, care sa-i asigure o iesire onorabila din viata publica.
Accepta sau pleaca

„Recunosc noua conducere, dar nu am incredere in ea. Nu voi colabora. Hotarirea mea este irevocabila”, le-a spus Iliescu celor care reprezinta noua conducere a PSD. In replica, Ilie Sirbu i-a spus ca, daca e vorba sa accepte raminerea in PSD doar pentru trei saptamini, ar fi mai bine sa ia aceasta decizie acum si sa nu-i mai incurce. La rindul sau, Vasile Dincu i-a spus ca „prefera un Iliescu lider de ONG decit un Iliescu care sa loveasca in PSD din interior”. Iliescu le-a dat dreptate, dar totodata le-a satisfacut doleanta celor care s-au declarat sustinatorii sai, aminindu-si plecarea din partid.
In degringolada

Apropiatii lui Ion Iliescu i-au cerut sa le acorde un ragaz pentru repliere si organizare. Nu exista o platforma comuna in baza careia sa activeze fidelii fostului presedinte. Practic nu exista un grup Iliescu, sustinatorii sai fiind dezbinati si animati de obiective personale. Paunescu si Razvan Theodorescu au pus pe tapet chestiunea anticipatelor, care nu pot fi cistigate fara Iliescu. In caz de alegeri, multi se tem ca isi vor pierde sinecurile parlamentare. Planul conceput de Ioan Talpes este sa faca un alt partid. La aceasta lucrare nu s-ar inhama multi. Dar toti viseaza cu ochii deschisi ca un astfel de vehicul sa se opreasca linga ei. Pe de alta parte, Rodica Stanoiu, sustin surse din anturajul lui Iliescu, l-a sfatuit ca, in cazul in care va accepta sa faca un alt partid, sa nu il faca cu pesedisti, ci sa faca un partid de stinga cu oameni noi.
Spre o contrarevolutie

Altii, precum Antonie Iorgovan, Serban Nicolae si Sorin Oprescu, mizeaza pe o rezistenta interna. La fel si Dan Ioan Popescu, care l-a ademenit pe Iliescu cu organizarea unui congres extraordinar in toamna, in caz de anticipate sperind intr-un esec al echipei Geoana.

O idee ar fi subminarea noii conduceri a PSD din interior folosind tema coruptiei, usor pliabila pe personalitatea lui Iliescu. Deja Iorgovan a lansat o provocare, avansind un plan de debarasare de eticheta de partid al coruptilor. Rezultatele investigatiilor promise vor fi expuse tot la toamna. Cum cei vizati de Iorgovan se afla in actuala conducere a partidului, nu e greu de intuit finalul anchetei. Astfel ca operatiunea poate veni de minune pentru a justifica ruptura aripii Iliescu de PSD. Se va spune: PSD refuza reforma.

Dar Iliescu nu are de gind sa faca un alt partid. Exista insa o mica posibilitate sa se lase influentat de cei care ii propun acest lucru.

El ar prefera sa se situeze deasupra partidelor, dincolo de putere si opozitie, sa fie o voce critica a societatii civile.


(605 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Florin Ciornei


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Restanta Iliescu va fi data in toamna | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59136199951172 seconds.