Luni, 24 Ianuarie 2005 - 04:09 PM Aleg.RO: PNL s-a hotarit sa-i schimbe pe Seuleanu si pe Nicolau

Publicat de: e.fogarasi

evenimentulzilei Timp de o jumatate de zi, simbata, intr-un hotel din Brasov, parlamentarii PNL s-au reunit pentru a se acomoda cu noul statut de partid aflat la putere. In afara de ministrul finantelor, Ionut Popescu, la aceasta reuniune au fost prezenti toti ceilalti ministri liberali, in frunte cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. Potrivit unor surse liberale, grupurile parlamentare ale PNL si PD, cu sustinerea celorlalte partide din coalitia de guvernare, vor demara, in februarie, procedura de schimbare din functie a lui Dragos Seuleanu si a lui Valentin Nicolau, numiti in mandatul PSD. In februarie, raportul de activitate al SRTV pe anul trecut va intra in dezbaterea parlamentului, avind mari sanse sa fie respins. La fel se va intimpla, se pare, si cu raportul de activitate al SRR.
Ministrul culturii, Mona Musca, i-a anuntat pe deputatii si senatorii PNL ca, impreuna cu ei, va cere o comisie parlamentara de ancheta pentru institutiile publice de radio si televiziune. “Va amintesc ce s-a intimplat cu acel tinar jurnalist care, in campania electorala, reclama un caz grav de cenzura. Si la Radio, si la Televiziune au fost, de-a lungul timpului, situatii in care nu s-a respectat dreptul publicului la informare. Acum a venit momentul sa analizam, intr-o comisie speciala de ancheta, ce s-a petrecut cu banii publici de la societatile publice de media”, a precizat Mona Musca. In legislatura trecuta, aceasta a cerut de mai multe ori anchetarea neregulilor din SRR (Societatea Romana de Radio) si SRTV (Societatea Romana de Televiziune). “Cele doua institutii sint subordonate parlamentului prin rapoartele de activitate pe care le depun anual. Nu trebuie sa uitam cum s-au purtat vechii guvernanti cu aceste societati de media intre 2001 si 2004. Nu voi tolera vreo imixtiune a politicului in aceste institutii”, a spus si Tariceanu.
Liberalii i-au pus gind rau lui Nastase

La intilnirea de lucru a liberalilor s-a ocolit subiectul pentru care democratii organizasera, cu o saptamina in urma, propria consfatuire, respectiv schimbarea din functie a presedintilor celor doua Camere, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. In loc sa dezbata cum se va putea realiza aceasta modificare, liberalii au intocmit un proiect de modificare a regulamentului, care imagineaza situatia in care sefii de institutii sint revocati din functie. Mult mai preocupati au fost insa de situatia lui Adrian Nastase care si-a infiintat la Camera Deputatilor o cancelarie similara cu aceea pe care o avea la guvern. Initial, liderul de grup de la Camera Deputatilor, Eugen Nicolaescu, si-ar fi dorit sa-l intrebe in scris pe Adrian Nastase de ce a operat asemenea numiri si in baza carui regulament. A fost nevoie de interventia Monei Musca. Revoltata, ea a spus ca, din moment ce Nastase a incalcat regulamentul si a infiintat cu de la sine putere o structura noua, trebuie sa suporte consecintele, adica desfiintarea cancelariei. “Cum, daca cineva incalca legea tu il intrebi de ce a facut-o?”, a reactionat ministrul culturii, moment in care s-a renuntat la ideea unei scrisori adresate lui Nastase. Parlamentarii liberali au sustinut si o alta propunere care a nascut iritare. In proiectul de regulament, liberalii, care in campanie militasera pentru transparenta, propuneau ca sedintele comisiilor sa ramina, ca si pina acum, inchise presei. A fost nevoie tot de interventia Monei Musca pentru a-i intoarce din drum pe deputati si senatori. “Va rog sa revizuiti aceste propuneri pentru ca, asa cum sint ele formulate, la parlament nu se schimba nimic. La comisii trebuie sa existe transparenta totala”, a cerut Mona Musca. Bogdan Olteanu, ministrul pentru relatia cu parlamentul, si-a anuntat colegii ca la nivelul executivului s-a decis ca ministrii sa se prezinte la parlament atit pentru a-si sustine proiectele de legi, dar si pentru a raspunde la intrebari si interpelari. Premierul Calin Popescu-Tariceanu a spus ca isi doreste sa vina in parlament o data pe sesiune, pentru o dezbatere libera a oricarei probleme importante a societatii. Pe linga aceste promisiuni, adunarea liberala a inregistrat o abundenta de bune intentii, cum ar fi propunerea ministrului agriculturii, Gheorghe Flutur, de a se infiinta, la nivel local, o “Carte a transparentei”, care sa contina modul de cheltuire a banului public.

“Ministrul nu-i baron”

Dupa intilnirea cu colegii de partid, in care a vorbit in general despre cresterea rolului parlamentului, premierul Calin Popescu-Tariceanu a anuntat, intr-o conferinta de presa, ca in afara de Ministerul Justitiei nu va tolera numirea unor secretari de stat pe alte baze decit de algoritm politic. El nu a nominalizat ministrii care nu vor sa se conformeze, dar a mentionat ca si Ministerul Finantelor intra in aceasta categorie. Conform unor surse guvernamentale, Ionut Popescu isi doreste mai multa libertate in desemnarea subordonatilor sai, aspect care i-a displacut sefului sau de partid si de guvern. Primul-ministru a declarat simbata ca “ministrul nu e baron peste ministerul lui”. “Vrem sa punem oameni cu capacitate profesionala. Acestia se regasesc si in Alianta. Avem nevoie ca cei din esalonul doi sa aiba convingeri politice. Nu-i aducem de la forurile stiintifice internationale. Nu putem ca oameni care de patru ani si-au angajat anumite riscuri sa fie lasati de-o parte”, a afirmat Tariceanu.

Un minister parasit

Primul-ministru a sustinut ca nu va numi pe nimeni la conducerea Autoritatii Nationale de Control in locul fostului ministru PUR, Sorin Vicol. El a precizat ca acest organism a fost creat artificial de catre PSD si ca, in viitorul apropiat, va muta Garda de Mediu inapoi la Ministerul Mediului. “Probabil, la o restructurare mai ampla vom regindi unde vor fi amplasate si celelalte domenii din subordinea ANC”, a precizat el.

Votul PUR - o enigma

PNL va reusi sa atraga PD si UDMR in actiunea de schimbare a conducerilor SRTV si SRR. Votul celui de-al patrulea partener de guvernare - PUR - nu poate fi pus, deocamdata, intr-o parte sau alta a balantei. Foarte probabil, cel putin in ceea ce priveste Televiziunea Romana, Dan Voiculescu are in fata o alegere dificila. Pe de-o parte, liderul umanist are o relatie buna cu Valentin Nicolau, TVR si Antena 1 actionind in citeva situatii impotriva PRO TV, cum ar fi achizitia drepturilor de difuzare a unor transmisii sportive in comun. Pe de alta parte insa, Valentin Nicolau, ca manager, a dat destule batai de cap posturilor comerciale in ceea ce priveste incasarile din publicitate si audientele unor emisiuni noi, similare ca format celor de la Antena 1.
Alina Mihai


(564 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Evenimentul Zilei

· Alte știri de la e.fogarasi


Azi: Cea mai citită știre din sursa Evenimentul Zilei:

PNL s-a hotarit sa-i schimbe pe Seuleanu si pe Nicolau | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65484595298767 seconds.