Joi, 02 Iunie 2005 - 08:12 AM Aleg.RO: Liberalii ar accepta fuziunea cu PD, dar nu si schimbarea doctrinei

Publicat de: Cristina Faighel

Averea Dupa ce au spus Nu propunerii fostului lider PNL, Valeriu Stoica, privind fuziunea cu PD, liberalii au venit cu o contrapropunere, privind formarea unui partid liberal-democrat dupa modelul francez, care ar urma sa adere la PPE. Consiliul executiv al partidului a respins miercuri seara in unanimitate ideea fostului presedinte liberal, potrivit careia PNL ar trebui sa fuzioneze cu PD, iar formatiunea politica ce ar lua nastere in urma acestui proces sa intre in randurile Partidului Popular European.

„Alianta DA a functionat foarte bine pana la alegeri , un an si jumatate si in continuare aceasta alianta s-a consolidat prin actul guvernarii“, a declarat purtatorul de cuvant al PNL, Euegn Nicolaescu. La fel de convinsi, liberalii au decis ca PNL „este si va ramane liberal“ si nu isi vor schimba doctrina sub nici o forma. Totusi, ideea unei fuziuni cu PD nu a fost total exclusa. „Congresul din februarie a adoptat o rezolutie prin care PNL si-a aratat disponibilitatea pentru fuziune. Viitoarea conducere a PD trebuie sa-si clarifice pozitia in acest sens“, a mai spus Nicolaescu. In aceste conditii, o noua ipoteza de lucru privind viitorul comun liberalo-democrat a aparut la orizont.

Potrivit unor surse din interiorul partidului, o coabitare cu reprezentantii PD s-ar putea constitui sub forma unei formatiuni liberal-democrata, dupa modelul partidului condus de emulul lui Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy.

Uniunea pentru Miscarea Populara (UMP) al carei presedinte a devenit recent, Nicolas Sarkozy a fost creata prin fuziunea a trei partide de orientari politice diferite, este partid de dreapta conservator si face parte din PPE.

„Nu respingem ideea fuziunii cu PD, dar nu se pune problema schimbarii doctrinei liberale“, au explicat liderii liberali vehementa cu care a fost respins proiectul lui Valeriu Stoica.

In conditiile in care nici unul dintre cele doua partide nu este dispus sa renunte la orientarile doctrinare de dragul unei fuziuni, liberalii au adus in discutie o formula de compromis, care ar putea fi tocmai acest partid liberal-democrat.

„Este stanjenitor si pentru reprezentantii PD sa renunte la tot si sa intre in Internationala Liberala“, au explicat sursele citate noua ipoteza de lucru.

Liberalii ar putea inclina spre o formatiune similara Uniunii pentru Miscarea Populara, intrucat spre deosebire de celelalte partide populare, care au o puternica componenta protectionista, cu accent pe comunitate iar nu pe individ, partidul condus de Sarkozy are o orientare economica liberala, punand accent pe liberul-schimb si pe politica de „laissez-faire“.

Tot in sedinta de marti a Comitetului Executiv al PNL, liberalii si-au declarat sprijinul neconditionat pentru premierul Calin Popescu Tariceanu si au declarat inchis subiectul anticipatelor pana la raportul de monitorizare din aceasta toamna.

„Guvernul are de raspuns unor exigente sporite. Asta inseamna ca trebuie lasat sa lucreze. Fortele politice trebuie sa ii asigure linistea si ragazul necesare“, a declarat Nicolaescu, spunand ca tema alegerilor anticipate nu se afla nici pe agenda populatiei, nici pe agenda PNL.

Exista un semnal de la Tariceanu

Semnalul de repingere a propunerii lui Valeriu Stoica, cel privitor la schimbarea doctrinei, nu si la fuziunea cu PD, fusese dat zilele trecute de catre premierul Calin Popescu Tariceanu, liderul liberalilor. Intr-un interviu la postul public de radio, Tariceanu a spus ca nu este oportuna renuntarea la orientarea liberala, care a fost pastrata de partid vreme de 130 de ani. In acelasi interviu, liderul liberalilor a mai explicat din nou ca PNL nu este de acord cu anticipatele pana in momentul in care nu apare raportul anual al Comisiei Europene si a accentuat faptul ca seful Executivului este singurul care decide asupra momentului si a ministrilor care ar putea fi remaniati.


(619 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Averea

· Alte știri de la Cristina Faighel


Azi: Cea mai citită știre din sursa Averea:

Liberalii ar accepta fuziunea cu PD, dar nu si schimbarea doctrinei | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.63104391098022 seconds.