Miercuri, 01 Iunie 2005 - 07:53 AM Aleg.RO: Intalniri periodice pentru cauza integrarii

Publicat de: Carmen EPURAN

ziua Si tot in urma consultarilor, s-a convenit ca Parlamentului sa i se puna la dispozitie "un flux sporit de informatii" venite de la Ministerul Afacerilor Externe si Ministerul Integrarii Europene, astfel incat parlamentarii sa poata sustine cauza Romaniei la UE, cu scopul declarat de a obtine un raport de monitorizare pozitiv din partea Comisiei Europene in toamna acestui an. Potrivit purtatorului de cuvant al Executivului, Oana Marinescu, parlamentarii romani vor avea si ei rolul lor in procesul de aderare, astfel incat pozitia Romaniei sa nu fie afectata de rezultatul referendumului din Franta. Odata ajunsi la un consens, liderii partidelor, impreuna cu premierul, au stabilit sa se intalneasca periodic, pentru a se informa unii pe altii. Si tot purtatorul de cuvant al Guvernului a sustinut ca discutiile de ieri nu au cazut in latura politica a lucrurilor. "Nu a fost o discutie politica, in care liderii sa isi promoveze interesele partidelor, ci o consultare pragmatica, axata exclusiv pe procesul integrarii. Nu s-a cautat sa se aduca reprosuri dintr-o parte sau alta, ci sa se gaseasca solutii pentru interesele Romaniei", a spus Marinescu. Intalnirea de ieri a avut loc din initiativa premierului Tariceanu care a ajuns la concluzia ca in aceste momente Guvernul are nevoie de sprijinul societatii in totalitatea ei pentru a duce la indeplinire proiectul european. "Aici nu este vorba de o orientare politica sau de alta, ci de interesul national al Romaniei. Romania are doar de castigat daca se uneste si se mobilizeaza in acest moment in jurul proiectului european", spunea Oana Marinescu, vorbind despre intentiile premierului.


Geoana a venit cu idei
Social democratii au propus, in cadrul intalnirii, realizarea unui pact de colaborare intre Opozitie si Putere si intre partidele parlamentare si Guvern, pre si post aderare, concretizat prin crearea unui consiliu consultativ in care expertii partidelor, Parlamentului si Executivului sa lucreze pe un plan de masuri care sa monitorizeze procesul aderarii Romaniei. Declaratia a fost facuta de presedintele PSD, Mircea Geoana, care a salutat, de altfel, initiativa premierului de a organiza consultari cu partidele parlamentare. "Probabil ca a fost nevoie de un dus mic rece al votului din Franta pentru a ne da seama ca avem un interes comun, acela de a mentine calendarul int

au mai propus la intalnire si implicarea ONG-urilor si a specialistilor romani pe domenii de interes in acest proces. Geoana a mentionat ca situatia in Europa e complicata si a afirmat ca actorii politici trebuie sa dea dovada de intelepciune si solidaritate nationala, intrucat 1 ianuarie 2007 este o tinta comuna. "E mai complicat decat credeam in urma cu cateva luni. PSD se va implica cu buna credinta si seriozitate in acest proiect national", a spus presedintele PSD.


(665 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Carmen EPURAN


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Intalniri periodice pentru cauza integrarii | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71337103843689 seconds.