Luni, 30 Mai 2005 - 07:43 AM Aleg.RO: Cu patrafirul peste uniformă

Publicat de: Rodica CIOBANU

Gândul O clipă nu rămâne vreun loc gol pe scena politică. Când se ridică cineva pentru o nevoie oarecare, altcineva sare imediat să-i ocupe poziția. Cum s-a dus C.V.Tudor să se caute de radiațiile emise de dușmani, Dan Voiculescu i-a și luat locul la amvonul de predicator al națiunii. Liderul Partidului Conservator (fost PUR) și-a pus patrafirul peste uniforma de obărchelner al fostei Securități și s-a apucat să predice „morala creștină”.

Sâmbătă, când homosexualii din România îndrăzneau, pentru prima dată, să defileze în public, iar inamicul lor declarat, Tribunul peperemist, își făcea de lucru prin casă cu contorul Geiger, militanții lui Voiculescu au ieșit să demonstreze pentru „valorile familiei, ale moralității tradiționale, ale firescului”. În marș, conservatorilor li s-au alăturat activiști ai formațiunii extremiste Noua Dreaptă și un grup de radicali ortodocși, care au transformat manifestația „din punct de vedere legal, tolerantă”, într-una de protest împotriva homosexualilor. Conservatorii nu s-au dezis nici o clipă de tovarășii lor de drum, cu care, în chestiunea în cauză, împărtășeau aceleași convingeri, dar nici nu au avut curajul să-și asume țelul protestatar. Ba, mai mult, în concordanță cu morala voiculesciană întemeiată pe „Nici usturoi n-am mâncat, nici gura nu-mi miroase”, ei au declarat că habar nu aveau că marșul lor, pornit simbolic din Dealul Mitropoliei avea să coincidă cu parada gay, deși, atunci când au obținut aprobarea Primăriei, controversatul eveniment era deja în atenția presei. Din punct de vedere politic, acțiunea Partidului Conservator, aflat la guvernare, este nepotrivită. Alegând să demonstreze în paralel cu o minoritate sexuală până nu de mult pusă la zid, a pus guvernul de la București într-o situație jenantă, la testul european de toleranță. Conservatorii își puteau exhiba, în orice altă zi, ideile, dar le lipsește forța de exprimare, dacă nu au o situație concretă la care să se raporteze. E foarte ușor să te definești drept „creștin”, „virtuos”, când te pui în antiteză cu aceia pe care majoritatea îi consideră „păcătoși”. PC a amușinat potențialul electoral al situației și s-a repezit să se înfrupte din el. Tocmai de aceea, gestul său nu are nici o valoare morală.

În galeria partidelor românești, PC este singura formațiune de tip parazit. Nu reușește să evolueze singură și căpușează alte partide. A ajuns de două ori la rând, în Parlament, înfiptă în PSD, nu se dă jos de la guvernare nici cu DTT, iar, acum, încearcă să se agațe de Partidul Popular European. Dan Voiculescu ar putea oficia într-un templu al oportunismului, dacă acesta ar exista, mergând cu ofrandele până la sacrificiul de sine, ca atunci când și-a oferit trupul în locul ostaticilor din Irak. Discursurile sale sunt o orgie demagogică, în care, de când s-a făcut conservator, leit-motivurile sunt „țara”, „tradiția”, „Dumnezeu”, ”familia”, „bunăstarea”, „Europa”, adică aceleași pe care C.V.Tudor le-a urlat până la epuizare. Pe culoarul creștin-democrat PC și PPRM se înghiontesc, acum, reciproc, fiecare sperând să ajungă primul la legitimarea europeană. Invitația de a vorbi, peste câteva zile, la reuniunea PPE de la București trebuie să i se fi părut predicatorului Voiculescu un semn al bunăvoinței divine. Chiar dacă, pe sub patrafir, poartă mereu uniforma care îi vine, în continuare, ca turnată.


(975 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Rodica CIOBANU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Cu patrafirul peste uniformă | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65654182434082 seconds.