Luni, 30 Mai 2005 - 07:31 AM Aleg.RO: Liberalii și democrații, la răscruce de drumuri

Publicat de: Cornelia Drăghici

azi În contextul asumării, la începutul lunii viitoare, a răspunderii în fața Parlamentului, Guvernul are două aternative - consolidarea coaliției aflate la guvernare sau pașaportul pentru alegerile anticipate. În timp ce președintele Traian Băsescu nu renunță la ideea alegerilor anticipate, premierul Călin Popescu Tăriceanu - îngrijorat că-și va pierde prerogativele, iar partidul pe care îl conduce ar avea toate șansele să revină la procentul de 12%, cât a obținut după ce a mai fost o dată la guvernare - aruncă în față eternul subiect al integrării la Uniunea Europeană și obligațiile asumate în vederea atingerii acestui deziderat. Aliații liberarilor pe acest subiect sunt UDMR și PUR, care - e lesne de înțeles - nu agreează ideea anticipatelor. Portavocea lui Tăriceanu, purtătorul de cuvânt al PNL, Eugen Nicolăescu, susține, la rândul său, că problema nu face parte din agenda politică pentru că Executivul are ca prioritate respectarea termenilor integrării stabiliți cu Uniunea Europeană. Deși, ori de câte ori are prilejul, șeful statului aduce argumente în favoarea anticipatelor - referindu-se cu preponderență la realizarea unei majorități solide în Parlament (ceea ce, în momentul de față, nu există), el recunoaște că modalitatea de declanșare a alegerilor anticipate este anevoioasă. Asta, în primul rând, pentru că șeful statului nu poate dizolva parlamentul fără acordul primului ministru și, implicit, fără acordul majorității parlamentare.
E adevărat, în cazul în care o moțiune de cenzură ar trece, acordul primului ministru nu ar mai face doi bani, dar procedura devine și mai complicată. De aceea, Băsescu încă mai tatonează terenul. "Acum, că s-a terminat criza ostaticilor, o să am discuții foarte serioase, analize, fără să fiu un om care le vrea cu orice preț, dacă i se demonstrează că nu sunt necesare. Dar aș vrea să văd demonstrația că nu sunt necesare" a declarat Traian Băsescu.
Cu toate că, declarativ, premierul Tăriceanu a fost de acord cu președintele Băsescu, neexcluzând posibilitatea unei remanieri a guvernului cu ocazia bilanțului de șase luni, cu totul de altă părere este purtătorul de cuvânt al liberalilor Eugen Nicolăescu. El afirmă că "mai important este ca Raportul de țară pentru România, întocmit de Comisia Europeană, să fie favorabil României și să permită aderarea efectivă la 1 ianuarie 2007. Iar pentru aceasta este necesară adoptarea, în următoarea perioadă, a unui impresionant număr de acte normative", precizează Nicolăescu. Cu alte cuvinte, guvernul trebuie să funcționeze. El îi amintește șefului statului că "orice problemă legată de activitatea Executivului este atributul premierului, care, dacă va simți nevoia, se va consulta cu formațiunile politice care compun coaliția guvernamentală".
PNL constată că, până în prezent, partidele parlamentare ale coaliției guvernamentale și-au respectat obligațiile asumate și nu se întrevăd semne care să pună în pericol stabilitatea acesteia.
Pe de altă parte, democrații îl sprijină până în pânzele albe pe Băsescu, Emil Boc sugerând, recent, că angajarea răspunderii Guvernului va fi "testul de foc al actualei coaliții, care va reprezenta fie un pașaport pentru alegeri anticipate, fie un lucru care să consolideze definitiv coaliția aflată la guvernare".


(880 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la Cornelia Drăghici


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Liberalii și democrații, la răscruce de drumuri | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.58792304992676 seconds.