Sâmbătă, 28 Mai 2005 - 10:49 AM Aleg.RO: Hayssam a amorsat bomba în organizația PSD București

Publicat de: Florin NEGRUȚIU

Gândul Deputata Aura Vasile i-a reproșat, joi, lui Mircea Geoană, în ședința conducerii partidului, că a aruncat anatema asupra PSD București, o dată cu declanșarea anchetei în cazul Omar Hayssam, arestat pentru terorism, în rândurile activiștilor din filială. Mircea Geoană, sprijinit de această dată și de Miron Mitrea, a contraatacat rapid, cerându-i socoteală Aurei Vasile pentru un comunicat pe care PSD București îl dăduse în cursul zilei, prin care aducea reproșuri conducerii centrale. Aura Vasile a dat înapoi, spunând că acel comunicat reprezintă o inițiativă personală și neinspirată a purtătorului de cuvânt al PSD București, Octavian Petrovici. Acesta s-a apărat ieri, declarând că, în tot ceea ce a scris, a avut acordul lui Dan Ioan Popescu. DIP nu a participat la reuniunea pesedistă, fiind plecat din țară.

Rus și Diaconescu, acuzați că au știut și nu au spus

Acest scurt episod este doar o parte a undei de șoc provocate în PSD de bomba Hayssam. De luni, când Mircea Geoană a cerut anchetarea pe linie de partid a celor care au „relaționat” cu afaceristul sirian, pozițiile taberelor pesediste s-au radicalizat. Semnat „Biroul de presă”, comunicatul PSD București exprimă „dezamăgirea” față de hotărârea lui Geoană de a localiza epicentrul exploziei în Capitală. Octavian Petrovici ne-a declarat că pesediștii bucureșteni sunt supărați că partidul-mamă a trimis comisia de integritate morală la ei acasă, ca și când aici s-ar afla corupții din partid care l-au susținut pe Hayssam. „Spre deosebire de alte organizații, unde persoanele controversate erau la vârf, Omar Hayssam era simplu membru al PSD București. Nu dădea pe la partid. Se învârtea doar în cercuri înalte, economice, nu politice. De ce nu se întreabă dl. Geoană cine a avut contacte cu Mischie, cine se ducea la șpriț cu el?”, a spus Petrovici. El a adăugat că, dacă ar fi gestionat lucrurile cu competență, foștii miniștri de Interne și Justiție, Ioan Rus și Cristian Diaconescu, ar fi trebuit să trimită către PSD informări că Hayssam era suspect. Petrovici l-a atacat și pe Mircea Geoană, pe care îl suspectează că a declanșat isteria Hayssam din rațiuni mediatice: „Nu este decât o modalitate de imagine pe care o promovează șefii noștri, care s-au gândit cum să-i mai bage presa în seamă”. Dan Ioan Popescu, patronul spiritual al PSD București, nu a comentat până acum decizia lui Geoană de arunca acest cartof fierbinte în ograda Capitalei, preferând să-l hărțuiască pe șeful PSD prin intermediari.

Sălcudeanu, primul șef ierarhic al sirianului pesedist

Raportul pe care comisia de integritate de la București trebuie să-l prezinte în termen de zece zile în cazul Hayssam s-a împotmolit din cauză că cei care ar trebui audiați și-au pierdut memoria. Șeful comisiei, Doru Giugula, ne-a spus că va reface traseul lui Omar prin partid, începând cu 2000, când acesta a venit în PDSR. Cine l-a adus, nu se știe, cert este că în perioada aceea nu era nevoie de nici o recomandare scrisă, drept pentru care începuturile carierei de social-democrat a afaceristului sunt și mai greu de descifrat.
A fost audiat Petre Sălcudeanu, primul șef la sectorul 1 al lui Hayssam. Acesta a spus că Omar a venit în 2000 la partid, a plătit cotizația și s-a înscris în PDSR. Sălcudenu nu-și mai amintește dacă sirianul a fost singur sau nu. Nora Rebreanu, a doua șefă a lui Hayssam, urmează să vină în fața comisiei de integritate. Și Sălcudeanu, și Nora Rebreanu sunt prieteni buni de-ai lui Ion Iliescu. De altfel, ca o coincidență, la ultimul Consiliu național al PSD, cei doi au stat pe aceeași bancă cu Ion Iliescu, pe toată durata reuniunii.
Doru Giugula s-a plâns că ancheta sa va fi incompletă, deoarece nu are jurisdicție asupra unor oameni din „alte sfere sau niveluri superioare”. Giugula ar vrea să-i ia la întrebări pe senatorii Ion Vasile și Ioan Talpeș, dar se plânge că nu are cum, pentru că unul este în alt județ, și celălalt nu mai e în partid.

„M-am întâlnit cu el de mai multe ori, dar numai la AVAS”

58 de zile. Atât a stat Mircea Ursache președinte la PSD București, suficient ca Dan Ioan Popescu să-i arunce în spate vina de a-l fi promovat pe Hayssam pe listele pentru alegerile interne ale partidului, de unde ar fi fost tăiat de însuși Adrian Năstase. Ursache a spus că totul este „o aberație”: Năstase și Popescu n-au făcut nici un gest eroic, deoarece Hayssam fusese respins înaintea lor de organizația PSD sector 1, care nu-l recunoștea ca activist. Ursache, fost șef al AVAS, ne-a declarat că îl cunoștea pe Omar, dar relația lor nu a venit pe linie de partid: „Eu l-am cunoscut. Ne-am întâlnit de mai multe ori la sediul AVAS, pentru că era debitor. În afara AVAS, nu ne-am întâlnit niciodată, pentru că legea nu-mi permite să am o relație cu un debitor. Nu mi-a făcut nici un favor. L-am și executat silit”, și-a amintit Ursache. El a amenințat comisia de integritate morală a PSD București că o va acționa în justiție dacă va include numele său în raport, ca prieten al lui Hayssam, fără să aducă probe în acest sens.


(465 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Florin NEGRUȚIU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Hayssam a amorsat bomba în organizația PSD București | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.62603998184204 seconds.