Sâmbătă, 28 Mai 2005 - 10:28 AM Aleg.RO: Partidul demisionarilor

Publicat de: Ada Mesesan

Cotidianul Fenomenul migratiilor face cariera in PSD. In doar doua saptamini au abandonat partidul patru parlamentari. Situatia se complica in organizatiile judetene: zeci de consilieri, primari si viceprimari PSD isi anunta periodic demisiile. Cu exact patru ani in urma, PSD initia procedeul absorbtiei de-a valma a parlamentarilor, primarilor si consilierilor judeteni din PD, PPRM si PNL. In paralel, partidul, condus la acea vreme de Adrian Nastase, aspira si minusculele PSDR, PS si PSM. Fenomenul cooptarii, de multe ori fortate, a demnitarilor altor partide, practicat de PSD intre 2001-2004, a fost atit de agresiv, incit a dus la critici dure formulate impotriva sa de institutiile internationale. La acea ora, PSD era identificat cu imaginea lui Ion Iliescu si era condus de Adrian Nastase, iar sondajele de opinie il cotau la peste 50% din intentiile de vot.
Patru parlamentari in doua saptamini

„PSD a ajuns la 20% si, daca veti continua pe aceasta linie, vom ajunge la un procent si mai redus“, isi atentiona colegii Octav Cozminca, cu trei saptamini in urma. „Daca o sa mergem in ritmul asta cu demisiile, o sa stam mult timp in opozitie“, aprecia la inceputul acestei saptamini si viceliderul senatorilor PSD, Ion Solcanu. Contrar semnalelor de avertizare, valul de demisii, odata demarat, a continuat . El a fost motivat emotional de o parte dintre demisionari prin alegerea lui Mircea Geoana, in locul lui Ion Iliescu, drept presedinte al PSD. Senatorii Neculai Apostol si Ioan Talpes s-au declarat filo-iliescieni care nu se mai regasesc in PSD-ul lui Geoana, desi Iliescu nu a plecat din partid si nici nu pare sa o faca prea curind. Deputatul PSD Traian Dobre a demisionat joi din partid si s-a inscris in aceeasi zi in PNL. Motivul invocat: in anul 1990 era membru PNL si i s-a facut brusc dor de liberali. Deputatul Mihai Malaimare a renuntat la partid, acuzind abuzurile liderului PSD din judetul pe care-l reprezinta in Parlament.
Mircea Geoana: „Nu e in regula“

„Mai sint si alti nemultumiti si dezamagiti ca sint in Opozitie. Nu-mi place cind colegi de-ai nostri se duc si se predau cu arme si bagaje la Inalta Poarta. Nu e in regula“, a confirmat fenomenul migratiei presedintele PSD Mircea Geoana.

In judete, plecarile au fost mai consistente. PSD i-a pierdut pe primarul si viceprimarul Craiovei, 20 de consilieri judeteni si municipali din Vrancea, patru consilieri judeteni in Timis, cinci consilieri judeteni in Arad, printre care si fostul primar PSD al orasului, Dorel Popa etc.

Efectele: controlul detinut de PSD in judete se risipeste. Iar in Parlament, capacitatea partidului de a construi o opozitie puternica scade cu fiecare demisie.


(651 )

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la Ada Mesesan


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Partidul demisionarilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.