Sâmbătă, 28 Mai 2005 - 10:24 AM Aleg.RO: Cine «face cartile» pentru presedintele Basescu? Vasile Blaga sau Emil Boc?

Publicat de: Adriana Tiganila

gardianul Dezbina si condu: Seful statului intra cu bocancii in curtea PD, pentru desemnarea liderului Fara voia lor, democratii s-au trezit in aceeasi postura pe care o imputau vehement PSD-ului in campania electorala: implicarea ex-presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, in viata Partidului Social-Democrat, in calitate de fost lider al acestei formatiuni politice. Vremea a trecut, presedintii s-au schimbat, insa obiceiurile au devenit obisnuinta, pe culoarele Palatului Cotroceni: Traian Basescu nu da PD-ul din mana, pentru nimic in lume! Da semnale, cere, comanda, traseaza sarcini, impune candidatii pentru conducerea partidului, stabileste doctrine...


Linistea dinaintea furtunii

In public, lucrurile par, deocamdata, clare si calme: democratii se pregatesc pentru Congresul din iunie, motiv pentru care au si anuntat doua motiuni certe: cea a lui Emil Boc, actualul presedinte interimar al PD, si cea a lui Vasile Blaga, vicepresedinte. Ambii inclina spre doctrina populara, ceea ce poate atrage, indiferent care va fi motiunea castigatoare la Congres, si schimbarea numelui partidului din Democrat (PD) in Popular (PP).


Dincolo de culise

Imixtiunea presedintelui Traian Basescu in viata interna a partidului pe care l-a condus pana nu demult a trecut dincolo de furtuna: a facut primele victime. Urmarile pot fi extrem de neplacute si greu de calculat. Un lucru este cert: relativa si calduta acalmie care se asternuse, cu chiu-cu vai, in Partidul Democrat, s-a dus pe Apa Sambetei. Echipa s-a faramitat si-si lustruieste tunurile. Actuala conducere a PD va plati, cel putin in plan mediatic, pentru ca n-au avut curaj sa-i spuna fostului coleg: Tu, condu Romania, de partid ne ocupam noi. Doua sunt parerile vehiculate in randurile democratilor: Ori Emil Boc este paravanul pentru ca Vasile Blaga sa preia conducerea partidului, ori Vasile Blaga intra la bataie, pentru ca partidul sa fie condus din Modrogan (sediul central al PD), nu tot de la Cotroceni.


Curaj de vicepresedinte

Vicepresedintele PD, actualul ministru al administratiei si internelor, pare decis sa salveze situatia. Nu-si propusese sa candideze la sefia partidului, dar se pare ca nu exista alta cale. Curajul lui este cu atat mai evident, cu cat este (sau era?) unul dintre cei trei favoriti ai lui Traian Basescu, alaturi de Emil Boc si Adriean Videanu. Candidatura lui apare ca o restabilire a echilibrului, care in ultimele saptamani o luase razna, prin aparitia echipei Emil Boc – Sorin Frunzaverde, aflata, in prezent, spun unii, mai in gratiile prezidentiale. Asa explica anumiti democrati decizia lui Vasile Blaga. Ei spun ca renuntarea lui Adriean Videanu la candidatura nu este un pas inapoi al primarului general al Capitalei ci, dimpotriva, dorinta acestuia de a intari echipa lui Blaga - cotata in prezent in PD cu cele mai mari sanse de castig -, pentru a-i demonstra sefului statului ca democratii "nu sunt pioni pe tabla de sah".


Interimat ingrijorat

A devenit, asadar, discutabila sansa actualului presedinte interimar al PD, Emil Boc, de a indeplini mandatul incredintat de Basescu: sefia PD. Doua sunt, in principal, motivele: 1. Desi nu prea mai par dispusi sa recunoasca, Boc, Videanu si Berceanu stabilisera ca fie Boc, fie Videanu sa candideze la presedintia PD, sustinut de ceilalti doi. Acum, Boc si Videanu conduc sau sustin motiuni diferite. Berceanu nu si-a declinat sustinerea, dar, in logica istoriei democrate, el nu va mai face echipa cu Sorin Frunzaverde. Chiar daca are relatii bune atat cu Emil Boc, precum si cu Adriean Videanu sau Vasile Blaga. In context, optiunea lui devine previzibila... 2. Modul in care Emil Boc a ales sa-si declare intentia de a candida la sefia PD, dupa ce, o buna bucata de vreme, doar a cochetat cu ideea. El s-a ridicat brusc in ultima sedinta a BPN al PD de miercuri si le-a spus, franc, celor prezenti: Candidez. Cu motiune populara. In secunda doi, Sorin Frunzaverde a declarat ca renunta la candidatura, pentru a-l sustine pe Boc. Pentru unii dintre colegii prezenti, rapiditatea deciziilor a parut o intelegere. Ulterior, in public, Sorin Frunzaverde si-a explicat "electoral" gestul – dragostea pentru doctrina populara. Pret de cateva zile, au existat doua candidaturi pentru Congres: Adriean Videanu si Emil Boc. Apoi, Adriean Videanu a declarat ca sustine motiunea colegului sau, Vasile Blaga. Aceasta reasezare a fortelor spune multe. Mai avem nevoie de putina rabdare. Congresul PD se apropie. Cartile vor fi aruncate pe masa. Poate inceteaza si furtuna. Sau, poate vine potopul.


De ce le lasa Frunzaverde o Frunza-Amara multor democrati?

Vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, este privit cu retinere de unii colegi democrati. Nu pentru competente politice sau demnitati publice detinute, adica din invidie, ci pentru situatii, cel putin jenante, in care Frunzaverde si-a pus colegii. Cateva dintre acestea ar fi: 1. Modul in care a gestionat campania prezidentiala a democratilor, in campania din 2000, inclusiv prin prisma raportului cost-eficienta; 2. Intentia de a pleca la PSD, imediat ce PD cazuse in opozitie. Democratii spun ca el si-a negociat "intens" plecarea in echipa lui Adrian Nastase si doar refuzul acestuia de a-l demite pe Ioan Mircea Pascu de la conducerea Armatei, pentru a-l inlocui cu Frunzaverde (ciolanul cerut de democrat pentru dezertare), l-a facut sa se razgandeasca. Surse din PD spun ca nu-i pot ierta acest gest: "Dupa ce ca de la democrati a vrut sa fuga mai la stanga, la social-democrati, exact atunci cand PD, in opozitie fiind, era lovit din toate partile, acum s-a trezit ca i-ar sta bine ca popular", si-au varsat naduful cativa colegi; 3. Cochetarea cu doctrina populara - crezand ca asa ar putea reintra in gratiile presedintelui Basescu - si fortarea unor contacte cu PPE, fara mandat explicit din partea conducerii PD, in aceeasi perioada in care ar fi trebui sa-si reprezinte partidul la reuniuni sub egida Internationalei Socialiste. 4. Mai sunt, dar mai pastram.


Pohte de Mic Dejun prezidential pentru Marele Praznic

Multe au auzit zidurile Palatului Cotroceni in ultimele luni. Nu legate doar de macropolitica, ci, punctual, de miniintelegerile pentru Testamentul Democrat.

Ce-i aia norma de reprezentare de doar 2000 de delegati? Trebuie forta! Vreau 4.000 de participanti. Zis si facut.

Trebuie doctrina populara. Cooptati din alte partide, intariti partidul, schimbati denumirea. E gata, sefu’!

Videanu a obtinut destule: Vicepremier, Primar General. (De parca ar fi cerut vreuna din aceste demnitati, cand, in fond, i s-au dat. Chiar si atunci cand nu le-a vrut). Acum vrea si presedinte de partid? Ajunge. (E normal. Ar fi insemnat o anumita traiectorie politica. Similara cu a lui Basescu. Deci...)

Vreau mai multe motiuni. Nu le depuneti, asa, de capul vostru. Si, oricum, nu va aranjati voi intre voi, dupa bunul-plac. (Rezultatele se vad).

Sau

Nu-l lasam pe Frunzaverde sa ni se urce in cap, dupa tot ce-a facut.

Partidul nu poate fi condus intre doua avioane.

Asta este dorinta noastra pentru candidaturi. (Nu mai conteaza, s-a dezfrunzit)

Nota: Cuvintele au fost mult mai dure. Sensul ramane.


(651 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gardianul

· Alte știri de la Adriana Tiganila


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gardianul:

Cine «face cartile» pentru presedintele Basescu? Vasile Blaga sau Emil Boc? | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.72848391532898 seconds.