Sâmbătă, 28 Mai 2005 - 10:20 AM Aleg.RO: Mineriada politico-financiara

Publicat de: Adina ANGHELESCU

ziua Retinerea de catre procurori a lui Dinu Patriciu are toate elementele unei mineriade, e drept, politico-financiare. Batele minerilor au fost acum inlocuite cu armele mult mai sofisticate de nimicire a firavei economii de piata romanesti. Grupul Rompetrol contribuie cu 3% la PIB si cu 5% la bugetul asigurarilor sociale, fiind cea mai mare firma privata din tara. Alaltaieri, actiunile Rompetrol au cazut brusc, ieri au fost suspendate de la tranzactionare. Investitorii de pe piata bursiera, si nu numai, se gandesc acum de mai multe ori daca mai stau prin Romania. Indiferent de ce se intampla cu Patriciu, economia romaneasca si Puterea portocalie si-a primit lovitura. Ambasada SUA se pronunta ferm, pentru prima data, in legatura cu retinerea unui important om de afaceri roman. Avocatii lui Patriciu invoca vicii grave de procedura. Si presedinele Rompetrol incrimina, la intrarea in sediul Parchetului unde a dat 18 ore non-stop declaratii olografe, comanda politica a cuplului Iliescu-Talpes. Scenariile, care dupa episodul ziaristilor rapiti in Irak au devenit sport national, fac cariera si in acest caz: E mana lui Basescu ca sa-l darame pe Tariceanu, lovind in Patriciu; sau e lovitura data de Talpes pentru a-si salva tabara Tender, ca argument fiind prezentata eliberarea stranie a lui Iacubov, in aceeasi zi cu retinerea lui Patriciu. Liberalii au intretinut si ei starea de incertitudine, Eugen Nicolaescu se repezise sa declare ca partidul nu considera necesara exprimarea unei pozitii oficiale fata de retinerea lui Dinu Patriciu, dupa care partidul si-a facut publica pozitia. Iorgovan ameninta ca dupa Patriciu urmeaza Basescu, Severin considera ca este o lupta menita sa distruga PNL. Surprinzator, in caz s-a implicat si UE, care, prin vocea Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, a avertizat ca monitorizeaza dosarul pentru a vedea daca Justitia actioneaza independent. Patriciu a fost audiat din nou pana ieri seara. La inchiderea editiei dosarul Rompetrol fusese trimis la Instanta Tribunalului Bucuresti, urmand ca Dinu Patriciu sa fie prezentat in fata judecatorilor. (R.C.P.)


Dinu Patriciu a fost instiintat ca nu mai pleaca acasa inainte de a-si semna declaratia

Retinere fara drept la aparare

Unul din procurorii DICOT nu s-a mai implicat in dosar, abtinandu-se! * Patriciu a fost audiat 18 ore la Parchetul Inaltei Curti
Arestarile de vineri noaptea, trasate politic de catre fosta putere, s-au transformat in "retinerile de joi noaptea". La fel de pritocite in spatele usilor unora dintre anchetatorii Parchetului Inaltei Curti, ca si cele din anii de glorie ai PSD.

Dinu Patriciu, presedintele Consiliului de Administratie al Rompetrol, a fost retinut in urma unei audieri bizare, care a semanat cu un maraton cu castigator dinainte anuntat. Aproape 18 ore, atat a durat audierea lui Patriciu. Dar, se stia de joi, de la pranz, ca e mai mult decat posibila retinerea acestuia. Patriciu a fost supus unui joc al nervilor greu de imaginat. El a scris la declaratia olografa pana vineri, spre dimineata, la orele 03, cand brusc, fara ca acesta sa-si fi terminat aceasta declaratie, a fost pus in fata faptului implinit. Procurorii Georgiana Hossu si Adriana Cristescu i-au adus la cunostinta ca pe numele lui este semnata o ordonanta de retinere. Inca de la orele 01,30. Aceasta modalitate de ancheta a fost evidentiata imediat, dupa retinere, de catre decanul Baroului Bucuresti, Cristian Iordanescu. In calitate de aparator al omului de afaceri, Iordanescu a declarat presei ca ceea ce s-a intamplat a fost o experienta "inedita din punct de vedere profesional" si o "calcare in picioare" de catre procurori a dreptului la aparare. Alt aparator al acestuia, av. Dan Nastrut, a fost consternat pe toata perioada audierii, sustinand ca nici una dintre problemele asupra carora anchetatorii au cerut explicatii, nu sunt de natura penala, ci comerciala.

De asemenea, av. Ovidiu Budusan, care a fost prezent, ieri, la Parchet, cand Dinu Patriciu a fost adus iarasi in fata celor doua procuroare, pentru a cere explicatii acestora inaintea plecarii catre instanta, ne-a declarat ca "exista foarte multe elemente care probeaza o ancheta la ordin, cu incalcarea multor aspecte ce tin de procedura. Budusan a aratat ca tinerea in interogatoriu de aproape 18 ore reprezinta tortura. Pe de alta parte, "ordonanta de retinere a fost data fara ca acestuia sa i se ia de catre anchetatori declaratiile de invinuit si de inculpat in dosar."


Invinuiri agramate
Apoi, ordonanta de retinere a survenit in timp ce Dinu Patriciu nu-si terminase de scris declaratia olografa. Mai mult decat atat, invinuirile anchetatorilor sunt formulate agramat, cu o exprimare catastrofala, care ii pune pe avocati in imposibilitatea de a formula probatoriul in aparare.

Masura retinerii lui Dinu Patriciu a fost luata in conditiile in care Dinu Patriciu nu s-a sustras organelor de urmarire penala, nu reprezinta un pericol "concret pentru ordinea publica", nu a incercat sa zadarniceasca aflarea adevarului, nu a distrus sau alterat mijloace materiale de proba, nu este recidivist, nu s-a inceput urmarirea in conditiile unei infractiuni flagrante. Faptele imputate de anchetatori, care au luat drept "litera de lege" nota facuta in urma cu mai mult timp de catre Oficiul National pentru prevenirea spalarii banilor si ridicolul Memoramdum dictat de Ioan Talpes catre "ucenicul" Paul Sarbu, puteau fi cercetate pana la capat fara spectacolul pe care si l-au dorit anchetatorii.

Un alt aspect interesant in aceasta ancheta din dosarul Petromidia, care a sosit la Parchetul Inaltei Curti cu declinare de competenta, este acela ca unul dintre procurorii implicati la inceput pe dosar a ramas pe "tusa". Conform unor informatii condifdentiale, procurorul Bica, anchetator in cauza "RAFO", s-a abtinut. Din motive personale. Evident ca, daca ar fi cunoscute, aceste motive ar lamuri o parte "intunecata" a acestei anchete realizate intr-un veritabil hei-rupism.

Patriciu este acuzat, pe extinderea cercetarilor, de spalare de bani, evaziune fiscala si inselaciune. Ca si alte doua persoane: Sorin Marin si John Hart. Complici, in opinia anchetatorilor, ar fi Alexandru Bucse, directorul financiar al Rompetrol si vicepresedintele Philip Stephenson.


(802 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Adina ANGHELESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Mineriada politico-financiara | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.59384083747864 seconds.