Vineri, 27 Mai 2005 - 12:04 PM Aleg.RO: Meciul cu presa

Publicat de: Octavian Andronic

AMOS News Neputând să-și savureze în liniște triumful înregistrat prin ‘buna gestionare’ a unei întâmplări fericite din cauza unor gazetari cârcotași, incapabili să se alinieze măcar pentru o zi bucuriei naționale - cum bine zicea un fost confrate, reîntors la treabă cu coada între picioare după un experiment guvernamental în care i-au fost întinate niscai nobile idealuri - președintele Băsescu n-a răbdat decât o zi ca să-și exercite de-acum binecunoscuta nevoie de drept la replică. La o întâlnire cu studenții, unde o transmisie în direct a unui post de televiziune i-a apărut ca o mitocănie sadea la adresa personalității sale, președintele i-a veștejit în stilu-i tradițional pe acei ‘guru’ care se cred mai deștepți decât președinția și toate serviciile secrete la un loc.
Reacția dlui Băsescu nu este una surprinzătoare.

Încă din primele zile ale mandatului său el s-a dedicat unui serial de contraatacuri - unele dintre ele putând fi considerate veritabile derapaje de la urbanitate - vrând parcă să arate națiunii că n-are nici un chef să rămână dator unei prese pe care tot el a eliberat-o de sub jugul publicității guvernamentale.

Verva și promptitudinea pe care le manifestă ar face din dânsul un excelent jurnalist de tabloid și aproape că mă mir, date fiind și antecedentele sale, că printre inițiativele private pe care le-a exersat n-a figurat și facerea unui ziar.

Dar, întâmplător sau nu, dl Băsescu nu este ziarist. Este doar președinte. O poziție în care, constituțional cel puțin, n-ar avea justificări să se angajeze în polemici și atacuri partizane, atacând ‘o anumită parte a presei’ cu o vigoare pe care nici unul dintre predecesorii săi n-a manifestat-o, deși au avut parte de atacuri infinit mai numeroase, mai dure și mai nedrepte decât domnia sa.

Atacând ziariștii și dând directive presei (referitoare la diverse perioade de abstinență), dl Băsescu își asumă o condiție riscantă: aceea de a se considera el însuși un ‘guru’ peste ale cărei idei și doleanțe nimeni n-ar avea dreptul (moral, deocamdată) să treacă.

Împărțind lumea și așa împărțită a presei în buni (analiști onești, de aceeași părere cu dânsul) și răi (cei vânduți Opoziției), președintele riscă să fie el însuși cel care crează o nouă crevasă în societatea românească, despărțindu-i pe cei cărora ar trebui să le fie un bun președinte, indiferent dacă l-au ales sau nu, sau dacă-l plac sau nu.

Continuând acest meci, presărat cu invective sau cu mișto-uri marinărești (‘sunt supărați pe mine că nu le mai dau publicitate’ - declarație pentru export), președintele nu face decât să amâne, păgubos, intrarea într-o normalitate care nu exclude, și n-are cum să excludă, opiniile critice, chiar nedrepte, la adresa sa.

Dar ăsta-i jocul democratic, asta este condiția unui președinte democratic ales și menținut în funcție, asta este presa liberă, chiar dacă încă pătimașă și insuficient de coaptă.

Meciul cu presa este un meci perfid, care exclude și câștigătorii și egalitatea…


(540 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la Octavian Andronic


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Meciul cu presa | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.54533386230469 seconds.