Vineri, 27 Mai 2005 - 12:00 PM Aleg.RO: La PD, când doi se bat, câștigă Blaga

Publicat de: Mihai ȘOMFELEAN, A.B

Gândul Traian Băsescu a reușit să-i învrăjbească pe Adriean Videanu și Emil Boc, tulburând apele în partidul pe care l-a părăsit în decembrie. În timp ce primarul Capitalei dă înapoi, luând în calcul chiar varianta retragerii din cursa pentru șefia PD, numele ministrului de Interne, Vasile Blaga, este pronunțat din ce în ce mai des ca varianta opusă tandemului „popular” Boc-Frunzăverde.


Ministrul Internelor și Administrației publice, Vasile Blaga ar putea fi principalul contracandidat al primarului Clujului, Emil Boc, pentru șefia PD. Surse din cadrul partidului susțin că Adriean Videanu, supărat pe modul în care Emil Boc a înțeles să-și promoveze candidatura, a decis să nu mai candideze, cedând locul ministrului Vasile Blaga. Supărarea lui Videanu s-ar fi manifestat încă din cadrul ședinței Biroului Permanent Național de miercuri, atunci când, spre surprinderea sa, Boc și-a anunțat colegii că intră în cursă. Nemulțumirea primarului Capitalei a fost accentuată de întâlnirea pe care actualul președinte interimar al PD a avut-o cu 30-40 de parlamentari și alți demnitari ai partidului, la Hotel Intercontinental, pentru promovarea moțiunii populare pe care o va depune.

Băsescu, spărgătorul de gașcă

Aceleași surse susțin că supărarea lui Videanu este determinată și de faptul că primarul Clujului a rupt o înțelegere de principiu cu omologul său de la București, precum și cu Vasile Blaga, potrivit căreia ei ar fi constituit o conducere colectivă prestabilită a PD. Cei trei ar fi trebuit să-și conjuge forțele într-o acțiune de lobby pe lângă președintele Traian Băsescu, care se opune acestui scenariu, preferând o competiție între principalii lideri democrați. În interiorul partidului, circulă informația că, spre deosebire de Videanu, care continuă să invoce înțelegerea tripartită, Boc pretinde, acum, că un asemenea târg nici măcar nu ar fi avut loc. Traian Băsescu nu ar fi tocmai străin de intempestiva intrare în cursă a primarului clujean. „Emil Boc a fost chemat la Cotroceni și, după câteva ore, a plecat, convins că este nevoie să candideze”, au declarat sursele amintite.
Pasul înapoi al lui Adriean Videanu se deduce și din declarația pe care ne-a acordat-o ieri. De unde, până în urmă cu câteva zile, el nu se sfia să afirme, public și fără ocolișuri, că va candida pentru postul lăsat vacant de Traian Băsescu, acum spune că nu prea mai știe încotro s-o apuce. „Cred că trebuie ca, la nivelul conducerii PD, să existe o structură de echipă... Eu nu m-am decis încă ce hotărâre finală voi lua, cert este că eu nu voi fi cel care va săpa tranșee în partid. Dacă voi intra în competiție, sunt sigur că aș putea câștiga, dar îmi pun problema, în acest context, și cu ce preț aș obține victoria”, a spus primarul Capitalei. El nu exclude nici acum posibilitatea unei variante de conducere colectivă negociate între cei mai „grei” oameni ai partidului.
În schimb, Emil Boc a ajuns să susțină public poziția exprimată, în spatele ușilor închise, de Traian Băsescu: „Este nevoie de o competiție în partid, numai așa partidul va deveni mai puternic”. Șeful interimar al PD a pretins, totodată, că nu avea habar de supărarea colegului său Videanu și a respins vehement ipoteza că ar mai marșa la un aranjament prealabil Convenției Naționale din 25 iunie.

Federalizarea partidului

„Tranșeele” despre care Adriean Videanu spune că s-ar săpa în PD au legătură cu faptul că deja, pe sistemul brevetat de PSD, în cadrul partidului au început să se formeze „găști regionale”. Potrivit surselor de mai sus, gestul lui Emil Boc de a candida pe o moțiune populară alături de Sorin Frunzăverde, a scos repede la iveală resentimente ascunse. Dacă la pesediști lupta se dădea între ardeleni și moldoveni, în cazul PD, aceasta se duce între combinată ardeleano-bănățeană, și una „sudistă”, alcătuită din filialele din București și din județele Olteniei. Scenariul unei lupte deschise între cele două tabere ar putea fi evitat prin posibila intrare în cursa pentru șefia partidului a lui Vasile Blaga. Bihorean de fel, acesta se bucură nu doar susținerea unor filiale puternice din Vestul și Nord-Vestul țării, ci și, în virtutea statutului său de preferat al lui Traian Băsescu, de suportul unor organizații „sudiste”. De asemenea, Blaga are, în prezent, controlul organizațional asupra partidului, grație funcției de secretar-general pe care încă o deține. Dacă nu va candida împreună cu Adriean Videanu, ministrul de Interne are varianta – puternic susținută de la Cotroceni – de a se înscrie cu o moțiune proprie. Această ipoteză ar însemna concretizarea planului lui Traian Băsescu, de a-i încăiera, din considerente de imagine, pe Boc, Blaga și Videanu.


(618 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Mihai ȘOMFELEAN, A.B


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

La PD, când doi se bat, câștigă Blaga | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.60420989990234 seconds.