Joi, 26 Mai 2005 - 09:28 AM Aleg.RO: Berceanu vrea să-și pună poza în cuiul lui Văcăroiu

Publicat de: Liliana RUSE

Gândul În modestul birou de vicepreședinte al Senatului, Radu Berceanu visează cu ochii deschiși: îl va scoate pe Nicolae Văcăroiu din cabinetul de președinte și își va atârna portretul în galeria iluștrilor șefi ai acestei Camere, în vecinătatea lui Alexandru Bârlădeanu, chiar lângă Mircea Ionescu-Quintus. Reveria fruntașului pedist are șanse de materializare, dar pe hârtie. Comisia de modificare a Regulamentului a hotărât că președintele Senatului poate fi schimbat prin votul majorității senatorilor. O victorie politică a Alianței PNL-PD, s-au împăunat senatorii din cele două partide. Mai mult, fostul PUR al lui Dan Voiculescu nu este nici pe departe „o soluție imorală”, după cum a pretins Traian Băsescu. Păi n-a spus președintele că formațiunea, recent devenită conservatoare, trebuie să probeze că a rupt-o definitiv cu PSD și să voteze pentru schimbarea regulamentelor celor două Camere, astfel încât președinții lor să fie înlăturați? Iată că a făcut-o! Votul umanist-conservatorului Gavrilă Vasilescu a fost decisiv: grație lui, senatorii din PNL, PD și UDMR au izbândit în Senat.

La Camera Deputaților, Năstase mai poate sta câteva luni în scaunul de președinte, pe care aliații nu i-l vor putea zgâlțâi până în toamnă. Cele 385 de amendamente la actualul Regulament trebuie discutate și aprobate până pe 1 septembrie. Deocamdată, deputații Alianței și-au trecut în palmares o victorie de mai mică rezonanță – schimbarea secretarului general de către Biroul Permanent și nu de către președinte, ca până acum. Bun și atât, pentru că în mâinile secretarului general stau miile de miliarde reprezentând bugetul Camerei.

Cu tot votul anti-Văcăroiu dat de senatorul de la Partidul Conservator, lucrurile vor sta total diferit în practică. Moral în „imoralitatea” la care făcea referire șeful statului, liderul conservator Dan Voiculescu dă asigurări că partidul său nu va ajuta Alianța să îi zboare din funcții pe Nicolae Văcăroiu și pe Adrian Năstase. „Noi am avut un protocol electoral cu PSD. În momentul în care s-a format majoritatea în Parlament și au fost numiți președinții celor două Camere, acordul a luat sfârșit. Noi am respectat acordul până la ultimul cuvânt”, spunea, la începutul săptămânii, Dan Voiculescu, fascinat de modul în care Văcăroiu știe să conducă ședințele de plen. Cel puțin, pe cele două-trei, la care Voiculescu a fost prezent. Odată dat semnalul de la centru, parlamentarii conservatori, care înclină balanța în cele două Camere, se vor împotrivi tentativelor concrete de schimbare a șefilor Senatului și Camerei Deputaților.

Dacă, prin absurd, partidul lui Voiculescu își va da acceptul pentru ejectarea liderilor pesediști, victoria Alianței nu va însemna decât satisfacerea unor orgolii personale. Cel puțin atât timp cât parlamentarii de la putere nu rezolvă problemele care, timp de 15 ani, au deteriorat imaginea forului Legislativ: chiulul masiv pe bani publici, cartela electronică transmisibilă, care le permite senatorilor și deputaților să voteze la două mâini, însușirea frauduloasă a diurnelor de deplasare în teritoriu. În condițiile în care aceste chestiuni nu sunt reglementate clar și aplicate riguros, un Parlament condus de pedistul Berceanu și liberalul Rușanu nu va fi cu nimic diferit de cel prezidat de cuplul pesedist Văcăroiu-Năstase.


(651 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la Liliana RUSE


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Berceanu vrea să-și pună poza în cuiul lui Văcăroiu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65665292739868 seconds.