Joi, 26 Mai 2005 - 09:13 AM Aleg.RO: Misteriosul domn Talpes

Publicat de: Sorin ROSCA STANESCU

ziua Nu s-a sfarsit bine criza ostaticilor - daca s-o fi sfarsit - si iata ca un prim efect este declansarea unei crize in PSD, cum, pe buna dreptate, au titrat ieri ziarele. In epicentru se afla un misterios personaj, Ioan Talpes. Recent demisionat din partid, dar care nu a gasit taria de a renunta la imunitate, plecand si din Parlament, unde a ajuns fiindca a stat pe listele PSD. Fost sef al spionajului romanesc si, pe tot parcursul ultimului mandat al lui Ion Iliescu, sef al Administratiei Prezidentiale. Omul care a raspuns de activitatea tuturor serviciilor inteligente. Ultima pozitie importanta pe care a detinut-o inainte de a deveni, in acest Parlament, sef al Comisiei de Aparare a fost cea de vice prim-ministru in Guvernul Nastase. Si iata ca, pe neasteptate, acest important personaj da semne ca se clatina si, apoi, ca se prabuseste. Faptul ca a dat fuguta in barlogul dusmanului sau, la presedintele Traian Basescu, e un semn clar ca lui Talpes i-a ajuns cutitul la os. Sa vedem care este raportul existent de la cauza la efect?

Intreg scandalul - ultimul legat de Ioan Talpes - este generat de legaturile care au fost stabilite intre el si Omar Hayssam, impotriva caruia institutia prezidentiala si Parchetul lanseaza acuzatii de o gravitate exceptionala, vizand legaturi cu unele dintre cele mai periculoase organizatii teroriste din lume. Si, in paralel, sunt puse unele peste altele si acuzatii vizand implicarea lui Hayssam in ceea ce generic e denumita criminalitatea economico-financiara transfrontaliera. In principiu, a stabili o legatura intre Omar Hayssam si Ioan Talpes, persoane intre care exista o distanta astronomica, pare o intreprindere tinand de domeniul fictiunii. Si cu toate acestea, spre stupoarea generala, legatura vinovata a putut fi stabilita. Si dovedita. Fiindca Omar Hayssam, despre care, spre cinstea lui, directorul SRI, Radu Timofte, informase institutia prezidentiala inca din anul 2002 ca exista serioase indicii vizand legatura sa cu organizatiile teroriste, l-a insotit pe presedintele Ion Iliescu in cateva vizite oficiale in strainatate. In calitate de om de afaceri. Si mai exista si proba ca Ion Iliescu, nu ca simplu particular ci ca sef al statului roman, a efectuat o vizita de lucru in cel putin una dintre societatile comerciale ale lui Hayssam. Care astazi sunt investigate de Parchet. In acest context, mai este relevant si faptul ca, in trecut, au fost efectuate investigatii asupra unor afaceri dubioase ale lui Omar Hayssam, dar dosarele au fost inchise, nu se stie la interventia cui - dar se banuieste - si peste ele s-a asternut praful. Care a fost dat jos abia dupa ce trei jurnalisti romani au fost luati ostatici in Irak, iar Omar Hayssam s-a oferit sa contribuie decisiv la eliberarea lor. Si poate ca, indirect, a si facut-o. In calitate de sef al Administratiei Prezidentiale, Ioan Talpes a fost informat - si a si recunoscut acest lucru - inca din 2002, atat in scris, cat si verbal, de catre directorul SRI ca Omar Hayssam intretine legaturi cu organizatii teroriste. Iar in calitate de fost sef al spionajului romanesc, acelasi Talpes nu avea cum sa nu stie ca Omar Hayssam avea legaturi si cu aparatul de spionaj al unei tari din lumea araba. Ca si cu spionajul romanesc, de altfel. Si cu toate astea, Talpes a supervizat punerea pe lista unor delegatii oficiale a lui Omar Hayssam. E clar ca nu poate fi vorba de o simpla scapare. Si nici nu il putem acuza pe Talpes ca a incercat astfel sa-l compromita pe Ion Iliescu, fata de care a dovedit o fidelitate iesita din comun. Nici arestarea lui Zaher Iskandarani nu este chiar lipsita de talc, in ceea ce-l priveste pe Talpes. Pentru ca a existat, in trecut, cel putin un contact dubios intre cei doi. Iarasi, in timp ce Talpes era seful Administratiei Prezidentiale.

Criza ostaticilor a turnat intr-o asemenea masura gaz pe foc, incat a mobilizat conducerea PSD. Consiliul de Integritate Morala, condus de Cristian Diaconescu, va analiza natura combinatiilor politice dintre Omar Hayssam, care, pana la arestarea sa, a fost membru de vaza al respectivului partid, Ioan Talpes si alti fruntasi PSD. S-ar putea sa iasa la iveala cu acest prilej noi detalii uluitoare legate de misteriosul personaj caruia ii dedic acest editorial. Luat de apa, Talpes a incercat una dintre obisnuitele sale diversiuni, aratand cu degetul spre Ioan Rus, fost ministru de Interne, astazi unul dintre principalii sai adversari politici. El il acuza pe acesta din urma ca, sesizat fiind, nu a facut cercetari in legatura cu Hayssam. Numai ca legaturile lui Hayssam cu teroristii nu erau un front de lucru pentru Ioan Rus. Ci, eventual, pentru secretarul de stat de atunci, Toma Zaharia si pentru seful serviciului secret MI de atunci si de acum, Virgil Ardelean. Cel din urma fiind un protejat al lui Talpes. Oare ce i-o fi spus Talpes lui Basescu, cand a dat fuga la Cotroceni?


(672 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la Sorin ROSCA STANESCU


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Misteriosul domn Talpes | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65346002578735 seconds.