Marți, 24 Mai 2005 - 08:03 AM Aleg.RO: Mulțumirile lui Băsescu

Publicat de: ---

azi Președintele Traian Băsescu le-a mulțumit tuturor celor care au fost implicați în eliberarea ostaticilor deținuți în Irak, el amintind, în acest sens, familiile, serviciile de informații, comunitatea arabă din România și autoritățile americane din Irak. "Aș vrea să adresez mulțumiri, în primul rând, familiilor celor care, timp de 55 de zile, au fost ostatici, pentru decența și eleganța comportamentului public. Le mulțumesc foarte mult; comportamentul lor a fost o componentă importantă a liniștii care a fost asigurată celor care au avut misiunea și obligația să încerce readucerea acasă a celor trei cetățeni români și a însoțitorului lor", a spus Traian Băsescu. Șeful statului a dorit să mulțumească "în mod deosebit" serviciilor de informații, el precizând că a fost "o operațiune executată sută la sută de serviciile de informații ale statului român, într-o excelentă colaborare între Serviciul de Informații Externe, Serviciul Român de Informații și Direcția de Informații a Armatei". De asemenea, Băsescu a adresat mulțumiri grupului antitero dislocat la Bagdad și militarilor din trupele românești care au fost dislocate la Bagdad în ultimele zile, "în vederea pregătirii preluării ostaticilor români".
Mulțumirile șefulului statului s-au îndreptat și către procurorul și ofițerii anchetatori care "și-au îndeplinit misiunea în colaborare cu Ministerul de Interne irakian în investigarea modului cum au fost răpiți și deținuți cei trei cetățeni români și cetățeanul american".
"Vreau să mulțumesc și comunității arabe din România, care a făcut toate eforturile pentru a crea un mediu acceptabil negocierilor și încercărilor de recuperare și, nu în ultimul rând, mulțumim autorităților americane din Irak.
Șeful statului a ținut să mulțumească și presei care, în momentul în care a facut "apel" la ea pentru a sprijini autoritățile "printr-o atitudine ponderată, a reacționat pozitiv". Băsescu și-a exprimat apreciarea și față de acei comentatori politici "care au înțeles să sprijine demersul autorităților statului român, neîmpiedicându-le prin crearea unei imagini deformate".
"În două săptămâni, vom spune tot ce putem"
Președintele Traian Băsescu a declarat că, în două săptămâni, va putea prezenta exact "tot filmul luării de ostatici", întrucât, din punctul de vedere al serviciilor de informații, operațiunea nu s-a încheiat și a cerut presei reținere pentru a nu periclita viețile celor care i-au salvat pe ziariști. "Cazul nu este încheiat. Atunci când vom încheia cazul, vă asigur că voi face o conferință de presă în care voi face publice informațiile care pot fi făcute publice", a afirmat șeful statului. El a adresat presei un apel la "reținere" și la diminuarea volumului de speculații, adăugând că a făcut publice "informațiile care puteau să fie date".
"Noi credem că, în aproximativ două săptămâni, vom fi în măsură să vă prezint exact tot filmul luării de ostatici. Poate o să spun lucruri care nu convin. Poate v-am cerut lucruri care nu convin presei. Aveți libertatea de a face ce doriți. Fac apel doar să ne mai lăsați circa două săptămâni, pentru a nu periclita viețile celor care au contribuit la salvarea ziariștilor", a precizat Băsescu.
Președintele a mai spus că "operațiunea", din punctul de vedere al serviciilor românești de informații, nu este încheiată. Șeful statului a anunțat că un procuror și doi ofițeri de investigații ai Ministerului Administrației și Internelor se află la Bagdad, dar "nu pentru cetățenii români". El a precizat că, în cadrul cooperării și al informațiilor transmise, autoritățile irakiene au făcut arestări "în unele grupuri".
"Am dorit să avem declarațiile celor arestați luate legal, în favoarea Parchetului General, pentru că primisem anterior declarațiile autorităților, dar erau luate după tipologia, după practica instituțiilor irakiene și am dorit să avem declarațiile celor suspectați a fi participat la răpire luate cu valabilitate pentru instanțele românești", a mai declarat președintele Băsescu.
Un dosar extrem de complicat
Președintele a mai declarat că, pentru recuperarea celor trei ziariști români, statul nu și-a negociat nici politica externă, prezentă ori viitoare, și nici nu a plătit vreo răscumpărare.
"Pentru a nu exista nici un fel de speculații, vă asigur că statul român a tratat acest caz cu responsabilitate pentru interesul național și cu responsabilitate pentru fiecare cetățean al României, ceea ce a însemnat că statul român nu și-a negociat nici politica externă, prezentă și viitoare, și nici nu a plătit răscumpărarea ziariștilor", a afirmat Băsescu. El a explicat că plata vreunei răscumpărări ar fi însemnat că, de a doua zi, fiecare cetățean român ar fi fost periclitat, oriunde pe glob.
Șeful statului a precizat că dosarul recuperării celor trei ziariști români și a însoțitorului lor este "un dosar extrem de complicat, un dosar care, probabil, a fost de natură să solicite la maximum capacitatea statului român de a-și proteja proprii cetățeni".
El a mulțumit tuturor acelor structuri care au reușit să probeze că statul român își poate proteja cetățenii, indiferent de condiții. Băsescu a mulțumit și serviciilor de informații străine care s-au confruntat cu astfel de cazuri și care, încă din primele zile, au transmis autorităților române toată experiența lor. Președintele a precizat însă că, din informațiile adunate, a constatat că aproape nici un caz nu s-a potrivit cu altul și nici cel al răpirii jurnaliștilor români nu este copia altui caz.


(654 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Azi
· Alte știri din sursa
Azi

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Azi:

Mulțumirile lui Băsescu | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.71637010574341 seconds.