Marți, 24 Mai 2005 - 07:59 AM Aleg.RO: Verestoy Atilla: Intentia de ingradire a accesului UDMR in Parlament, o prostie!
Publicat de: Andreea Dinescu
Smaranda Enache, presedintele Ligii Pro Europa, cere limitarea accesului minoritatilor in Parlament
Intalnirea de sambata, de la Cluj, dintre membrii Ligii Pro Europa (LPE) si grupul de intelectuali reuniti sub numele "Provincia", s-a finalizat cu ideea conform careia ar trebui vizata restrictionarea participarii politice a minoritatilor nationale. Acestia au decis sa infiinteze un grup de lucru care sa elaboreze o strategie de reforma a pachetului de legi ale Justitiei, sistemului politic, administrativ, electoral si al minoritatilor pe care o vor prezenta, pana in toamna, Guvernului si Parlamentului. Unul dintre efectele acestei propuneri ar fi, desigur, eliminarea UDMR din contextul parlamentar, dar si a celor 18 minoritati, considerate, in prezent, doar un factor de instabilitate si tensiune, informeaza A.M. Press. Pe de alta parte, lideri ai formatiunii politice aflate la guvernare apreciaza ca nefondate afirmatiile presedintei LPE, Smaranda Enache, iar liderul celor 18 minoritati nationale, Varujan Pambuccian, se declara multumit de proiectul de lege care le va reglementa statutul.
UDMR: Naivitate politica!
Liderul grupului parlamentar al UDMR din Senat, Verestoy Attila, a declarat, conform A.M. Press, ca afirmatiile presedintelui Ligii Pro Europa, Smaranda Enache, prin care se solicita restrictionarea partidelor etnice in Parlamentul Romaniei, reprezinta "o grava naivitate din punct de vedere politic". "Nu-mi vine sa cred ca Smaranda Enache a facut astfel de declaratii. O credeam o persoana care cunoaste bine viata politica, tinand cont ca a facut parte din ea". De asemenea, senatorul udemerist a mai aratat ca se astepta ca astfel de declaratii sa le auda de la cineva care nu poseda nici un fel de cunostinte elementare din punct de vedere politic. Presedintele executiv al UDMR, Tokacs Csaba, ne-a declarat, ieri, ca ar intelege pozitia Ligii Pro Europa, daca s-ar substitui PPRM, dar in nici un caz nu se asteapta sa vina din partea unei organizatii asa-zis democratice. "Daca cineva gandeste o structura politica in Romania asimilabila unei minoritati nationale care sa se manifeste doar pe strada, prin mitinguri, atunci nu cred ca face dovada intelegerii rolului institutional al acesteia", a comentat deputatul. Referitor la evolutia pe care UDMR a inregistrat-o, in calitate de reprezentanta a maghiarilor din Romania, "consider ca, in ultimii 15 ani, a reusit sa demonstreze ca poate sa ofere stabilitate politica, atat in contextul integrarii in NATO, cat si in cel al asumarii calendarului de integrare europeana". "Ii cunosc pe acesti oameni respectabili care formeaza Grupul Provincia, insa nu ma asteptam la o astfel de atitudine din partea lor. Au dovedit ca habar nu au ce se intampla in Europa. Este adevarat ca, in unele tari, putine la numar, functioneaza grupuri extraparlamentare ale minoritatilor nationale, dar si acestea sunt importante in contextul politic al statului respectiv si nu prea vad ca ele sa ramana mult timp in afara Parlamentului".
Pambuccian, multumit de proiectul de lege
La randul sau, liderul minoritatilor nationale din Parlament, altele decat cea maghiara, Varujan Pambuccian, a afirmat ca parlamentarii reprezinta vocea cuiva care i-a ales prin intermediul unui vot democratic si nu pot fi eliminati doar pe baza comentariilor unor persoane care reprezinta societatea civila. Referindu-se la statutul minoritatilor din proiectul de lege care urmeaza sa fie supus dezbaterii parlamentare, acesta a afirmat ca "toate minoritatile au cazut de acord, in egala masura, cu forma finala a proiectului, chiar inainte de alegeri". El a tinut sa precizeze ca este normal ca principalul beneficiar al acestui act normativ sa fie UDMR, pentru ca, din punct de vedere numeric, maghiarii sunt cei mai reprezentativi. "Statutul minoritatilor intruneste interesele fiecarei etnii din Romania", a conchis Pambuccian, alungand orice umbra de nemultumire din partea celorlalti reprezentanti ai comunitatilor etnice.
(688 afișări)
| |
|