Marți, 24 Mai 2005 - 07:57 AM Aleg.RO: Nicolau nemultumit de stenograme

Publicat de: R.G.

ziua Presedintele SRTV, Valentin Nicolau, a cerut ieri conducerii Camerei sa intervina pe langa presedintele Comisiei parlamentare de ancheta a activitatii SRR si SRTV, Raluca Turcan, astfel incat sa-i transmita integral stenogramele audierilor referitoare la activitatea televiziunii publice, potrivit Mediafax. Intr-o scrisoare adresata presedintelui Camerei Deputatilor, Nicolau reclama faptul ca TVR ar fi primit de la Comisia parlamentara de ancheta "un simulacru de stenograme, incomplete si cenzurate". Presedintele SRTV adauga ca un numar de 93 de angajati ai acestei societati nu au fost chemati la audieri, desi, prin intermediul a trei scrisori deschise, s-au pus la dispozitia comisiei pentru a fi audiati, "in scopul cunoasterii la zi a realitatilor din Televiziunea Publica". Nicolau isi exprima speranta ca cele 23.000 de file transmise de TVR comisiei "ca probe impotriva celor care au facut afirmatii neadevarate in sedintele de audiere, fara a aduce dovezi concrete" sa se regaseasca in argumentele care stau la baza raportului comisiei. El apreciaza ca, astfel, s-ar elimina "subiectivismul si lipsa de fundamentare juridica" a raportului final al Comisiei de ancheta.


Interventia sindicatelor
Tot ieri, Federatia Sindicatelor Unite TVR a atentionat conducerea Camerei Deputatilor, printr-o scrisoare, ca noul Consiliu de Administratie care va fi promovat in baza actualei legi de organizare si functionare a SRR si SRTV va fi la fel de politic ca si cel actual. Sindicalistii sunt de parere ca schimbarea Consiliului de Administratie nu va atrage dupa sine si "schimbarea problemelor reale" cu care se confrunta institutia". Semnatarul scrisorii, Cicerone Grigorescu, apreciaza ca noul Consiliu de Administratie al institutiei va fi "poate la fel de legat de interese straine institutiei prin apartenenta unora dintre membrii sai la structuri ale mediei audiovizuale, cum din pacate se intampla si in prezent". "Prezenta reprezentantilor nostri la Comisia parlamentara de ancheta a activitatii SRTV le-a intarit convingerea ca pe o buna parte dintre membrii acesteia nu i-a interesat catusi de putin problemele cu care se confrunta institutia, ci doar acele aspecte - opinii sau interpretari - care puteau fi folosite impotriva conducerii", se mai arata in document. Sindicatul isi declara disponibilitatea de a colabora cu comisiile parlamentare de specialitate pentru imbunatatirea Legii de organizare si functionare a SRTV si afirma ca are propuneri de modificare a legii.

Organizatia sindicala din TVR mentioneaza ca are acordul consensual al organizatiilor internationale pentru a sustine cu toate mijloacele legale depolitizarea si independenta editoriala a serviciului public de televiziune.


Dizolvarea Consiliilor de administratie
Initiativa legislativa a deputatului UDMR Kelemen Hunor, prin care propune dizolvarea Consiliilor de administratie ale SRR si SRTV dupa doua respingeri consecutive ale rapoartelor anuale de activitate, va fi discutata in procedura de urgenta.

Hotararea ca initiativa legislativa sa fie discutata in procedura de urgenta a fost luata ieri de Biroul Permanent al Camerei. Potrivit documentului, mandatul Consiliilor de Administratie ar urma sa fie de patru ani, deputatul UDMR propunand separarea functiilor de presedinte si de director general al celor doua institutii publice. De asemenea, el propune ca directorii generali ai SRR si SRTV sa nu fie membri ai Consiliilor de Administratie. Potrivit proiectului sau, cei doi directori generali ar urma sa fie alesi prin votul majoritatii absolute a membrilor CA, mandatul sau fiind de patru ani, acestia putand fi demisi prin votul favorabil a doua treimi dintre membrii Consiliului.


(637 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la R.G.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

Nicolau nemultumit de stenograme | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.90099215507507 seconds.