Marți, 24 Mai 2005 - 07:57 AM Aleg.RO: PD in divort cu Internationala Socialista

Publicat de: O.B.

ziua Despartirea PD de familiile socialistilor din lumea larga pare doar o chestiune de timp. Fostul partid al lui Traian Basescu emite, pe zi ce trece, semnale tot mai evidente in sensul ruperii relatiilor cu Partidul Socialist European (PES) si cu Internationala Socialista (IS). Pedistii nu iarta sprijinul fatis acordat de socialistii europeni PSD, in campania electorala din 2004. Iar acum ii deranjeaza gestul PES, de saptamana trecuta, cand PSD a fost uns membru cu drepturi depline al acestei grupari, PD fiind lasat la stadiul de membru asociat. Vazandu-se in afara jocului, PD a inceput sa-si arate coltii. A facut-o inclusiv ieri, prin liderul interimar Emil Boc. Acesta a batut obrazul socialistilor europeni, reprosandu-le faptul ca nu au amanat luarea unei decizii privin PD pana dupa Conventia acestui partid. In acest timp, la Tel Aviv, Internationala Socialista are Consiliu. PSD este prezent, acolo, prin presedintele executiv Adrian Nastase. Iata si anuntul Partidului Democrat - vizavi de reprezentarea la acest for - care spune totul: "Presupunand, prin absurd, ca va mai intereseaza Consiliul Internationalei Socialiste din Israel, din perioada 23-24 mai, va rog sa tineti cont ca, la intrunire, are si PD un reprezentant in persoana deputatului Monica Iacob Ridzi".


PD bate obrazul
Presedintele interimar al PD, Emil Boc, este de parere ca Partidul Socialist European (PSE) ar fi trebuit sa amane pana dupa Conventia Nationala Extraordinara a PD luarea in discutie a statutului PD si PSD. Boc a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, ca aceasta ar fi fost "o solutie utila, benefica si mai eleganta din partea socialistilor europeni". "Nu era nici o graba discutarea solicitarii PD si PSD de transformare a statutului de observator in cel de membru cu drepturi depline, deoarece integrarea Romaniei in UE va avea loc la 1 ianuarie 2007, nu la 1 iunie 2005. Cea mai eleganta solutie ar fi fost ca cererea de schimbare a statutului celor doua partide social-democrate sa fie abordata simultan si cu o solutie unitara pentru ambele formatiuni politice", a afirmat Boc, conform caruia "la Paris lucrurile erau previzibile". Presedintele interimar al PD considera ca, in mod normal, nu ar putea fi refuzata cererea PD de a fi admis in Internationala Socialista in conditiile in care acesta ar ramane partid social-democrat dupa Conventia Nationala Extraordinara din 25 iunie. "Exista o reglementare interna a socialistilor europeni care spune ca, daca ai semnat Tratatul de aderare la UE si esti partid social-democrat cu drepturi depline in Internationala Socialista, primesti statutul de partid cu drepturi depline si se schimba statutul de observator pe care il aveai in acel moment", a spus Emil Boc, potrivit Mediafax. Amintim ca presedintia PSE, reunita saptamana trecuta la Paris, a aprobat in unanimitate acordarea statutului de membru cu drepturi depline PSD. De asemenea, forul de conducere al socialistilor europeni a decis sa amane pana dupa congresul PD din 25 iunie acordarea statutului de membru cu drepturi depline pentru PD. La intrunirea PSE de la Paris s-a discutat despre acordarea statutului de membru cu drepturi depline pentru toate formatiunile social-democrate din Romania si Bulgaria, ca urmare a semnarii de catre cele doua state a Tratatului de aderare la UE.


PSD tine aproape
In timp ce liderul PD mustra, de la Cluj, rudele din familia social democrata, presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, discuta - la Tel Aviv si Ramallah, la nivelul Internationalei Socialiste - despre procesului de pace in Orientul Mijlociu. In alocutiunea prezentata membrilor IS, Nastase le-a anunat vestea buna a eliberarii jurnalistilor romani detinuti in Irak, multumind "prietenilor din Orientul Mijlociu" a caror contributie in procesul de negociere a facut posibil acest final fericit.

Liderul PSD a subliniat rolul pe care Internationala Socialista il poate avea in initierea unor intalniri si dialoguri intre palestinieni si israelieni, "fie ei oameni de afaceri, studenti, femei sau chiar copii". "Noi, ca membri ai Internationalei Socialiste, trebuie sa ii incurajam pe prietenii nostri sa recurga la dialog direct. Toate eforturile noastre nu pot sa inlocuiasca actul simplu al negocierilor directe intre israelieni si palestinieni. Luand loc la aceeasi masa vor putea discuta cum sa transforme acest pamant frumos intr-un loc in care sa merite sa traiesti. Aceasta este singura cale catre pace. (...) Aceasta este sansa noastra sa determinam schimbarea, astfel incat ororile trecutului sa dispara pentru totdeauna. Internationala Socialista nu poate rata aceasta sansa", a afirmat Nastase.


(661 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Ziua

· Alte știri de la O.B.


Azi: Cea mai citită știre din sursa Ziua:

PD in divort cu Internationala Socialista | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.5539870262146 seconds.